reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

A zapomnialabym. A polski akt urodzenia juz masz? Czy rodzilas w Pl? Jesli w Pl to dziecko dostaje PESEL automatycznie. Jesli tu to najpierw musisz umiejscowic brytyjski akt urodzenia (pelny odpis) w urzedzia stanu cywilnego w Pl (przetlumaczony przez tlumacza przysieglego) i pozniej odebrac polski. Ten akt jest rowniez potrzebny przy zameldowaniu dziecka.

reklama
Maggusia- nie musi maly byc zameldowany w pl aby wyrobic pl akt ur biora pod uwage ostatnie miejsce zameldowania matki a do peselu musi byc zgoda obojga rodzicow jak pisze maja 1980

Czesc dziewczyny
buziole dzieciaCZKOMMM;-)
dziewczyny mam pytanie , czy ktos z was ma kotka w domu??kota brytyjskiego??szukam hodowlii tej rasy w ie ale nie moge znalezc. Jesli ktos ma takiego kotak moze mogłby spytac hodowcy czy nie zna hodowlii w irlandii.
moje gg5407095
dziekuje i pozdrawiam Daria

Chocolate nie wiem dokladnie jakie to sa te kotki brytyjskie:eek: ale, byla tu jedna dziewczyna (ostatnio juz dlugosie nie oddzywa z tego zo mi wiadomo) ara. Ona hodowala jakies kotki u siebie. Wklejala nam tawet zdjecia kociatek. Moze poszukasz w jej profilu i sprobujesz do niej napisac?
Szalala na punkcie ktokow, moze cos Ci podopowie.
Tyle moge pomoc;-)

Maggusia, Maja ma racje. najlepiej piernikiem wyslij brytyjski akt do Polski, atam nich go ktos zaniesie do tlumacza. Nie wiem jak to jest z wpisaniem dziecka do swojego paszportu, bo na to czeka sie zdecydowanie krocej w Polsce (przynajmniej w Krakowie), ale do tego zdaje sie tez potrzeba miec pesel dziecka i polski akt urodzenia. Zacznij dzialas juz teraz a z wszystkim zdarzyc. No wlasnie tata dziecka musi byc przy skaldaniu wniosku, (badz pelnomocnictwo) ale odebrac mozesz juz sama:happy:

Anetka ale ladnei zyczenia, dzieki;-)

I @anka ja niestety nie mieszkam tam gdzie Twoja tesciowa:no:

Melanie no to fajnie, ze zdrowa juz jestes. kiedy do polski lecisz z dzieciaczkami?

Maju 80, moze spotkamy sie po Swietach jak masz ochote?
Ja z koncem kwietnia lece do Polski i potem to sie nam moze juz odwlec w czasie :cool2:

Maju33 jak tam przygotowania do Swiat?
moj Slawek leci do Polski jutro:eek: i wraca tez jutro:eek: :-p Przywiezie nam koszyczek z polskimi smakolykami:-)
Chcialabym powtorzyc jakies spotkanie:tak:

Maggusia tak jak pisza dziewczyny. Musisz mieć PESEL, ale składasz wniosek o paszport w ostatnim miejscu swojego zameldowania. Tata musi być przy składaniu wniosku. Jeśli nie leci z Wami do Polski to są 2 możliwości:
1. tata składa pisemną zgodę w obecności konsula w UK na wydanie paszportu dla dziecka
2. tata idzie do notariusza w UK (notary public) i uzyskuje klauzulę apostille - notariusz wie jaki urząd wydaje, chyba w Londynie w ambasadzie, ale pewna nie jestem, Ty to upoważnienie notarialne zanosisz do tłum. przyś. w Polsce i idziesz z tym dokumentem do biura paszportowego.

UWAGA! Na upoważnieniu musi być napisane, że wyraża zgodę na wydanie paszportu biometrycznego (wtedy dostaniesz na 5 lat, ale musisz mieć dobrze zrobione zdjęcie) dla dziecka ... o nr PESEL... urodzonego dnia .... w... Chodzi mi o to, że na upoważnieniu musi być dokładnie informacja o dziecku - nie wiem dokładnie co, musiałabyś się już dowiedzieć. Mój mąż przed wyjazdem zostawił upoważnienie swoim rodzicom ogólnie na wszystko, ale niestety to nie przeszło i teraz musi przyjechać do Polski, żeby złożyć wniosek, bo tak jest najszybciej i najtaniej. :baffled: No cóż, przynajmniej go zobaczę. :happy:

Witam Mamusie!

Dziewczyny jestescie kochane za te wasze rady:-)
1.Czyli tak:happy: musze teraz komus w pl powiedziec zeby zameldowali malego tak:confused:czy wystraczy ze podam adres tam gdzie ja jestem zameldowana:confused:
2.Akt urodzenia musze trzetlumaczyc na jezyk pl :confused:a nie moglabym sama sobie go przetlumaczyc:confused:czy musi byc jakas pieczec czy co:confused:
3.Nadadza mu pesel i pozniej jak przylece do pl zloze wniosek o paszport.
4.i tatus Brianka musi byc przy skladaniu wniosku.

