reklama
Składniki:
- 5 jajek,
- niepełna szklanka cukru,
- szklanka dwie łyżki mąki,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i bijemy sztywną pianę. Gdy piana jest tak szczywna ,że nie spływa po odwróceniu miski do góry dnem, ciągle miksując dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut aż masa ,znów będzie sztywne i dodajemy żółtka. Miksujemy przez kolejne kilka minut, do moment gdy powstała masa zacznie gęstnieć. Następnie wysypujemy mąkę na sitko i potrochu "sitkujemy" mąkę na ciasto lekko mieszają. Po dodaniu wszystkiej mąki, ciasto wylewamy do prodiża z dnem wysmarowanym masłem lub margaryną. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Ciasto jest pyszne z każdą masą .
Uwagi:
Gdy ciasto jest dobrze ubite, przy mieszaniu podczas dodawania mąki powstają bąble.
- 5 jajek,
- niepełna szklanka cukru,
- szklanka dwie łyżki mąki,
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
Oddzielamy żółtka od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i bijemy sztywną pianę. Gdy piana jest tak szczywna ,że nie spływa po odwróceniu miski do góry dnem, ciągle miksując dodajemy cukier. Miksujemy kilka minut aż masa ,znów będzie sztywne i dodajemy żółtka. Miksujemy przez kolejne kilka minut, do moment gdy powstała masa zacznie gęstnieć. Następnie wysypujemy mąkę na sitko i potrochu "sitkujemy" mąkę na ciasto lekko mieszają. Po dodaniu wszystkiej mąki, ciasto wylewamy do prodiża z dnem wysmarowanym masłem lub margaryną. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak podawać?
Ciasto jest pyszne z każdą masą .
Uwagi:
Gdy ciasto jest dobrze ubite, przy mieszaniu podczas dodawania mąki powstają bąble.
tygrysek235
mama Dawidka
Oj dziewczyny...a czy to wazne ile ktora z nas ma lat?ja wczesniej nie znalam Waszego wieku ale mi to wcale nie przeszkadza.. najwazniejsze ze jest z kim pogadac, zapytac sie o cos czy zwierzyc...
MoniaIcolinek a jednak skaza...u mojego Dawidka tez to chyba jest skaza(tak powiedziala pani doktor w Polsce) ale ja nie daje mu zadnego specjalnego mleka-pije HIPP,tylko ograniczylam nabial po tym jak kiedys dostal strasznej wysypki(wtedy nie chcial jesc nic innego tylko mleko,jogurty i serki bo mu jakies zabki szly) i teraz juz jeszt dobrze.tylko codziennie smaruje go ta mascia z parafiny i ma gladka skorke...a jakie mleko lekarz Wam prepisal?
Pinka25 to rob pyszniutkie ciasto dla ukochanego zeby byl zadowolony:-)...
A Wam wszystkim zycze zeby dzisiaj dzieciaczki poszly szybciutko spac zebyscie mogly zjesc romantyczna kolacje z Waszymi Walentymi i zrobic co tam jeszcze chcecie...(sobie tez tego zycze bo moj to pewnie zapomni o Walentynkach:-().
Do zobaczenia jutro.pa
MoniaIcolinek a jednak skaza...u mojego Dawidka tez to chyba jest skaza(tak powiedziala pani doktor w Polsce) ale ja nie daje mu zadnego specjalnego mleka-pije HIPP,tylko ograniczylam nabial po tym jak kiedys dostal strasznej wysypki(wtedy nie chcial jesc nic innego tylko mleko,jogurty i serki bo mu jakies zabki szly) i teraz juz jeszt dobrze.tylko codziennie smaruje go ta mascia z parafiny i ma gladka skorke...a jakie mleko lekarz Wam prepisal?
Pinka25 to rob pyszniutkie ciasto dla ukochanego zeby byl zadowolony:-)...
A Wam wszystkim zycze zeby dzisiaj dzieciaczki poszly szybciutko spac zebyscie mogly zjesc romantyczna kolacje z Waszymi Walentymi i zrobic co tam jeszcze chcecie...(sobie tez tego zycze bo moj to pewnie zapomni o Walentynkach:-().
