reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

No to jestem kochane i czytam i czytam i co znalazłam:
(Ja mam tą niebieską książeczkę z panią na okładce)
Na macierzyński możesz przejść 11 tygodni przed porodem (ale jeżeli jesteś "you are off work becouse of your pregnancy) 4 tygodnie przed terminem pracodawca zobowiązany jest zacząć wypłacać Ci macierzyński
(kurde oblałam się cała kawą:wściekła/y:)
Ty masz obowiązek dostarczyć mu MATB1 który daje midwife

reklama
No to jestem kochane i czytam i czytam i co znalazłam:
(Ja mam tą niebieską książeczkę z panią na okładce)
Na macierzyński możesz przejść 11 tygodni przed porodem (ale jeżeli jesteś "you are off work becouse of your pregnancy) 4 tygodnie przed terminem pracodawca zobowiązany jest zacząć wypłacać Ci macierzyński
(kurde oblałam się cała kawą:wściekła/y:)
Ty masz obowiązek dostarczyć mu MATB1 który daje midwife

No tak dalam mi MATB1 jak bylam w 21 tygodniu.... i co teraz?? chce isc na maziezynski ale oni twierdza ze nie wiedza co dalej prosilam o formularz SMP1 bo jestem pewna ze nie kwalifikuje sie zeby oni mi placili i chcialam SMP ale oni twierdza ze nie maja czegos takiego i wogole nie wiedza o co chodzi nikt nie chce ze mna gadac... a ja sama zielona jestem :(

Rudzia czyli chcesz dostac Maternity Allowance?
ja tez nie dostalam z pracy tylko z job center ale do tego potrzebujesz SMP i oni musza go wypelnic i musza ci go dac

Dokladnie tak tu jest napisane ze jezeli nie przysługuje Ci SMP pracodawca musi ci o tym powiedziec i wtedy idzoesz do job center po formularz Maternity Allowance ale chyba musisz miec papier od pracodawcy, albo jedz do job center popros o formularz i zapytaj czy musisz miec papier od pracodawcy czy też nie.
Powodzenia jakby co to pros o pomoc cos poszukamy razem:-)

dokladnie - powinnam dostac od nich SMP ale ie moge sie doprosic bo twierdza ze nie wiedza o co chodzi.... bylam w JC i dali mi numer telefonu gdzie mialam sie zglosic i tam maja mi wszytsko wyjasnic i tak to wczoraj pol dnia spedzilam na telefonie sluchajac sekretarki ktora prosila o cierpliwosc bo wsyzscy sa zajeci:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: juz mi rece opadaja..... poczekam cierpliwie do piatku moze jasnie szefowa sie wkoncu odezwie jak nie to ide tam w poniedzialek i narobie takiego rabanu ze sie nie pozbieraja:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Rudzia czyli chcesz dostac Maternity Allowance?
ja tez nie dostalam z pracy tylko z job center ale do tego potrzebujesz SMP i oni musza go wypelnic i musza ci go dac

no wlasnie MUSZA i zapewne dlatego udaja ze nic nie wiedza zeby kolejny raz mi wsyztsko utrudnic....:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: i tak jest odkad ich powiadomilam ze jestem w ciazy.....

kiedy poprosilam ich o formularz gdzie sie podpisuje kiedy chce sie zaczac maciezynski to tez wywalila oczy i powiedziala ze nie ma czegos takiego..... to sie wkurzylam i wlasnorecznie napisalam do kiedy chce pracowac i od kiedy chce zaczac urlop.... mialam zamiar robic do konca lutego ale ona wykreslila mnie z grafiku i przestala mi dawac dyrzury wiec nie bede sie prosic i dlatego chce zaczac wczesniej urlop....
to sie teraz zaczela walka o diabelski formularz SMP:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Jejku Rudzia współczuje Ci masakra normalnie zobaczymy co będzie ze mną ja zaczynam walkę od jutra najpierw z lekarzem później w pracy i zobaczymy jak będzie mam nadziej że nie będę miała takich kłopotów jak Ty :no:

Rudzia ona tak czy siak musi ci to dac bo bez tego nic nie zalatwisz,musi napisac tam dlaczego to ona nie moze ci placic macierzynskiego tak bylo u mnie a do tego u mnie wymagali tez akt malzenstwa.Jak nie to oni to za ciebie zalatwia.
Ja mam znowu problem bo na poczatku grudniaskonczyl mi sie macierzynski i dogadalam sie z szefowa ze wezme jeszcze urlop do stycznia i potem powiem co dalej ale juz nie wrocilam,ona nie chce mi dac zadnych papierow ze prace skonczylam jakbynigdy nic powiedziala tylko zebym kiedys jeszcze do niej zaszla:no: przyslali mi z IR nowy kod podatkowy na ten rok czyli nic nie wiedza ze juz nie pracuje wiec tam zadzwonilam i powiedzialam jak sparwa wyglda w sumie nie chcialam tego tak zalatwic ale inaczej chyba sie nie da,oni powiedzieli ze musia mi dac P45 i oni to zalatwia.

reklama
Jejku Rudzia współczuje Ci masakra normalnie zobaczymy co będzie ze mną ja zaczynam walkę od jutra najpierw z lekarzem później w pracy i zobaczymy jak będzie mam nadziej że nie będę miała takich kłopotów jak Ty :no:

Rudzia ona tak czy siak musi ci to dac bo bez tego nic nie zalatwisz,musi napisac tam dlaczego to ona nie moze ci placic macierzynskiego tak bylo u mnie a do tego u mnie wymagali tez akt malzenstwa.Jak nie to oni to za ciebie zalatwia.
Ja mam znowu problem bo na poczatku grudniaskonczyl mi sie macierzynski i dogadalam sie z szefowa ze wezme jeszcze urlop do stycznia i potem powiem co dalej ale juz nie wrocilam,ona nie chce mi dac zadnych papierow ze prace skonczylam jakbynigdy nic powiedziala tylko zebym kiedys jeszcze do niej zaszla:no: przyslali mi z IR nowy kod podatkowy na ten rok czyli nic nie wiedza ze juz nie pracuje wiec tam zadzwonilam i powiedzialam jak sparwa wyglda w sumie nie chcialam tego tak zalatwic ale inaczej chyba sie nie da,oni powiedzieli ze musia mi dac P45 i oni to zalatwia.

Rudzia to już jest wogle dziwne skoro nie przysługuje Ci macierzyński od nich tylko z job center to czemu Ci robią takie szopki z tym?

no wlasnie sama chcialabym wiedziec skad te szopki..... najwyrazniej sprawia jej to przyjemnosc wkurzanie innych dookola bo to jej swietnie wychodzi nie tylko ze mna....u mnie bylo wszystko wporzdku dopoki nie powiedzialam ze jestem w ciazy....

Ewka ja nie mialam zadnych klopotow z papierami np MATB1 poszlam do GP i bez klopoto mi wypisala.... tylko moj pracodawca daje mi popalic ....:wściekła/y::wściekła/y: mam nadzieje ze u ciebie bedzie inaczej ;)
powodzenia - niestety sa ludzie i ludziska wsrod nas :(

Do góry