Oh dziewczyny macie urwanie glowy ze mna hehe sorka ale poprostu jeszcze raz pytam czy dobrze zrozumialam:-p
Wogole to takie dziwne:eek: zeby meldowac dziecko w pl zeby dostalo paszport przeciez maly mieszka tutaj i wogole.No i urodzil sie tutaj.

Pozdrawiam i sle ciumaski!

Ja tak na szybciocha bo porzadki i przygotowania do swiat.
Maggusiu zobaczylam ze masz problem z paszportem. A wiec odpowiadam, moze bedzie Ci latwiej bo przeciez wszystko bedziasz zalatwiac w Rzeszowie tak :tak:
1. Ang. akt musi przetlumaczyc TLUMACZ PRZYSIEGLY i wstawic stempel ze zgadza sie z oryginalem (zwroc uwage, zeby na tlumaczeniu byly Imiona tak jak brzmia w waszych (Twoim i twojego partnera) paszportach-my mielismy z tym problem bo na ang. akcie tata byl Lucas a w polskim paszporcie jest Lukasz :tak: ale tlumacz napisal Lucas (Lukasz) i bylo ok)
2. Ang. akt urodzenia sklada sie w URZEDZIE STANU CYWILNEGO (plac Ofiar Getta), jesli nie jestescie malzenstwem musi byc ojciec dziecka, zeby przed Kierownikiem Urzedu uznac ojcostwo :tak: no i wydadza wam Polski akt urodzenia
3. Wlasciciel mieszkania w ktorym jestes zameldowana musi zameldowac Brianka w URZEDZIE MIASTA (ul. Rynek 1), nie wiem jak jest z ang. aktem ur. ale ja tam pokazywalam polski (bo z ang. to oni by pewnie nic nie zakumali :eek: ). Gdy Brian zostanie zameldowany dostanie automatycznie numer PESEL (ktory jest potrzebny do paszportu). Ja na ten numer w grudniu czekalam niecale 2 tygodnie :happy:
4. No i dopiero wtedy mozesz skladac wniosek o paszport w URZEDZIE WOJEWODZKIM (ul Grunwaldzka), do tego jest potrzebna zgoda obojga rodzicow

W imieniu małoletniego wniosek o wydanie dokumentu paszportowego składają rodzice wspólnie, chyba że na podstawie orzeczenia sądu jeden z rodziców został pozbawiony władzy rodzicielskiej lub władza ta została ograniczona.

Obecność małoletniego jest wymagana przy składaniu wniosku o wydanie dla niego dokumentu paszportowego.

Wniosek złożony przez jednego rodzica wraz z pisemną zgodą drugiego rodzica, poświadczoną za zgodność podpisu przez organ paszportowy lub notariusza, uznaje się za złożony wspólnie przez rodziców.

Jeżeli jedno z rodziców przebywa za granicą, zgoda na wydanie paszportu lub paszportu tymczasowego dla małoletniego dziecka powinna być wyrażona przed polskim konsulem. Zgoda na wydanie paszportu może również zostać wyrażona przed notariuszem obcego państwa (gdy to wynika z umowy międzynarodowej, której stroną jest RP). Wówczas taki dokument zawierający zgodę należy dodatkowo opatrzyć specjalnym poświadczeniem (zwanym apostille), które wydaje wyznaczony do tego miejscowy organ.

Anetko dziekuje slonce:-)tylko u tlumacza przysieglego moge byc bez taty Briana:confused:
aha no i taki jest tu problem ze u mnie w domu nikogo nie ma:eek:no i czy mogliby tesciowie to zlatawic np zameldowac Briana u siebie:confused:

jeju tyle z tym zachodu ze szok:baffled:;-)

Pozdrawiam i sle ciumaski!

Nie ma za co :-) Tak u tlumacza mozesz bys sama. I mysle, ze nie bedzie problemu jak tesciowie zamelduja u siebie Brianka, wazne ze tylko wlasciciel mieszkania moze to zrobic. Tylko nie jestem pewna, ale chyba najpierw musisz miec polski akt urodzenia, bo trzeba go pokazac przy zameldowaniu.

reklama
Czesc Kobietki

W koncu nastala piekna wiosna i ma byc taka na pewno do przyszlego tygodnia wiec grill w weekend bedzie hurra. U nas dobrze, Maya jest na etpie jedzenie marchewki z ziemniaczkiem i wiecie co w koncu nie zwraca a mnie to tak bardzo cieszy. Wczoraj kupilam sobie maslanke i kefir i tak mi sie chcialo czegos takiego ze wypilam oba naraz :-) a co ...

Maggusia widze ze dziewczyny wyczerpujaco odpowiedzialy na Twoje pytanie dot. paszportu, ja mam nadzieje ze pojdzie Ci szybko, a i nie wiem czy dobrze zrozuialam w poscie Martuska, ale dziecka do paszportu niestety juz wpisywac nie mozna. Zycze powodzenia w zalatwianiu spraw

chocolate chodzi Ci pewnie o rase British BLue;-)

Dziewczyny jak tam przygotowania do swiat? U mnie tak sobie nie bardzo chce mi sie, bo niestety moj maz cale swieta pracuje, Wiec nawet sniadania nie bedzie z kim zjesc ale co tam. Jakos to bedzie
Pozdrawiam Was cieplutko

Do góry