nie wiem jak sytuacja wyglada w przypadku reszty dziewczyn,my jestesmy tutaj od listopada,ogolnie papierkowa strona,zalatwianie wszystkiego troche trwa, ale...wszystkie zasilki sa pozniej wyplacane od momentu przylotu do szkocji wiec nic nie przepada
my w tej chwili dostalismy child benefit ktory nalezy sie na kazde dziecko bez wzgledu na zarobki itd i to jest 20,30f tygodniowo na pierwsze dziecko,na kazde kolejne 13,40f.do tego moze starac sie o child tax credit,working tax credit...my mamy wlasnie te trzy ktore wymienilam.z tych dwoch ostatnich w zasadzie mamy oplacone mieszkanie, rachunki i jeszcze zawsze cos dodatkowego zostanie.nie ma co ukrywac,ze bez tych zasilkow mozna, ale ciezko jest sie utrzymac, dlatego trzeba to zalatwiac jak najszybciej po przylocie bo pozniej jest pelno papierkowych uzupelnien, dosylania papierow, uzupelniania kolejnych itd,ale tak jak pisalam,pieniadze za zaden miesiac nie przepadaja, zwyczajnie pozniej dostajecie je w calosci za zalegle miesiace.i niestety, zeby to zalatwic trzeba tu byc bo kiedys chyba byla opcja,ze ojciec mogl byc tutaj a dzieci z matka w pl i zasilki dostawala matka na konto czy jakos tak, teraz bardzo duzo sie pozmienialo, zaostrzyli wszystko. choc na miejscu Twojej siostry chyba bym sie nie zastanawiala i zbierala dzieciaki tutaj...zwlaszcza,ze maluchy maja opieke lekarska,szczepienia,lekarstwa za darmo, calkiem inaczej sie zyje, moim zdaniem lepiej,latwiej i chyba jedyne co przewaza to jednak do pl daleko
a jesli chodzi o benefity to tutaj jest fajna strona na ktorej mozna sie wiele dowiedziec, bo benefitow tutaj jest straszniee duzo i jak sie dobrze pokombinuje to mozna postarac sie o kilka
Benefity w UK – Wszystko o zasiłkach w Wielkiej Brytanii
a jeszcze zapomnialam dodac,ze jesli bedzie sie siostra decydowala to niech nie zapomni ze soba wziac aktow urodzenia dzieci bo do benefitow trzeba doslac dokument tozsamosci dziecka i akt urodzenia
a zQo...my jak zwykle mamy niespodzianke tak jak z Filipem niestety. teraz jak bylam w pl segregowalam wlasnie ciuszki dla dzidzi na trzy wory...uniwersalne,dla chlopaczyka i dla dziewczynki
we wtorek mama wysyla mi uniwersalne, po urodzeniu dosle konkretne dla coreczki badz synusia
a powiedz mi jak z reszta rzeczy do szpitala?bo wiadomo dla malenstwa sprzet caly, a dla mnie cos poza koszula?jakies podklady,podpaski itp? z reszta dopytam wszystko w czwartek polozna...wkurzac mnie zaczyna to, ze ostatnia wizyte mialam 30maja... :/ w pl na tym etapie ciazy wizyty co tydzien-dwa sa a tutaj 1,5miesiaca odstepu :/ a ja jeszcze tak niepewnie sie cos czuje i mam wrazenie,ze dzidzia sie na swiat juz chce pchac...nie wiem :/ i jeszcze zadnych badan ginekologicznych, wczesniej mnie to nie martwilo, teraz zaczyna :[