reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Wołomina

O jej no to ja też będę miała problem bo też ten sam zestaw szczepień biorę tylko nie wiem czy na pneumo będę teraz szczepiła czy poczekam troszkę bo nie wiem czy z kasą się wyrobię, ile zapłaciłaś za cały ten zestaw ? Mojej się jedzenie nie ulewa tak bardzo, wypluwa tylko to mleko co zaśnie przy cycu i nie połknie, śmiesznie wygląda wtedy bo jest cała umazana w tym mleku :)

Muszę Wam powiedzieć że złe czasy chyba minęły, mój mąż znalazł pracę i jak narazie wydaje się być lepsza od poprzedniej :)

reklama
Za wszystko zapłaciłam 780 zł i za miesiąc powtórka z rozrywki.. Młody też często nie ulewa.. najczęściej jest tak jak u Ciebie, że cieknie mu z kącika ust mleko, którego nie połknął.. dzisiaj chyba pierwszy raz ulał serkiem.. ale chyba za szybko położyłam go na brzuchu..

Hej kochane!

Wczoraj bylam z małą na bilansie noworodka i znowu prawie nic nie przybrala, przez tydzien 100g jedynie:( Urodzila sie 3500, a teraz po skonczeniu 3 tygodni wazy 3750g. Okazalo sie, ze mam malo pokarmu i mala po prostu jest glodna. Dopeiro teraz skojarzyłam, ze w 3 tygodniu jest kryzys laktacyjny i mala powinnam przystawiac, jak najczesciej, a my wprowadzalismy jej rutyne, tak, jak zalecila neonatolog, ktora stwierdzila, ze Zuzia malo przybiera wlasnie przez te cycusiowanie sie. I rzeczywiscie od jakiegos czasu-mniej wiecej tydzien, mam suche wkladki w staniku i piersi to flaczki, czuje ze sa pelne po kilku godzinach "nieuzywania"

Mam teraz potworne wyrzuty sumienia i niestety musze dokarmiac Enfamilem-jak ją zaczelam dokarmiac, to cud nie dziecko. Najedzona sama zasypia w wozeczku, nie placze-jest duzo spokojniejsza.

Tylko teraz bardzo sie boje o moja laktacje-kupilam juz ziola herbapolu, pije karmi i generalnie staram sie bardzo duzo pic.
Dzisiaj rano sciagnelam z jednej piersi 55 ml, po 8 godzinach nieużywania cycka-strasznie malo:( To jak ja ja wykarmie co 2-3 godziny? Puchy w cyckach przeokropne, a ona moglaby jesc i co 30 minut...:(No i czy mala zechce ssac tylko piers, jak dostala butle:(

Brejka Ty chyba dokarmials Enfamilem? Wielkie gratulacje dla meza-bardzo sie ciesze, ze wszystko sie dobrze skonczylo:)

Z kupa ok, ostatnio raz na dwa dni, dr Sidor powiedziala, ze jak zolta, to ok i nie ma co sie martwic-a mała kupy robi nie za czesto, bo nie ma z czego tej kupy zrobic:(

Generalnie kiepsko kondycja psychiczna u mnie:( W piatek mam z nia jechac znowu na wazenie i sie zobaczy czy te sztuczne mleko com daje...

Aaaaaaaa i na wizycie mialaysmy omowic z dr Sidor szczepienia, ale bylo duzy poslizg w wizytach i tylko mi termin zapisala-jakie zestawy bierzecie, bo ja nie mam zielonego pojecia o tych zestawach, a Ty Brejka na pewno sie znasz i podpowiesz.

Pasek pij jak najwięcej i często małą przystawiaj i laktatorem odciągaj. To że laktatorem ściągnełaś tak mało to nie znaczy że tylko tyle masz, mleko w piersi jest cały czas, ja laktatorem ledwo odciągam z obu 100 ml a jak rękami wyciskam to leci. Mała też się najada a dużo potrzebuje no i przybiera na wadze. Ja dokarmiałam Enfamilem Premium bo dostałam w szpitalu ale jakbym miała kupować to nie wiem czy Nan bym nie kupowała bo Enfamil strasznie drogi jest. Ja w nocy jak mała śpi to ja muszę wstawać i sobie spuszczać mleko do zlewu :/ Najważniejsze to się nie denerwuj bo to też może hamować laktację. Co do szczepień to zdecydowałam się szczepić na wszysttko tzn 6w1 pneumo i rota tylko z pneumo nie wiem czy nie zaczekać na większy przypływ kasy, no a zdecydowałam się dlatego że oboje z mężem mamy styczność z chorymi no i mała będzie szła do żłobka. NO malutka Ci mało przybrała ale po tym mleczku zobaczysz że będzie dobrze :)

hej hej
Ja dalej w dwupaku, dziś znowu ktg, Zdun jak zwykle śmichy- chichy, powiedział,że na razie na poród się nie zanosi- szyjka 1 cm- kazał mi męża wykorzystywać 3 razy dziennie... jak nie urodzę do przyszłego piątku to mi wywoła...
Czytam o waszych problemach z dzieciaczkami, to może i lepiej ,że Lenka jeszcze w brzuszku...kupki, mleczka,szczepionki....echh

Monia to u Ciebie na dniach:) Zobaczysz super bedzie! Dzieci dają tyle radości, ze my to juz nad drugim sie zastanawiamy:)

Brejka pije tyle, ze z sikaniem do kibelka nie nadazam:) A moze powinnam cos jesc innego-bo jem te chude swinstwa (kurczak gotowany, indyk, kasze, ryz, chleb bialy, buraki, marchewka) i mleko ma kolor taki sinawy, czyli malo tluszczu w mleku.
Kupilam ten Enfamil i cena szokujaca troszke, bo chyba 35 pln zaplacilam w aptece, ale jak trzeba, to trzeba. Nie znam sie na skladach mleka, wiec kupilam to co mi kazala doktor.
A mialas jakies kryzysy, ze ja dokarmialas?

