reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

hej mamuski...
ah... pogoda dzis byla caly czas paskudna, az nie chcialo sie nosa wytknac z domu, ale spacerek byl obowiazkowy - przynajmniej oskarcio bardzo domagal sie wyjscia... wiec mama musiala sie zebrac :-D :tak:

OLIS - a jak ty sobie zalatwilas wizyte u gina? sami u gp dali ci skierowanie, bo jak ja bylam na kontroli poporodowej, to tylko przeprowadzili ze mna wywiad - zero kontroli. planuje sobie, ze dopiero w polsce pojde :tak: a mam jeszcze jedno pytanko - w jednym z poprzednich postow pisalas, ze bylas z malym w polsce u lekarza i nic nie placilas, bo mialas jakas karte...jaka to karta i gdzie mozna ja wyrobic?? dzieki z gory za info :tak: :-) aha... i jeszcze jedno pytanko mi sie przypomnialo - pisalas ze oliwierkowi ropieje szczepionka na raczce na gruzlice.... moj maly mial tylko szczepionki w nozki i z tego co wiem nie mial na gruzlice.... gdzie szczepilas malucha? i jak nazywa sie na szczepionka po ang?? :-) mam nadzieje, ze zakupki sie udaly:tak: ja tez probowalam dzis mezulka wyciagnac... ale marudzil, ze pogoda nie sprzyja :wściekła/y:

MAXIM - odnosnie paszportu, to tu wyrobilam malemu roczny tymczasowy, a jak teraz pojedziemy to od razu skladam na paszport w polsce- bedzie na piec lat, musze tylko przed tym malego zameldowac:tak:
Twoja Natalcia pieknieje i rosnie w oczkach... Sliczne sa te zdjatka na zamknietym :):tak: :-)

KAMILKA - witaj na forum... :-) :-D :-)

MAJA - jak tam wizyta u gp? ile juz wazy twoja krolewna:-)

dziewczyny mam jeszcze do was pytanko - czy ktoras z was leciala do polski z wozkiem z fotelikiem samochodowym? czy fotelik mozna wziac za darmo, czy trzeba za niego dodatkowo zaplacic?

POZDRAWIAM WSZYSTKIE MAMUSIE I ICH DZIDZIUSIE :tak: :-) :-D :laugh2:

reklama
hejka dziewczyny, w koncu mogę sobie troszkę odetchnąć po całym dniu, spać mi się już chce, ale czekam na męża, bo dopiero za godzinę z pracy wróci

Maxin dzięki za życzenia dla małej, faktycznie ten czas leci, dopiero to teraz widzę, jak patrzę na Karolisię, tak szybko rośnie;-) . Ostatnio pisałaś, że zmieniasz mleczko Natalce, też dajesz jej SMA?, bo ja właśnie to mleczko wybrałam, ale nie jestem pewna czy dobrze:confused:

Melek nie martw się, z opieką medyczną tak tutaj jest, niestety trzeba się przyzwyczaić :baffled: , mnie to nawet przed 8 tygodniem ciąży nie chcieli przyjąć do lekarza, powiedzieli, że mam przyjść po 8 tygodniu:eek:

Dominia my braliśmy do PL wózek z fotelikiem i nie było problemu, lecieliśmy wizzair i powiedzieli, że jeżeli fotelik jest częścią wózka to nie trzeba za niego płacić;-)

Kamilka witaj w naszym gronie:-)

Czarnula ja stosowałam krem fissan, kupiony w PL i rozstępów nie mam a miałam duży brzuch, więc chyba pomógł, ale chyba nie ważne jaki krem czy balsam, ważne żeby stosować systematycznie, bo dzięki temu skóra jest elastyczna, tak mi się wydaje:happy:

My też szukamy nowego mieszkanaka, bo to wydaje nam się troszkę za małe, a poza tym między kuchnią a salonem jest dość duży stopień, więc boję się że jak mała zacznie chodzić to będzie to dla niej niebezpieczne, narazie się rozglądamy za czymś fajnym:tak:

Pozdrowionka i buziaczki :-)

hej moze teraz sie uda :wściekła/y:

maxin-ja oczywiscie pomylilam nie na 10 lat tylko mialam na mysli na 5 tamtych juz nie ma
mam nadzieje ze Natalce wyjda juz te zabki i juz nie bedzie cierpiala

olis- ta kilinika jest przy szpitalu tzn nalezy do niego i jest za darmo a opieka jest niesamowita calkiem przypadkowo do niej trafilam na poczatku po porodzie jak mala byla chora dzwonilam po wszystkich alarmowych telefonach i z tej wlasnie kliniki kazali mi przyjsc, a GP dzwonila po tym fakcie do mnie jakas wariatka i jeszcze mnie ochrzanila ze zamiast przyjsc do nich do ja chodze sobie po klinikach wrrrrr, ale ja mam ja gdzies jak moja mala bedzie chora to prosto pojde tam

