reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Hej Basiu,
Gratulacje ogromne!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jezu Tobie to naprawdę życie plata figle. Z polożną jest tak, że pierwszy raz przychodzi ok 12 tyg do domu, ale tylko wypelnić papiery. Potem Ty masz usg. jedno jest pomiędzy 12 - 14 tyg i drugie ok 20 tyg. Z polożną na początku widzialam się co 6 tyg. potem co 4, od ok 37 tyg co 2 chyba, że chcesz częsciej. Oni tu badają ciśnnienie, mocz, i spytają Ci się czy puchniesz i tyle. Z cesarką to nie wiem, może Iza będzie miala więcej wiadomości na ten temat, ale wydaje mi się, że po 3 cesarkach to chyba tylko CC.

U mnie jako tako, raz gorzej, raz lepiej, gadać mi się nie chce o tym. Trochę się martwię bo bardzo mnie boli w środku. Muszę iść w Polsce do ginekologa.

Już za 11 dni będę w Polsce!!!!!!

Olka już dużo nie zostalo:-)

reklama
Asiu dzieki:-):-):-)
no ja mam troche szybciej to usg zobaczymy co powiedza biore ze soba meza bo do niego mam wieksze zaufanie jesli chodzi o tlumaczenioe niz do tesciowej bo ona moze jeszcze cos przekrecic:tak:a potem mam w piatek wizyte u gp no i zobaczymy jak ja bede zadowolona z prowadzenia ciazy:blink:
powiedz mi Asiu ty zrezygnowalas z pracy czy jak?czy mozna tu w ogole jakis np byc na zwolnieniu jak sie pracuje przez agencje bo narazie poki co jeszcze taxow nie mamy a bez tej mojej wyplaty to ciezko bedzie a pracuje dopiero od 29 maja w sumie zaczelam jak jeszcze w ciazy nie bylam ale w ogole niewiem jak wyjsc z tej sytuacji.
A Ty bylas moze u polskiego ginekologa jak bylas w ciazy ?tutaj gdzies?bo sie tak zastanawiam czy sie nie wybrac.
To juz niedlugo odpoczniesz sobie,a jak z tymi chrzcinami ustaliliscie cos?

dziewczynki przepraszam ze tak cicho u mnie ... mam nadzieje ze rozumiecie ... rodzicow wciaz goszcze ... szczescie to przeogromne ... a do tego dziecko mi rota zalapalo, kilka dni z zyciorysu, plus noce nieprzespane ... brrrrrrrr .... z nerwow brzuch mi obnizyl sie dosc sporo ... mam nadzieje ze dotrzymam terminu ...

basiu wchodze tchnieta intuicja chyba i tu taka nowinka ... super wiesci choc wiem ze dla ciebie to moze byc duzy szok !! i niespodzianka ... ale ciaza to nowe zycie wiec pewno radosc ogromna ... a wiesz ze jak o tym okresie i braku pisalas to cos czulam tak wlasnie :-p... ale jakos glupio pisac bylo :-D:-D
co do ciazy i prowadzenia to jak dla mnie nie jest zle, opieka jest znosna ... musisz tylko monitorac sama jesli cos sie dzieje, bo oni z gory zakladaja ze kazdy przypadek jest normalny ale jesli cos sie nie dzieje nie zostawiaja na pastwe, a juz w szczegolnosci gdy przynajmniej raz rodzilas ... co do porodu to po jednej juz cc (moj przypadek) ty sama decydujesz jak chcesz rodzic wie nie martw sie, mowisz ze chcesz cc i masz ;-)... ja juz mam ustalona date cc na 11 wrzesnia, z zalozeniem ze jesli cos sie zacznie wczesniej to tez chce cc, no chyba ze porod juz bedzie za daleko aby zatrzymac ale to inna bajka ...
jesli masz jakies papiery z poprzsednich ciazy (bo byly np trudne, zagrozone itp) daj im wsio, oni sobie to potlumacza :tak:... poza tym nic sie nie matw bedzie dobrze, moze nie badaja ginekologicznie ale ja naprawde nie narzekam na opieke, powiem ze nawet lepiej sie czuje jak w polsce .... trzymam kciuki, jesli masz basiu pytania wal smialo !!!! Ready steady baby! to jest link do polskiej wersji ksiazki ready steady baby, moze pomoze ci rozwiac kilka watpliwosci na temat ciazy w szkocji !!! milej lekturki :tak::tak:

asiu te bole w srodku to moze owulacja ci sie zaczyna, pamietam mi sie zaczelo cos podobnego w 4tyg po porodzie, ginka myslala ze to jakies komplikacje pooperacyjne ... badanie ginekologiczne nic nie wykazalo, zrobila usg i okazalo sie ze jajniczek wypuszczal jajeczko :-D:-D ... choc wciaz bylam w pologu !!!! a do tego karmilam wciaz piersia, ... wiec moze u ciebie podobnie, jakby co uwazaj - latwo znow zaciazyc ;-)... w polsce jednak sie przebadaj, chyba ze tu juz poprosisz o ginka, w koncu jesli cos cie niepokoi to musza cos zadzialac ... co do lepiej i gorzej to zycze aby w koncu tylko lepiej zagoscilo ...

qulka jak sie trzymasz w te upaly ?? ... ja wysiadam normalnie ... wsio mam opuchniete ... ledwo zipie normalnie ... a brzuch z kazdym dniem coraz wiekszy ...

