reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

maja1980 stronka ta jest w przbudowie i nie dziala akurat zapisy paszportowe... normalnie szok nie macie numeru wiem ze sie dlugo czeka ale to jedyne w tym momencie rozwiazanie????

reklama
Witam!!!
No w koncu moge sobie spokojnie usiasc przy komputerku i wypic kawusie :-) U nas poczatek tyg. zapracowany, jak co tydzien moja praca w nursery (bylo b.fajnie juz dzieciaczki sie do mnie przyzwyczaily, a ja lubie spedzac z nimi czas), moj college, no i w koncu wybralam sie poszukac dla siebie silowni, no i do konca tyg. zapisuje sie-niedlugo lato wiec trzeba sie wziasc porzadnie za siebie ;-) Pati rozwija sie teraz w tempie blyskawicznym, jak sie mu cos pokarze to nasladuje, w ogole jest pocieszny. No i zauwazylam w tym tyg. nowa rzecz u niego, a mianowicie jak mnie nie bylo cale dni bo bylam w nursery i collegu, to jak wrocilam byl normalnie na mnie obrazony, z oporem poszedl do mnie na rece :szok: Obrazil sie na mnie, ze go zostawilam i sobie poszlam :eek:
kasuelf witaj na forum, dokladnie tak jak pisza dziewczyny teraz tak naprawde nie potrzebny nam paszport brytyjski bo jestesmy w UE
Maja33 grztulacje malutkimi kroczkami i Martusia przekona sie do picia z butli :tak:
Olis jestem w szoku, zdolnieacha z Oliwierka juz zaczal stawac, silny chlopczyk, Gratulacje, a Pati wiesz pochodzil troche sam bez asekuracji, a teraz juz sie nie chce leniuszkowi i chodzi tylko przy meblach :laugh2:
Maxin bardzo mi sie podoba ten wozeczek super. My tez na wyjazd wzielismy i wozek i nosidlo, no i ani razu nie uzylismy nosidelka bo ciezko tak nosic na plecach 11kg :-) Juz niedlugo lecicie, a jak dlugo becie cie w PL? Buziaczki dla Natki od Patiego :laugh2:
Martucha28 witaj, no my tez mieszkamy niedaleko bo na Manor House, a na Stamford Hill chodzimy do tego duzego warzywniaka po zakupki ;-)
Maggusiu my umawialismy sie na spotkanie w lutym i pierwszy wolny termin byl na koniec maja SZOK :szok: a od tego jeszcze trzeba czekac z miesiac na wyrobienie paszportu, wiec mysle, ze lepiej jak pojedziesz do PL i tam na spokojnie wyrobisz Briankowi paszport :tak: aha bylismy w tym Clarks jak poradzila Anya, zmierzyli Patiemu nozke no i sie okazalo, ze powinien nosic juz 4.5 wiec zakupilismy nowe buciki, a maja tam wlasnie takie z usztywniona pietka i odpowiednia podeszwa, wiec polecam ten sklep :-)
Nathalie jakby co to ja tez nie mam nic przeciw zebys dolaczyla do zamknietego watku ;-)
Izusia swietnie, ze juz niedlugo bedziesz urzadzac nowa chatke :-) a jak tam Oskarcie rosnie, tata juz przyjechal ?
Buziaczki dla Wszystkich :-)

maja_1980 dlaczego Brytyjski? wydawalo mi sie to sensowne... w koncu Brunek tu sie urodzil i tu bedzie sie wychowywal bo do Polski nie wracamy...
moze to straszne ale nie mam zadnych mysli patriotycznych...
jak przegladalam papiery o angielski paszport prosza o angielski akt urodzenia dziecka i potwierdzenie rejestracji jednego z rodzicow, z tego co wyczytalam na stronie home office to tymczasowe wystarczy, ale moze sie myle...

kasuelf witaj na forum, dokladnie tak jak pisza dziewczyny teraz tak naprawde nie potrzebny nam paszport brytyjski bo jestesmy w UE

Witam:-D
Wiem ze jestesmy w ue i moze to jest moj jakis dziwny wymysl a jednak wolalabym zeby mial paszport brytyjski... a jak sie nie da to bedzie mial polski...:dry:
tylko wydaje mi sieto dziwne, w koncu nie bedzie w polsce mieszkal, nie wiem czy bedzie sie czul polakiem jesli bedzie wychowany w uk, przy czym chce zeby znal swoje korzenie, zeby mowil po polski znal polska historie i tradycje...
ciagle mam jednak wrazenie ze anglicy maja latwiej i ze mimo ze jestesmy w ue to nie jestesmy traktowani na rowni,
czasem mam wrazenie ze anglicy mysla ze jestesmy gorsi, ale czy to moja wina ze jestem z kraju ludziz siateczka, kaczynskich, giertycha i leppera...