GP nadaje sie jedynie do wydawania recept i wazenia niuni:-D ale to tylko moje zdanie w kazdym razie Martusia jest zdrowa wazy 4470 a mierzy 56cm i bardzo jestem z niej dumna:tak: , bioderka tez ma ok

uciekam bo i tak jestem wsciekla ze mi wcielo tamten post do jutra kobitki dobrej nocki

ja tylko na moment moj P narzeka ze ja juz totalny nalog z tym bb:-) :-) :-)
zakupki sie udaly ja o niebo sczesliwsza..to chyba normalne u nas bab..

dominia- co do lekarza to ja owszem mialam podobna sytuacje a na wzglad ze zalozylam sobie 2 miesiace temu spirale to musze chodzic na kontrol w innym razie tez by mnie nie zbadali
karte wyrabialismy przez net i jest to ubezpieczenie a nazywa sie european health insurance card a stronka na ktorej mozesz wyrobic ja to www.nhs.uk
co wiecej jezeli chodz o wozek to racja za darmo,a fotelik nam powiedziano ze jezeli bedzie miejsce w samolocie to fotelik moze isc do samolotu i mozna go w nim umiescic jezel nie ma miejsc to trzeba nadac na bagaz tez za darmo,my osobiscie nie mielismy ani wozka ani fotelika,maly caly czas siedzial nam na kolanach a raczej spal..aw polsce pozyczylismy wozek dokladnie raz od znajomych bo malych spedzal raczej czas u dziadkow ...takze ja osobiscie nie polecam dodatkowy klopot...
co do szczepionki to nazywa sie bcg vaccine,tuberculosis(tb)
a jak twoj oskarcio rosnie nie masz czasu na nic..bo potrzebuje wiecej uwag...jak tak mam..emocje chyba sa niedlugo polska!!!

dobranoc kobitki

witam jak tutaj znowu wesolo sie zrobilo
a ja zmeczon ajestem , niespie po nocach , budze sie o drugiej juz wyspana , pomecze sie jeszcze do 4 i juz potem to oczy mam jak 5 zl.
synek kopie i glodny jest :tak:
juz dzisiaj nie dalam rady i zdrzemnelam sie w dzien
bylam u midwife i powiedzila mi zeby si enie meczyc tylko sobie na nocki zajecie znalezc w dzien spac :eek:
ja jednak wole nocki wiec jeszcze sie ni epoddaje moze przejdzie samo:tak:

dziewczyny nowe ciezarowki iwtajcie
z tymi kremami to jest roznie, ja smaruje nawet do 3 razy dziennie i na brzuchu narazie nie widze ale nogi to wygladaj jakby ktos je niezle nozem pocial :szok: , a smaruje sie cala:tak: Ale zawsze lepiej smarowac niz nie smarowac . moze akurat sie tego uniknie :tak:
gratuluje wam jeszcze raz

maja z tym gp to ja tez tak uwazam . malo ufam tutejszemu gp super ze niunia towja zdrow i rosnie pieknie

agnes powodzenie w szukaniu mieszkania, faktycznie takie progi moga byc niebezpieczne dla poczatkujacego dreptacza:happy:

olis jesli chodzi o zakupy to moj nie ma z tym problemu , tylko dac mu kasiore to on juz to jakos (lepiej lub gorzej) spozytkuje :tak:
a te przeceny to zdradliwe bo ja sie powstrzymac nie moge , tak mi sie spodobalo kupowanie wyprawki dla malego:tak:

domina tez jestem ciekawa jak to z tym fotelikiem jest , w maju bede

leciala i tez bym chciala fotelik wziasc ze soba :tak: ale mieliscie wycieczkowe swieta , super .

wrucilam z baseniku troche siew ymoczylam i kregoslup juz mnie tak nie boli(narazie!)
ale koncze juz bo jakos weny mi dzisiaj brakuje :szok:

pozdrawki i milego wieczorku :-)

;-) Och jak milo was czytac,lubie ruch u nas na BB:-)
u NAS KOLEJNA MASKAKRYCZNA NOC,BUDZILA SI DZIUNIA CHYBA Z 4RAZY,MAZ DO NIEJ WSTAWAL ,JAK TYLKO RAZ,ALE I TAK SIE BUDZILAM,RANO MLECZKO WYPILA,CALE 180M WIEC SIE CIESZE,ALE NIEWIEM CZY TO TAKI WYBRYK,MOWIE WAM GLOWA MI PEKA OD MYSLENIA,SORKI,ZE WAM TAK MARUDZE,ALE POPROSTU SIE MARTWIE CZEMU WSTAJE:baffled: :szok: :confused:
CO ZA DZIEN,KOLENY DO D...OBY NIE PADALO BO NA SPACER CHCE ISC I WYWOLAC ZDIECIA.

KAMILKA przeoczylam cie,witaj na forum,kolejne ciezarowki sie pojawily,milo.
MELEK ja tez uzywalam kremu Palmer i byma zadowolona,an szczescie nie ma wielu rozstepow,troszke na piesiach,ale na brzuchu nie.Tutaj czeka sie na wszytsko, musisz uzbroic sie w ciepliwosc,skan juz niedugo jak fajnie,az przypominam sobie moje pierwszy skan,po wyjacu ze szpitala myslam,ze frowam,cudo uczucie,daj znac co tam:-)
Miloku koncowka ciezki czas,tez nie moglam spac,ale organizm juz przygotowuje cie do nocnego wstawania,synek godomorek co,bardzo ciekawe imie wybraliscie:tak:
OLIS zakupy udane ,co ciekawgo nabylas,ja maluszek Oliwerek???Gaworzy sobie,fajnie by byo was zobaczyc na spotkaniu:happy:
MAJA mala pieknie roznie i fajnie sobie wazy,dluga z niej panna,a ty bylas juz na MAJAkontroli sprawdzali cie?
AGNES ja uzywam SMA 3,jest to melko od 6m-cy do 2 lat,przedtem dawlam jej 2 niebieskie dla glodomorkow,od malego pije to i jej smakuje.Powodzenia w szukaniu lokum:-)

wlasnie jak tam Asia sobie radzi??napisz co tam u was,jak synek?a tu jak sie czujesz,mam nadziej,ze dol minol

miego dnia
buzka:biggrin2: :happy2: :cool2:

dziewczyny trzymajcie kciuki ja dzis z tata do lekarza albo bedzie zdjcie gipsu albo...tatko panikuje ja chyba tez no wiecie to juz ponad miesiec bez pracy!!!!oby wszystko poszlo gladko!!!
maxin-dzieki kochana za info oczywiscie ja tez sie pisze jestem chetna jeszcze raz wielkie dzieki za przypomnienie!!!!
a co do malutkiej to sie nie przejmuj poprostu przestawia sie z polski na londyn napewno za kilka dni bedzie wszystko dobrze!!!

oki do zobaczyska pozniej!!!!

Witam wszystkie mamy!

Po długich rozważaniach na nas też przyszła kolej. W ten weekend wyjeżdżamy do Walii. Chciałabym zapytać czy to prawda, że nie podają tam dzieciom antybiotyków i czy powinnam wziąć jakieś lekarstwa, poza paracetamolem w czopkach, o których już wyczytałam, z Polski?

Dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam.

reklama
hej !!!!

maxin-ojej jak mi szkoda Natki bidulka ale moze Olis ma rację moze przestawia sie z Pl, ja tez mam nadzieje ze bedzie ladna pogoda bo chce isc z niunia na spacerek i zakupki bo jusz sie wybieram na zakupy od tygodnia :-)

olis- mam nadzieje ze zdejma twojemu tacie gips i bedzie mial reke oki, ja kiedys mialam noge w gipsie i to byl rok gdzie wszyscy znajomi mieli 18stki, moja mama nie pozwolila mi isc na impreze bo noga w gipsie co teraz wydaje mi sie zrozumiale:tak: , ale wtedy nie bylo mowy sama go sobie zdjelam:eek: i poszlam na ta impreze, ale mysle ze twoj tata jest bardziej rozwazny:-D , fajnie ze sie zakupki udaly super sa przeceny ja juz bylam ale raz teraz chce isc znow

agnes- powodzonka w szukaniu mieszkanka

kamilka-witaj na forum napewno bedzie ci sie u nas podobac:tak:
bambolinki-witaj rownie, akurat paracetamol to jest "lek na wszystko "w uk:laugh2: tu go napewno nie brakuje a leki jak masz jakies sprawdzone dla swoich dzieciaczkow to pewnie ze sobie wes bo wiadom ze mozesz na poczatku nie byc przekonana do lekow tutaj, co do antybiotykow to nie wiem chyba sa za powazne wolalabym zawsze konsultowac z lekarzem zanim poda sie dziecku:-( ,ale to jak juz uwazasz:tak:

miloku-tak nasze brzdace przyzwyczajaja mamy do wstawania ja tez nie moglam spac w nocy, jak sie urodzi malutki to zapomnij o przespanej nocy:cool2: , ale i tak bedzie fajnie, dlatego spij ile sie da i o kazdej poze na zapas:-D ,fajnie ze chodzisz na basen ja tez namietnie chodzilam :tak:

u nas fajnie widze ze slonko wychodzi to juz sie zbieram na akupki i spacerek:tak: , wczoraj powiedziala mi HV ze moge juz z malutka chodzic na basen bo miala pierwsza szczepionke, ale ja poczekam bo po pierwsze chyba byloby jej zimno a po drugie nie trzyma jeszcze sztywno glowy :confused: kiedy nie musieliscie przytrzymywac glowki waszym malenstwom? bo ja tosie martwie ze cos nie tak

oki zmykam pozniej sie odezwe papap

Do góry