reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy ze Szkocji

Jestem :-)

vampiria współczuję problemów z counsilem , oby szybko sytuacja się wyjaśniła, oni zawsze człowiekowi ciśnienie potrafią podnieść :wściekła/y:

bzyczku dużo słonka życzę, i wypoczywajcie ile się da ;-)

isabell życze mężowi szybkiego powrotu do zdrowia i szybkiego rozwiązania problemu z czekami ;-)

my po wizycie i usg , malutka rozwija się książkowo, widzieliśmy jak pije wody płodowe, ruszała usteczkami jak mała rybka :-D , następne usg mam w 34 tyg. więc tak się składa że tego dnia mam wizytę z nerkami i usg więc latania troche będzie , ale trudno się mówi , czego sie nie robi dla dobra dziecka :tak:
Po 34 tyg. będę miała wizyty co tydzień , i abym chociaż dotrwała do 37 tyg. to będzie ok ;-)

reklama
menia super ze wszystko jest ok i ze tak o ciebie dbaja :) napewno uda ci sie dotrzymac do 37 t.c a moze i dluzej??? badz dobrej mysli :)

vampiria ale zdziercy!!!! jak moga ci wstrzymac hb skoro mieszkasz sama (jestes zarejstrowana jako samotna matka?)masz male dziecko i narazie nie pracujesz.. trzymam kciuki zeby sie to jakos rozwiazalo bo przeciez tak niemozna..

basienko co do kosmetykow to wiadomo kazde dziecko na wszystko reaguje inaczej , u mnie dominik mial straszna wysypke po j&j wiec przy patryku juz nie probowalam... z polski mialam nivea baby ale tez nie uzywalam bo bardzo pachnial... najbardziej bym polecala oilatum albo balneum, oprocz tego mamy do tej pory jeszcze doublebasse - nawet ja sie nim smaruje :D
a co do rozstepow to niestety ale czasem kosmetyki nie wystarcza- jesli ktoras je ma miec to i tak bedzie miala bez wzgledu na to czy bedzie sie smarowac... ja sie smarowalam przy dominiku kilka razy dziennie oliwkami i balsamami a i tak wyszly.. przy patryku nie smarowalam sie prawie wcale bo czasu nie mialam i wzasadzie nie zauwazylam zadnych innych procz tych ktore byly (ale sa male i prawie niewidoczne)

joasia jak tam mala? mam nadzieje ze lepiej - jesli chodzi o zabki to hmmm z patrykiem przechodzilam pieklo (jeszcze troche przedemna bo 5tek dalej nie ma) pierwsze 2-3 zabki wyszly super nawet niewiedzialam kiedy a z kazdym kolejnym bylo wiecej placzu marudzenia goraczka , pocenie sie... bywalo tak ze przez tydz jechalismy na paracetamolu i nurofenie bo nie bylo wyjscia.. jak tylko zabek sie pojawil to dziecko zmienialo sie nie do poznania :)

Jeszcze chciałam zapytać, ponieważ mała jest w pozycji pośladkowej , doktorka mi powiedziała że do 36 tyg. spokojnie malutka sie powinna przekręcić a czy któraś z was miała podobną sytuację i maluszek się nie przekręcił i poród zakończył się cesarką ????

Witam i ja

Basieńka, ja stosowałam krem z Ziaji, fakt, że kupiłam go w PL, ale tu w jakimś polskim sklepie też na pewno są... To stosowałam na brzuch i rewelacja, ani jednego małego rozstępu, a naprawdę w ciąży przytyłam. Na biust stosowałam coś innego, ale tu szału nie było ;-)

Isabelll, współczuję, mam nadzieję, że mąż szybko wróci do zdrowia... A co do kłopotów z pracą- cóż, trzeba chyba zacisnąć zęby i przeczekać, aż trafi się coś lepszego...

Ariane
, ja mam mnóstwo czasu, nawet jak za tydzień wrócę do pracy, to zawsze będę wolna po 10 rano, więc w razie czego polecam się na wspólne spacery i jakąś kawkę :tak:

Yas, co do grup popołudniowych to nie wiem, ale sama też będę szukać i chętnie się przyłączę w razie czego- mnie też jakoś głupio samej gdzieś chodzić. Może monkey buissnes? Nie byłam tam jeszcze, więc w sumie nawet nie wiem, czego się spodziewać...

