Ewa Chrupcała
Fanka BB :)
Chodzi o to żeby z pracy dostał urlop jak ja urodzę i do tego potrzebuje tego zaświadczenia tak kurcze słyszałam
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Chodzi o to żeby z pracy dostał urlop jak ja urodzę i do tego potrzebuje tego zaświadczenia tak kurcze słyszałam
Rudzia a to z emito
Złe traktowanie pracownicy ze względu na jej ciążę lub na to, że wzięła urlop macierzyński jest niezgodne z prawem. Takie traktowanie to między innymi:
Bez Twojej zgody pracodawca nie może wprowadzać zmian w warunkach zatrudnienia zawartych w umowie o pracę. Jeśli tak zrobi, będzie to naruszenie umowy o pracę.
- skrócenie Twoich godzin pracy bez konsultacji z Tobą;
- dostarczanie Ci niepełnych raportów pracowniczych;
- dawanie Ci nieodpowiednich zadań do wykonania;
- zwolnienie Cię z powodu ciąży (chociaż możesz zostać zwolniona za co innego podczas ciąży);
- dyscyplinarne traktowanie dni wolnych z powodu choroby związanej z ciążą.
Drukuj ten temat Wyśli znajomemu Twoje uwagi do tematu
Ostatnie uaktualnienie tematu: 20/09/2009
Do góry
Dalsze informacje i porady
Jeśli czujesz, że z powodu ciąży jesteś gorzej traktowana przez przełożonego lub nie stosuje się on do powyższych zasad, masz prawo odwołać się do sądu pracy - Employment Tribunal (www.employmenttribunals.gov.uk) lub Industrial Tribunal www.employmenttribunalsni.co.uk w Irlandii Północnej).
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości związanych z prawami pracowniczymi w związku z ciążą, spróbuj najpierw porozmawiać o tym ze swoim pracodawcą. Dalszej, bezpłatnej pomocy możesz szukać m.in. u przedstawiciela związku zawodowego, u pracowników Służby Doradztwa, Pojednania i Arbitrażu - Advisory, Conciliation and Arbitration Service, ACAS (infolinia 0845 747 47 47) oraz w lokalnym Biurze Porad Obywatelskich - Citizens Advice Bureau, CAB.
Agencja ds. Stosunków Pracy - The Labour Relations Agency, LRA udziela informacji i porad w zakresie szeregu spraw związanych z zatrudnieniem w Irlandii Północnej. Z prośbą o poradę czy informacje możesz wystąpić przez telefon (0289 032 14 42), fax lub osobiście.