J@god@
IV-V 2005, X 2009
- Dołączył(a)
- 30 Październik 2005
- Postów
- 36 111
IzaBK ja 49kg ważyłam chyba rok przed pierwszą ciążą, mimo, że jestem raczej niska (162cm)to jakoś tak przy wadze 54-58kg wyglądałam zawsze w miarę jak dla mnie, dochodząc coraz bliżej do 50kg to 36 zaczynało na mnie wisieć.
A teraz strach się bać, ale przede wszystkim mam ogromne piersi po tej ciąży, normalnie rosły mi jak szalone i skończyłam ciążę z rozmiarem 85H. Wiecie jak ciężko dostać taki biustonosz :-(. Mam nadzieję, że z czasem mi zmaleją, już w 85G jakoś się mieszcze, F jest jeszcze za ciasny.
Patewka oto przepis, ja zrobiłam na normalnym jasnym biszkopcie i bardzo dobry wyszedł (zrobiłam jeden mężowi do pracy a drugi dla nas do domu :-)).
Krem do tortu ananasowo-cytrynowy na bazie bitej śmietany
To teraz wersja prawidłowa
2 kartoniki śmietany kremówki 36% (1 litr)
1 puszka ananasa
4 cytryny
1 galaretka cytrynowa
9 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
ananasy odcedzić i odcisnąć sok. Do soku dodać 3 łyżki cukru pudru i zagotować.
3 żółtka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i trochę wody rozprowadzić w kubku na jednolitą masę i wlać do gotującego się soku. Zagotować mieszając..
Zdjąć z palnika i dodać 1 paczkę galaretki cytrynowej i rozpuścić mieszając.
Zostawić 4 krążki ananasa do dekoracji. Pozostałe drobno pokroić i dodać do masy.
Wycisnąć sok z 1 cytryny i dodać do masy. Masę wymieszać i schłodzić.
1 litr śmietanki + 3 łyżki cukru pudru + 1 cukier waniliowy dobrze ubić.
Zostawić 6-8 łyżek bitej śmietany do dekoracji. Resztę wymieszać z masą i schłodzić.
Poncz:
sok z 3 cytryn + 1/3 litra wody + 3 łyżki cukru pudru wymieszać i nasączać tym biszkopt.
Ja robiłam z gotowych biszkoptów i jak dla mnie to lepsze jest z kakaowego, choć w oryginale był też przepis na zwykły biszkopt.
Biszkopty przełożyć masą ananasową. Mi wystarczało na 2 warstwy. Na wierzchu posmarować czystą bitą śmietaną i ozdobić resztą ananasów.
Mi wyszło 3 warstwy z tego przepisu, ale śmietana mi rosła jak głupia jak ją ubijałam.
A teraz strach się bać, ale przede wszystkim mam ogromne piersi po tej ciąży, normalnie rosły mi jak szalone i skończyłam ciążę z rozmiarem 85H. Wiecie jak ciężko dostać taki biustonosz :-(. Mam nadzieję, że z czasem mi zmaleją, już w 85G jakoś się mieszcze, F jest jeszcze za ciasny.
Patewka oto przepis, ja zrobiłam na normalnym jasnym biszkopcie i bardzo dobry wyszedł (zrobiłam jeden mężowi do pracy a drugi dla nas do domu :-)).
Krem do tortu ananasowo-cytrynowy na bazie bitej śmietany
To teraz wersja prawidłowa
2 kartoniki śmietany kremówki 36% (1 litr)
1 puszka ananasa
4 cytryny
1 galaretka cytrynowa
9 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Masa:
ananasy odcedzić i odcisnąć sok. Do soku dodać 3 łyżki cukru pudru i zagotować.
3 żółtka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej i trochę wody rozprowadzić w kubku na jednolitą masę i wlać do gotującego się soku. Zagotować mieszając..
Zdjąć z palnika i dodać 1 paczkę galaretki cytrynowej i rozpuścić mieszając.
Zostawić 4 krążki ananasa do dekoracji. Pozostałe drobno pokroić i dodać do masy.
Wycisnąć sok z 1 cytryny i dodać do masy. Masę wymieszać i schłodzić.
1 litr śmietanki + 3 łyżki cukru pudru + 1 cukier waniliowy dobrze ubić.
Zostawić 6-8 łyżek bitej śmietany do dekoracji. Resztę wymieszać z masą i schłodzić.
Poncz:
sok z 3 cytryn + 1/3 litra wody + 3 łyżki cukru pudru wymieszać i nasączać tym biszkopt.
Ja robiłam z gotowych biszkoptów i jak dla mnie to lepsze jest z kakaowego, choć w oryginale był też przepis na zwykły biszkopt.
Biszkopty przełożyć masą ananasową. Mi wystarczało na 2 warstwy. Na wierzchu posmarować czystą bitą śmietaną i ozdobić resztą ananasów.
Mi wyszło 3 warstwy z tego przepisu, ale śmietana mi rosła jak głupia jak ją ubijałam.