Do zobaczenia jutro.pa
Prosze bardzo nie ma za co ...;-)buziaczku - jestes wielka dzięki lece moze jeszcze zdąże zanim mój wróci:-)
hehe Spokojnie , to wszystko bylo dla zartow...Oj dziewczyny...a czy to wazne ile ktora z nas ma lat?ja wczesniej nie znalam Waszego wieku ale mi to wcale nie przeszkadza.. najwazniejsze ze jest z kim pogadac, zapytac sie o cos czy zwierzyc...
My sobie zartwoalysmy ze ta ma tyle lat a ta ma tyle ... wiek o niczym nie swiadczy pozdrawiam
olcia23
list mama '05
Jasne ze to o wieku to tylko tak sobie!
Milego wieczorku!
Pinka-jak ciasto?wyszlo?
tygrysek-a co twoj mezczyzna malo romantyczny?
Milego wieczorku!
Pinka-jak ciasto?wyszlo?
tygrysek-a co twoj mezczyzna malo romantyczny?
Witam , no Moja Malenka juz spi slodziutko w swoim lozeczku !
A ja teraz ogarne kuchnie i , wskakuje na mega kapiel z babelkami mmmm musze sie odswierzyc zanim przyjdzie moj mezulek ...podobno ma dla Mnie jakas niespodzinke juz sie nie moge doczekac,..co On to wymyslil.
Hehe pewnie standardowo kwiaty i winko ...ale zawsez dobre i to...ja natomisat zaskoczylam go dzis ogromna kartka niezla mial mine jak wstal i ja zaobaczyl:-)
Pinka - Gratuluje dwoch zebolkow, u Nas jeden rosnie juz w gore ale wyglada jakby byl krzywy moze narazie tak bo rosnie hmm nie wiem ...
Zdjecia extra a pamietam jak byla malutka ale wysoka bedzie chyba co ??sliczna ma buziunie
Olcia 23- Wiesz jak zawsze sobie Ciebie kojarze , z kobieta o wielkim sercu, rodzina pelna szczescia i milosci ...takie ciepelko od Was bije...hmmm nie wiem skad tak to czuje ....
Tygrysek - Mam nadzieje ze Twoja milosc nie zapomniala o Tobie ;-)
Pozdrawiam i wielkie buziaczki Kochane , pa
A ja teraz ogarne kuchnie i , wskakuje na mega kapiel z babelkami mmmm musze sie odswierzyc zanim przyjdzie moj mezulek ...podobno ma dla Mnie jakas niespodzinke juz sie nie moge doczekac,..co On to wymyslil.
Hehe pewnie standardowo kwiaty i winko ...ale zawsez dobre i to...ja natomisat zaskoczylam go dzis ogromna kartka niezla mial mine jak wstal i ja zaobaczyl:-)
Pinka - Gratuluje dwoch zebolkow, u Nas jeden rosnie juz w gore ale wyglada jakby byl krzywy moze narazie tak bo rosnie hmm nie wiem ...
Zdjecia extra a pamietam jak byla malutka ale wysoka bedzie chyba co ??sliczna ma buziunie
Olcia 23- Wiesz jak zawsze sobie Ciebie kojarze , z kobieta o wielkim sercu, rodzina pelna szczescia i milosci ...takie ciepelko od Was bije...hmmm nie wiem skad tak to czuje ....
Tygrysek - Mam nadzieje ze Twoja milosc nie zapomniala o Tobie ;-)
Pozdrawiam i wielkie buziaczki Kochane , pa
JUSTYNA170979
Fanka BB :)
Hej kobietko kochane, supcer dnia wam zycze, hmm moze bardziej wieczorku. Mam nmadzieje ze mnie jeszcze pamietacie, sie cos nie pojawiam ale mam ciagly brak czasu, zawsze cos hihi.
Pozdrawiam goraca "stare" forumowiczki i witam wszystkie nowe, a widze ze troszeczke was przybylo, SUPER !!!
reklama
jaki sliczny o jacie, naprawde ci wyszedl , a jak ten biszkopt ?? udal sie?? piekne ciastokochaniutkie placuszek wyszedł hi hi przesyłam kawałek i lampeczke winka buziole i miłego wieczorku dla was
Podziel się: