reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy ze Szkocji

Karola ja łykam cały czas te witaminki Prenatal vitamin supplements with folic acid and iron | Pregnacare dostaniesz je praktycznie w każdym sklepie.
Co do tygodnia ciąży to policz sobie w którym tyg jesteś na podstawie daty ostatniej miesiączki. Dopiero przy pierwszym usg (pomiędzy 11 a 13 tyg podzadzą Ci tu datę porodu której będą się trzymac bardziej niż tej z ostatniej miesiączki) Tu masz fajny kalkulator : Termin porodu - Wiek dziecka - Ci

edit. nie wiem dlaczego nie chce mi tego drugiego linka poprawnie wkleić :-( adres tej strony to: www dziecko haczewski pl - miejsce spacji wstaw kropki ;-)

reklama
Ja bralam witaminy Mother to be:
Sanatogen Mother & Father To Be | Folic Acid Pregnancy | Pregnancy Vitamins

I robilam test ciazowy clearblue, pokazuje mniej wiecej w ktorym tygodniu jestes tzn na przyklad 2-3 tydzien, a lekarz i tak ci obliczy termin z ostatniej miesiaczki, dopiero na usg w 12 tyg dokladniej oszacuja :)

Basienkaaa fajnie ze juz w nowym mieszkanku, my sie przeprowadzamy w lutym. Juz sie doczekac nie moge :)

Witam i ja, bylam dzisiaj zlozyc papiery o paszport dla malej, jakis dokument dziecko musi miec, jak pojade do pl to znowu jej dowod wyrobie.
Co do grzyba w mieszkaniu to ja wiem ze ciezko wygrac sprawe bo jesli bedzie trzeba to oni odwala picowe i niby usuna grzyba ale prawda jest taka ze zeby sie tego pozbyc trzeba sciany kuc. Ja bym z dzieckiem w takich warunkach nie siedziala bo szkoda zdrowia dzieci.
Co do witamin to mi tutaj powiedzieli ze jak chce to moge sobie kupic a lekarz w polsce ze wyniki mam dobre wiec nie musze brac.
Co do collegu to praktycznie kazdy ma angielski i nie ma lepsego lub gorszego, wszystko zalezy od nauczyciela, moze jedynie poza coatbridge college, jest beznadziejny
Co do kawki to oczywiscie sie melduje

Witajcie;)

k4rol4 ja też niedawno rodziałam i całą ciążę tutaj przechodziłam i jak widzisz po nicku byłam przerażona na samym początku. jak tylko masz jakieś pytania zawsze możesz napisać do mnie na priv;)

basienka super, że lecicie do Polski a wcześniej do Was przylatują Mamy...mnie dobija ta samotność...jakoś szału z wnuka czy nowego członka rodziny nie ma. nie raz już płakałam nad Małym, że tylko będzie miał nas...a jak pomyślę, że kiedyś zapyta o babcię, dziadka, wujka ciocię i mam mu powiedzieć, że mieli Cię od zawsze w du... to zaraz mi łzy w oczach stają;/

dziewczyny powiedzcie mi czy w primarku są jakieś przeceny???ja myślę kupić już na przyszły rok rzeczy zimowe dla Małego plus jakieś ubranko świętego Mikołaja...

witam i ja , dzis w pracy wyklucilam sie o taxowke na nowy rok :-) chodzilam do szefa meczylam go caly dzien az wkoncu powiedzial ze wysle po mnie taxi na koszt firmy :-D

karola ja bralam jakies witaminy pregnancy a jak bylam w pl to kupowalam feminatal

przerazona nie zaszel z zakupami na przyszly rok bo moze sie okazac ze szynek bedzie wiekszy i co zrobisz? ja wielu rzeczy patrykowi nie zdazylam zalozyc bo tak szybko rosnol, dlatego wiem ze nie ma co kupowac na zas.. ja naszczescie mialam wszystko po dominiku - no chyba ze ty planujesz kolejne ;-) co do primarka to fajne maja kurtki niewiem czy sa na promocji - ja kupowalam miesiac temu dla patryka za 12 f

przerazona w witrynach Primarka pisze ze sa Sales, ale czy rzeczywiscie sa jakies fajne przeceny to nie wiem, bo nie sprawdzalam.

Ja malej sporo kupilam na rozmiar 9-12 miesiecy, na 6-9 (ktore juz pewnie zacznie nosic okolo 4 miesiaca) mamy praktycznie wszystko :)

anitha mi sie wydaje ze tutaj latwiej kupowac dziecku ubranka na caly rok, bo i tak chodzi w tym samym ;) tzn jakies spodenki i bluzki z dlugim rekawkiem, bluzy itp przydadza sie niezaleznie od pory roku bo raczej upalow nie bedzie ;)

Ostatnia edycja:
a ja dzisiaj mam burze hormonow taka, ze malo nie wyjde z siebie. z glodu umieralam bo od 3 dni doslownie nie moge jesc, na sama mysl zbiera mnie na wymioty :/ dzisiaj wpadlam na pomysl zrobienia plackow ziemniaczanych...strzal w dziesiatke,przejadlam sie doslownie ;) ale oczywiscie przy tarciu ziemniakow ryczalam jak bobr bo wszystko nagle zebralo sie w mojej glowie i przyszedl dolek, pozniej ktoilam cebule,nie moglam pokroic wiec zostawilam ja i poszlam do pokoju plakac, wrecz zanosilam sie od placzu...szok. dobrze, ze moj M w miare to znosi, chyba zaczyna rozumiec co sie dzieje :p nie odezwal sie slowem,pokroil mi cebule i wzial sie za placki sam :p a jeszcze nietypowe pytanie...nie znacie kogos kto pali cienkie mietowe papierosy?bo mi mama z polski wyslala, a jak paczka szla dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy i mam do sprzedania bo u mnie pala jakies normalne,cienkich ani rusz ;)

cytryna właśnie tak myślę, że tutaj dobrze kupować takie rzeczy cieplejsze z wyprzedzeniem i na wyprzedażach bo się nie zmarnują (taki urok Szkocji);/ mój właśnie tak mówi, że co będzie jak za rok się okaże, że te ubranka są za małe vs za duże...no ale jak będzie takim zmarzluchem jak ja to nic się nie zmarnuje...wiadomo szybko dziecko ze wszystkiego wyrasta...u nas otworzyli kilka dni temu primarka i się tak zastanawiam czy będą jakieś przeceny...

karola powinnaś kwas foliowy łykać do 12 tyg. jak nie masz idz do gp to Ci przepisze i za darmo będziesz miała, chociaż w każdym supermarkecie dostaniesz. ja kupiłam jakieś witaminy ale teraz łykał je mój K (był chory) bo ja się po nich strasznie źle czułam...
i co do określenia terminu to ja też robiłam ten test clearblue i się sprawdziło;p

reklama
kwas to pierwsza rzecz jaka zakupilam ;) teraz tylko witaminy musze kupic bo przydadza mi sie z pewnoscia :) juz nie bede kupowac testu bo prawie 10f ostatnio zaplacilam za clearblue wlasnie :p a teraz priorytet dla mnie polska w styczniu, wiec wole nie wydawac pieniedzy w bloto :p poczekam na wizyte u lekarza jednak :)

Do góry