Czesc dziewczyny!
Jestem w Szkocji ponad półtora roku i wlasnie spodziewam sie dzidzusia. Z wielka checia pogadalabym czasem z Wami. Juz niewiele czasu zostalo mi do porodu....:baffled:boje sie i nie moge doczekac:confused:, chce juz zobaczyc dzidzusia i przestac sie denerwowac!!! Wlasnie mialam dzwonic do poloznej, bo dzidzia ostatnio wcale sie nie chce ruszac, straszny leniuszek, ale przed chwilka poczulam 2 male kopniaczki i chyba jeszcze poczekam....Normalnie dzidzius szaleje, ale kilka dni temu mialam troszke stresiora i wlasnie od tego czasu dzidzia zrobila sie strasznie spokojna. Mam nadzieje ze sie w koncu znow rozrusza.

witaj brown.kate ...
widze ze mamy podobny termin porodu ;-) ... ciazowo idziemy prawie lep w lep :-D:-D ... na kiedy dokladnie masz termin ?? no i nasze pierwsze dzieci nosza to samo imie :tak::tak::tak: ...
mam nadzieje ze leniuszek w brzuszku znow sie rozbrykal i uspokoil cie troszke ...

Isunia mnie też upały męczą, chociaż odpukać nie puchnę :szok: W ogóle kiepską miałam ostatnią noc - strasznie brzucho mnie bolało w dolnej części no a dzisiaj odszedł mi czop... w sumie to jeszcze niewiele znaczy, ale termin mam już na jutro!

brown.kate witaj! :-)

qlka hmm ... jak odszedl czop to pewno sie zaczyna !!!! czyli ruszyla maszyna ... mam nadzieje i trzymam kciuki ze szybko pojdzie i porod bedzie latwy ... powodzenia !!! :tak::tak:

Hej,
Widzę, że coraz nas więcej. Super. Witaj Brown.kate!!
Qlka - to już się zaczyna. Mówią, że jak czop odejdzie to może być w każdym momencie, oby jak najszybciej tego Ci życzę!!!!!!!!!!:tak:
Basiu - ja pracowalam też dla agencji jak i Ty, ale żeby dostać jakiekolwiek pieniążki musisz pracować przez 26 tyg min i zarobić przynajmniej ok 100 funtów na tydzień (nie pamiętam dokladnie może to bylo 87, mogę sprawdzić). Ale musisz pracować do 25 tyg ciąży, to znaczy musisz być nadal zatrudniona w 15 tyg. przed datą porodu. Także, jeżeli praca jest ok to ja bym nadal pracowala. Ja jako pracownik socjalny pracowalam z mlodzieżą z problemami, którzy kopali, bili przeklinali - nieobliczalni byli, także ja musialam zrezygnować dla dobra dzidzi. Nie zalapalam się na Maternity Statutory, bo wlaśnie nie pracowalam do tego 15 tyg. ( to znaczy zatrudniona niby nadal bylam ale pracy już mi nie mogli dawać i tych pieniążków nie zarabialam). Dostalam jedynie Maternity Allowance (117 tyg), ale to też musisz pracować min 26 tyg, ale mogą to być różni pracodawcy i musisz wyslać im payslipy za 13 tyg i zarabiać min 30 funtów tyg.
Pozdrawiam Was wszystkie brzuchatki:-) Adaś też oczywiście.

reklama
Witam nową mamusie:-):-):-)
Dziewczyny dzieki za gratki to co Wam teraz napisze to Was zadziwi.Owszem jestem w ciazy ale nie bylam w niej od poczatku zatrzymania miesiaczki:szok:Gdy wydawalo mi sie ze jestem tuz przed miesiaczka to wtedy mialam dni plodne tak mi sie cykl poprzestawial no i sie narobilo i takim to cudem jestem w 5 tyg:tak:

Asiu ja tak sie zastanawiam bo pracuje w fabryce czy jesli powiem w agencji ze jestem w ciazy czy mnie nie zwolnia wybieram sie do citizena zeby o wszystko podpytac:-)

Iza jak zawsze jestes bardzo pomocna:-):-):-)

Do góry