Z tymi szczepionkami, to chcialabym mala zaszczepic na pneumokoki i meningokoki, ale na rota nie. Ja mam z nia w domu siedziec ze 2 lata, wiec do zlobka nie idzie i tez nie mamy stycznosci z chorymi.
Gdybys byla w naszej sytuacji, to szczepilabys na pneumo i meningo, czy tylko na te standardowe?

Pasek po pierwsze liczy się od najniższej wagi dziecka, a nie od urodzeniowej.. sprawdź z jaką wagą wypisali małą ze szpitala.. poza tym ja bym się nie słuchała lekarza tylko przystawiała małą wtedy kiedy chce.. a nie co 3 h., a co do suchych wkładek... to ja ich w ogóle nie używam i przy Niki też nie używałam... i jak do tej pory tylko raz mi przeciekła bluzka... a poza tym jak pisze Brejka nie możesz się stresować, bo to tylko pogarsza sytuację.. także głowa do góry... cycek do buzi małej i będzie dobrze :) a kto Ci nagadał o kolorze mleka, bo to jakaś baaardzo ciekawa teoria :):):) a co do szczepień skoro zamierzasz do drugiego roku życia siedzieć z małą w domku i nie będzie miała styczności z dużymi grupami ludzi, a szczególnie dzieci, to ja bym się zastanowiła, czy jest sens szczepić ją teraz na pneumo i meningo.. bo jak zaczniesz pneumo teraz to musisz podać 4 dawki x ok. 300 zł.. to kupę kasy, a jak zaszczepisz ją po drugim roku życia to jest tylko jedna dawka... ja Niki nie szczepiłam ani na rota ani na pneumo od początku, bo nie miała kontaktu z dziećmi, zaszczepiłam ją dopiero jak miała iść do przedszkola.. z młodym jest inaczej - szczepię od razu, bo Niki chodzi do przedszkola i może różne świństwa przynieść...
Monia.gryc he he he... jeszcze wszystko przed Tobą, a teraz odpoczywaj ile wlezie.. bo potem nic innego tylko kolor kupy będzie zaprzątał Ci głowę :):):)

Hej dziewczyny co tam u Was słychać? U mnie choróbsko panuje w domu, mąż chory no i mała kicha i ma 37 stopni gorączki ciekawe czy mi ją w czwartek zaszczepią.
Duralex ja się w końcu zapisałam do tego lekarza na sobotę, mam nadzieję że tam jest wszystko ok :)

Pasek jak mała? Dokarmiasz ją? mam nadzieje ze mleczko Ci płynie :)

Witam,
My walczymy z kryzysem 8 tygodnia :) Lenkę pewnie zaszczepią, bo tylko poważna infekcja jest przeciwwskazaniem. Zmotywowałaś mnie .. chyba też czas zadzwonić do gin :)

reklama
Hej dziewczny!

Brejka goraczka u dzieci to jest jak dziecko ma ponad 38, wiec 37 to luz, na pewno zaszczepia:)

Duralex to trzymam kciuki! Wszystko na szczescie mija:)

U nas roznie, moja mama przyjechala do nas w czwratek i siedziala do niedzieli, to Zuzia byla tak spokojna, ze az nie chcialo sie wierzyc. Dostawala butle, ale tylko raz lub 2 razy dziennie po 60 ml i przystawialam ja do cycka kiedy chciala i bylo super. Na wadze przybrala przez 2 dni 180 gram (bo w piatek bylismy u dr Sisor):)
Za chwile znowu sie wybieram, bo kazala nam sprawdzac wage 2 razy w tygodniu. Ciekawe ile przybrala od piatku, bo jak bylam z nia w piatek, to wtedy dostawala wiecej tego mleka sztucznego-okolo 200ml dziennie.

Z laktacja, to sama nie wiem, teraz jak mala mi wisi na cycku non stop kolor, to mam wrazenie, ze tego pokarmu nie ma, ale w nocy, jak robie przerwe np. 4 godziny, to piersi jak balony-pije bardzo duzo, herbatki na laktacje, karmi:) Ale nie powiedzialabym,z e mleko sie leje.

Od 2 dni mala ma starszne problemy z brzuszkiem-bardzo placze i prezy sie jak nigdy. Nie moze spokojnie spac, bo te bole brzuszka ja wybudzaja, wiec nie jest lekko. Wczoraj tez zrobila taka seledynowa kupke, wiec nie wiem czy to oznacza, ze cos jest nie tak.
Zmeczona jestem bardzo, ale co zrobic:)

Odezwe sie, jak bede po wazeniu małej.

Aaaa, dziewczyny, Wasze dzieci tez tak na cycku wiszą? Bo mala, jak zrezygnowalismy z tych przerw co 2 godziny karmienie minimum, to na cycku caly czas, wczoaj o 13:00 zeby mylam, a w koszuli, to chodze caly dzien:/
No i te mleko nie nadazy sie chyba produkowac, prawda?

Do góry