reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

MAMY Z WARSZAWY i OKOLIC :)))

reklama
tak jak pisala stopi, chocby przy rota jeszcze 3 tygodnie po przejsciu dziecko moze zarazac, a wiekszosc rodzicow pewnie o tym nie wie. poza tym duzo zalezy od samej sali, w tej akurat jakos tak srednio czysto wg mnie bylo, wiec to tez sie doklada. ale to tak jak ze zlobkiem - duze skupisko dzieci i choroba gwarantowana.

DZIUBASEK zdrowka dla Filipka!!!

PEEPRKA zdrowka i dla Was... p.s. w szpitalu dr. mowily, ze przy rota u rodzicow czesto moga byc bole brzucha, i tak jakby Ci w nim cos jezdzilo, oslabienie, dreszcze... moze byc ale nie musi goraczka , czy tez oznaki pzreziebienia... 1-2dni i moze przejsc... bez wymiotow i biegunki, ale trzeba uwazac, bo to znaczy ,ze rota przeszlo u rodzica praktycznie bezobjawowo, ale jest nosicielem i moze zarazac...tak w szpitalu wiekszosc rodzicow rota przechodzilo... ale tak jak ASIA pisze, o ile to rota... choc ja powiem szczerze, ze to tak wyglad jak rota... zwlaszcza,ze teraz luty-kwiecien znow rota bardzo atakuje (wczesniej bylo kilka miesiecy spokoju)

tak jak pisala stopi, chocby przy rota jeszcze 3 tygodnie po przejsciu dziecko moze zarazac, a wiekszosc rodzicow pewnie o tym nie wie. poza tym duzo zalezy od samej sali, w tej akurat jakos tak srednio czysto wg mnie bylo, wiec to tez sie doklada. ale to tak jak ze zlobkiem - duze skupisko dzieci i choroba gwarantowana.

bez generalizacji, moja w zlobku nie zachorowala :-) :-) zobaczymy jak bedzie w maju....

Oj dziewczyny wracajcie szybko do zdrowia. I oczywiście wasze dzieciaczki też. Mam nadzieje, że szybko wam minie.
Ja idę odsypiać noc bo najpierw starszy zrobił sobie przerwę na spanie i zamiast spać krążył po mieszkaniu, a później młody od 4 do 5 podziękował i spać nie chciał.
Ja od dziś do piątku sama z dziećmi w domu siedzę. Mąż na delegacji w południowych Niemczech. Będzie trochę ciężko ale damy radę :)

ja na rota nie szczepilam, ale na pneumokoki i meningo mysle by zaszczepic jeszcze (po roku juz 1 dawka mniej jest), ale jeszcze sie do konca nie zdeydowalam. poki co mam szczepienie te po 13 miesiacu jakos za tydzien, wiec i tak po nim co najmniej 6 tyg trzeba by odczekac z innym szczepieniem

stopi: u ciebie nie zachorowala, ale sama mowilas ze tam pilnuja by np dziecko zaraz po chorobie takiej jak rota nie bylo wyslane do zlobka. no i malo dzieci tam jeszcze bylo. a co do rota, to jesli jestesmy noscicielami to co mamy niby robic? i jak dlugo to trwa? tak jak z dzieckiem 3 tygodnie unikac bezposredniego kontaktu?
ta moja kolezanka jakos gorzej to przeszla bo po 3 godzinnych wymiotach co 10 min i temp 39 stopni pojechala na ostry dyzur i dali jest zastrzyk przeciwwymiotny, ale nastepnego dnia jeszcze temp miala powyzej 38.

kurcze tak spojrzalam w kalendarz a za 2 tyg swieta. to pewnie trzeba bedzie pilnowac by nikt malego nie bral na rece itp za tydzien tez mamy jechac do tesciowej to tak samo bedzie..

Ostatnia edycja:
lolkak - na rota to już swojej i tak nie zaszczepisz bo to się trzeba zmieścić z 3 dawkami do 24 tygodnia życia dziecka.
Ja nie szczepiłam. Jak Paweł był mały to tej szczepionki w ogóle nie było, Łukasza i Dominiki nie zaszczepiliśmy rozmyślnie. przede wszystkim ona nie chroni przed zachorowaniem więc uznałam że to jest bez sensu. Gdyby jeszcze moje dzieci częściej chorowały to pewnie bym się zastanawiała ale u nas w domu nigdy rota nie mieliśmy (ja chorowałam raz w życiu jak byłam w ciąży z Pawełkiem) a jak jakiś wirus żołądkowy to i tak o leciutkim przebiegu.
Zaszczepiłam natomiast dzieci (starsze) na pneumokoki po 2r.ż. I Dominikę też zaszczepię. Menigkoki sobie darowałam bo szczepionka na naszym rynku jest na niektóre szczepy (chyba A i C?) tylko a u nas w kraju większość jest tych, przed którymi ona nie chroni (czyli chyba B) :baffled:

reklama
Do góry