Menia, super, że córcia zdrowo rośnie, na pewno uda ci się dociągnąć do 37 tyg, trzymam kciuki. A co do pozycji to nie wiem, ale przypuszczam, że w takiej sytuacji na pewno zrobią ci jeszcze usg, żeby sprawdzić, czy niuńka się przekręciła

Anitha, no ja wiem, że to zupełnie bezpodstawne, wiem, że nie powinni tego robić, ba nawet wiem, że powinni mi zapłacić więcej niż mi płacili, ale zanim oni to odkryją, to minie... :no: A fakt jest taki, że o ile w tym miesiącu mam jak opłacić haracz... tfu, czynsz , to za miesiąc, jeśli faktycznie mi to obetną, to leżę i kwiczę, mimo powrotu do pracy. To, co zarobię, pójdzie na opiekunkę, a sam child credit nie starczy nawet na połowę czynszu, nawet jeżeli chciałabym zagłodzić dziecko, siebie i kota :-(
Doszłam do wniosku, że to moja ostatnia walka z nimi, jeśli znowu coś wyniknie, po prostu poszukam sobie roboty na czarno, nie będę czekać, aż łaskawie coś mi rzucą. Człowiek uczciwie tu pracuje, płaci podatki, uczciwie zgłasza, że ma współlokatora, a i tak zawsze pod górę
W przyszłym roku, jak dziumka będzie starsza, zrobię sobie jakiś kurs, małą poślę do przedszkola, a sama poszukam lepiej płatnej pracy ( Ha, już widzę, jak ją znajduję) i wtedy będę mogła się wypiąć na ich zasiłki. Ale teraz, kurczę, po prostu nie mogę :no::wściekła/y:

vampiria jesli chodzi o housing benef to oni wszystkim chyba powysylali ta review form - mi tez wstrzymali bo na czas jej nie oddalam a wczoraj list dostalam ze cos tam musze doniesc im - juz coraz trudniej od nich kase dostac no ale ja w tym roku na nic nie licze bo w zeszlym mialam grosze no ale zawsze to bylo cos. a tobie zycze powodzenia - moja rada to zanies osobiscie im te dodatkowe rzeczy co chcieli i dzwon do nich co kilka dni i przedstawiaj sytuacje - za kazdym razem ktos inny odbiera i moze trafisz na kogos normalnego i ruszy to. ja tak zawsze wydzwaniam i czaaaaaaaaaaaaaasem pomaga. wprawdzie ostatnio z council taxem walczylam pol roku ale sie udalo:-)

jesli chodzi o monkey biznes to bylam kilka razy - fajnie ale moim zdajem dla troszke starszym dzieci - dla malych maluchow nie oplaca placic sie tej kasy za wejscie zeby sobie w kulkach posiedzialy lub na tej malej czesci dla maluszkow - mysle ze mozna znalesc soft play-e duzo tansze i na jedno wyjdzie.

ja zabieram moja na basem czasem popoludniu, wiem ze sa takie soft play-e gdzie mozna zostawic dziecko na godzine a samemu pozna isc pocwiczyc. na portobello cos bylo juz dawno bylam tam i nie mam biezacych informacji.
ogolnie to od wrzesnia musze ulozyc sobie plan co, jak i gdzie. a ty jak do pracy juz wrocisz - bo chyba wkrotce to daj znac ktore dni popoludniu ci pasuja i bedziemy szukac czegos:-)

moze ktos ma jeszcze jakies pomysly na popoludnia?;-)

menia moje dziecko sie nie obrocilo i mialam cesarke tylko u mnie bylo tak ze nawet jakby obrocilo sie to cesarka i tak bylaby- a ty synka jak rodzilas? trzymam kciuki zebys jak najdluzej z brzuszkiem wytrzymala:-) powodzenia

:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
- payslipów z dwóch ostatnich miesięcy ( chyba im je narysuję)
- P45 z kasyna ( kiedy kontrakt jako taki mi się jeszcze nie skończył)
- wyciągów z konta
i czegoś tam jeszcze :wściekła/y::wściekła/y:
TAK NA PRAWDE TO MASZ 30 DNI!!!! ja wlasnie o to ich pociagnelam bo wg prawa jest 30 dni na dostarczenioe dokumentow a nie 7!!! idz do nich umow spotkanie z advisorem powiedz ze wg prawa [powinno byc 30 dni i nie jestes w stanie podac tych dokumentow i podaj powody. wrazie co dasz im to na pismie. MUSZA ROZPATRZYC!!!
bzyczek udanego pobytu az do konca:-)
dziewczyny ja szukam jakis zajec dla mojego dziecka w godzinach popoludniowych bo ranki w przedszkolu spedzi - jakies propozycje? moze slyszalyscie o jakis grupach albo wy czasem chodzicie na jakies soft play - e popoludniami - bo samemu tak nie chce sie.
teraz na czas wakacji grupy sa wstrzymanbe ale juz niebawem ruszaja od nowa:D
Monkey buisiness fajowa sprawa choc glownie dla dzieci chodzacych samodzielnie.

DOSTALAM WYNIKI ZE SZKOLY boje sie otworzyc koperte :O mam stresa

menia super ze wszystko dobrze u malenstwa :)
moja sie jeszcze wierci - na kazdej wizycie lezy inaczej. nie wiem czy u ciebie tez tak jest ale jest chyba jeszcze opcja obracania dziecka przez powloki brzuszne.
A ze wskazowek z mojej yogi - pani mowila zeby dziecko sie obrocilo glowka w dol to pomagaja kolysania biodrami, albo na czworaka, albo stan przy sciania, oprzyj glowe i ramiona na scianie i kolysz/rob biodrami kolka - moze pomoze :)

Vampiria mam nadzieje ze ci jednak przyznaja wyzsze zasilki a nie obetna :(

Basienkaaa - ja po przeczytaniu wielu opini na babyboom zreszta o rozstepach doszlam do tego samego wniosku jak anitha - kosmetyki nie pomoga... mam wrazenie ze kto ma je miec bedzie je mial, a kto nie to go ominie... na mamach pazdziernikowych niektore dziewczyny mialy rozstepy bardzo wczesnie niezaleznie od tego co stosowaly, inne w ogole. Ja dalej sie smaruje bio-oil, ale bardziej dlatego ze lubie :) nie mam jeszcze ani jednego rozstepu, a brzuch duzy - 110 cm. palmersa sprobowalam bo ladnie pachnial i dostalam po nim uczulenia. Ale ja nigdy nie mialam sklonnosci do celilitu, rozstepow i tym podobnym, mimo swoich juz! 32 lat ;)

Ostatnia edycja:
reklama
azorek gratuluje!
vampira współczuję kłopotów,mam nadzieje,że uda się to wyjaśnić i Ci wypłacą to co powinni
isabell zdrówka dla męża
cytryna ja też mam 32 lata i tez przez całą ciążę nie miałam ANI JEDNEGO! rozstępu. 2 Tyg po porodzie przyleciała moja siostra i nie mogła uwierzyć,że bez rozstępów się uchowałam,oglądała mój brzuch z niedowierzaniem,a tydz później przyjaciółki przyszły w odwiedziny,mówią pokaż jak Twój brzuch wygląda,ja podwijam bluzkę a tak kilka rozstępów się pojawiło-wyszły sobie nagle i znienacka 3 tyg po porodzie :(
bzyczek udanego urlopu :)

U ans już dobrze. Jeszcze wczoraj rano miała lekko powyżej 38 ale po porannej drzemce już zeszło do 37,7 a potem miałam jeszcze mniej. Temperatura powyżej 39 była dokładnie 3 dni ale wysypki brak więc raczej to nie trzydniówka. Zębów też nowych nie widać na horyzoncie-cały czas prześwituje górna dwójka ale taki stan jest już ok kilku tyg i ani drgnie. Więc nie mam pojęcia od czego to było. Ale najważniejsze,że przeszło i już jest dobrze.

Do góry