reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

Hej laski :-)
Dziś u nas wielki dzień - przedstawienie u PAwełka i pożegnanie z przedszkolem (oficjalne bo i tak będzie chodził do końca czerwca ;-))
Maria - ale Bartuś jeszcze jest malutki na odpieluchowanie, on po prosu nie rozumie do końca i nie czuje potrzeby.
Jeśli bardzo Ci zlezy na odpieluchowniu to teraz na trochę (dwa tyg np) wróć do pieluchy i wystartuj od nowa.
Pamietaj jednak że dzieci uczą sie kontrolować funkcje fizjologiczne około 24m-ca życia. I dziewczynki z reguły wcześniej (może to stereotyp? jeszcze nie sprawdzałam osobiście ;-)). Jak bedzie gotowy i bedzie sygnalizować sygnalizować to odpieluchowanie pójdzie piorunem a jak jeszcze nie jest gotowy to też się pewnie za jakis czas uda ale Ty namęczysz sie i nadenerwujesz i on również. A może być tak że się zniechęci na dłuuugo do nocnika.

reklama
Stopi

Ja puszczam małego bez pieluchy po domu i na początku robił kupę do nocnika a siku wszędzie, a potem już nic nie robił do puki mu pieluchy nie założyłam, a teraz ucieka od nocnika i robi kupsko w całym domu i sika gdzie popadnie. Nie mam pojęcia jak się uczy maluchy żeby robiły na nocnik - i czy mam mu majtki zakładać czy ma latać z siusiakiem luzem ?

Żałuję że nie mogę się z wami nigdy spotkać - bo Bartek śpi między 12 - 15 i w wózku za chiny nie zaśnie nawet o 1 w nocy ( bo próbowałam ) więc nie mogę nigdy się z wami spotkać.
Tak jak pisze AsiaKC powróć do pieluch. Nie ma sensu zakładać mu majteczek. Moja babcia pomimo tego, że prosiłam sadzała starszego na nocnik. Doszło do tego,że jak widział nocnik to dostawał paniki. Na szczecie skończyłam studia. Powróciłam do pieluch na kilka tygodni i znów spróbowałam. Ale nic na siłę. Jak widziałam ze zaczyna łapać się za siusiaka to interweniowałam ale delikatnie. Kilka razy i Maciek załapał. Niestety jak jechaliśmy do mojej babci na weekendy to zaczynał panikować i sikał u niej w majtki bo bał się, że babcia będzie kazała mu godzinki na nocniku wysiadywać.
A co do dziewczynek to prawda. U mnie w rodzinie się to sprawdziło w kilku przypadkach.
co do usypiania w wózku to znam twój ból. Jak zaśnie Bartek na spacerze to śpi bardzo krótko. Dlatego szybko wtedy biegnę do domu i przekładam go do łóżeczka. Tam drzemie min 1,5godz.

patewka, maria - dzięki :-)

peperka - ach, ja stronę mężem robię :-D czy teraz jest lepiej? faktycznie, musze wydzielić sekcje żeby było czytelniej

maria - ja nie odpieluchowuję, tak jak ze starszakami poczekam, aż Gajka będzie gotowa, teraz gotowa nie jest. Kojarzy co to kupa i siusiu, ale wali w pieluchę i informuje o tym w trakcie, albo po. Czekam, aż będzie mówić chwilę przed, to będzie znak, że już warto zacząć działać - Wtedy odpieluchowane trwa 2-3 dni ;) Mamy jeszcze czas..

Asia - i jak przedstawienie? w plenerze mieliście?

Iza - teraz to ja nic nie widze poza certyfikatem :-D

Przedstawienie super, choc niełatwo było z Dominiką, która to chciała występować z dziećmi i uważała się za najważniejszą gwiezdę programu :szok:
Wszystko odbyło się w sali Pawełka, w przedszkou. Paweł jako jedyny swoją kwestię powiedział jak aktor - z intonacją i znakami przestankowymi - a nie wyklepał wiec pękałam z dumy :D Wzruszyć się nie zdążyłam - zbytnio rozpraszał moją uwagę mój mały szkodnik-wiercipięta-uciekinier, bo taka w tej chwili jest Minisia ;-)
Pawełek dostał na zakońćzenie dyplom i plecak i zdjecie legitymacyjne i grupowe :-) i bukiecik stokrotek :-D Już chce iść zaraz do szkoły i prosi żeby zapisać go na zajęcia teatralne - tak mu się spodobało :-)

dziś o 15 występuje Łukasz :-D

Asia sami gwiazdorzy ci rosna :)

Iza: duzo lepiej, ale pomysl jeszcze o menu i podzieleniu tego

Oliwier za gadanie sie nie bierze, za to krzykiem probuje wymuszac rozne rzeczy :/ a tak to roznosi go energia ciagle i szaleje. musze mu zmniejszyc dlugosc drzemek w dzien bo wstaje mi o 6 nawet jak zasnie o 20:/

Dominika śpi w nocy ok 12 godzin, czasem 11. W dzień ok 2 jeśli śpi w domu...

Dziś wstała np o 5.30 :dry: ale spać chodzi 18-19, chyba że gdzieś jeździmy czy coś...

ja malego klade ok 19, zasypia czasem i o 20. wstaje niestety ostatnio 6.15-6.30 i potem odsypia w dzien niestety - rano ledwo 2 godziny da rade sie bawic i juz mu sie chce spac. dzisiaj wybudzalam go z drzemek i zobaczymy czy cos to da.
podejrzewam tez ze moze budzi go glod, czasami wieczornej kaszy za wiele nie zje

Dzięki dziewczyny za info o odpieluchowaniu. Ja tak panikuje bo moja znajoma ma syna co ma ponad 3 lata i dalej w pieluszce i nic nie mówi że zrobil czy robi! i tego się strasznie boję. Bo mają nawet problem żeby przedszkole ich chciało.

Matko, to moj Bartek chodzi spać najwcześniej o 21.30 a czasem zasypia po 22. W dzień śpi 1-2,5h. a budzi się o 5-6 na butlę mleka i zasypia od razu i potem budzi się ok.8-8.30.

Asia - ale ty masz tych maluchów :) i takie zdolniachy - gratuluję.

reklama
Maria - mój synek odpieluchował się w wieku 4 lat. Nie uważam, że to było coś starsznego, ot - taka niewygoda ;-) a już całkiem nie ma sensu martwić się na zapas..

Do góry