sama nie wiem...:confused: napiszcie co myslicie:-)

Hej!!!

kasuelf- maja 1980 ma rację po roku mozesz dostac rezydenta a wlasciwie wszystko trwa najkrocej 5 lat
1 wrs musisz pracowac legalnie rok czasu i byc zarejestrowanym w HO
2 skladasz o rezydenta dostajesz taka jakby legitymacje i 3lata pelne musza minac to razem juz 4lata
3dostajesz pobyt staly musi inac kolejny rok
4trzeba zaliczyc ang na poziomie FC
5 zdajesz egz ze znajomosci angli jest specjalna ksiazeczka wg ktorej piszesz test
oczywiscie dotyczy to osob ktore oboje sa polakami :-)
i juz mozesz skladac o paszport ang

ale jestesmy w UE i juz nie jest tak potrzebny jak kiedys;-)

hmm to mi sie wyrazie pomieszalo... tak dlugo nie bede czekac na paszport dla dziecka, no bez przesady
czyli pan Brunek jest skazany na paszport polski

Czesc dziewczyny:-)

Kupe czasu mnie nie bylo, dalej mwmy jeszcze remont teraz czas na sypialnie i jestem ciekawa czy zdazymy przed swietami:confused:. Ola rosnie jak na drozdzach i nie stety odrzucila mnie:baffled: kiedy posmakowala kaszek i teraz je mleczko z butelki farley's-a, budzi sie w nocy raz na mleczko i przesypia blisko 13 godz. Jeszcze zabkow nie posiada ale jak slucham kolezanek jak ich dzieci zabkuja to sie ciesze ze jeszcze nie ma, do roku mamy czas a potem bedziemy sie martwidz;-). Lukasz radzi sobie w nowej szkole:tak: i chodzi do sobotniej w Slough, i tak czas leci ze jak sie dobrze zakrece to juz wieczor i koniec dnia.
OLIS to numer do konsulatu 08707742832 do 27.04 miedzy godz.14-16 przyjmuja telefonicznie zapisy na skladanie paszportu, ale najblizszy termin to lipiec.
tak jak patrze po zdjeciach to szybko dzieciaczki rosna a nie tak dawno chodzilysmy z brzuchami.
To nic koncze Ola jest wszedzie i nigdzie zarazem, milego dnia.

czesc dziewczyny!!

stesknilam sie za Wami bardzo, mieszkamy w Almere w Holadnii i jest wspaniale, nie odzywalam sie bo dopiero teraz zalozylismy sobie internet. Krysia rozwija sie wspaniale i jest bardzo wesola. Maz ma juz umowe na czas nieokreslony wiec zostajemy tutaj na dluzej.niestety nie ma tu tak duzo polonii co w Anglii wiec troche sie czujemy z Krysia samotnie, ale mam nadzieje ze niedlugo to sie zmieni.

Ogladalam zdiecia Waszych bobaskow i wszystkie tak urosly i wyladnialy ze az mi sie buzia smiala sama do nich.

Teraz bede juz na bierzaco wszystko czytac i informowac co u nas sie dzieje. Oto ostatnie zdiecie mojej coreczki ze spacerku nad jeziorko.

.
krysiaNaPomoscie.JPG

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE!!!
Pojawiam sie ponownie po bardzo dlugiej przerwie, chyba rocznej albo jeszcze duzszej, pisalam kiedy bylam na etapie starania sie o dzidzie ;-) teraz moj synek ma juz pol roczku i kawal z niego chlopa
Mieszkamy w Tunbridge Wells. Kent, na poludnie od Londynu, jakies 45min pociagiem, moze ktos jest tutaj z tych okolic?? bylo by fajnie. ;-)

KASUELF to ze dziecko tu sie urodzilo to nie znaczy ze od razu dostanioe brytyjski paszport. Juz dawno nie ma tu 'prawa ziemi'.Jeden z rodzicow musi miec brytyjski paszport zeby dziecko go po nim 'odziedziczylo'. Jesli Twoj ojciec Twojego malenstwa ma brytyjski paszport bez problemu mozesz sie o niego starac dla dziecka.
A jesli chodzi o gorsze traktowanie przez Anglikow to chyba troche przesadzasz. Przynajmniej ja tego zbytnio nie odczuwam. Pracuje z ludzmi z calego swiata i wcale nie czuje sie gorsza. Mam kilku angielskich znajomych ktorzy zazdroszcza obcokrajowcom miedzy innymi Polakom ze potrafia poslugiwac sie kilkoma jezykami , bo oni niestety ... tylko angielskim. I tylko pod tym wzgledem moga sie -moim zdaniem- czuc lepsi. Ich wyksztalcenie i pojecie o zyciu tez pozostawia wiele do zyczenia i w wiekszosci maja dwie lewe rece. Jak u mnie w pracy dowiedzieli sie ze zrobilam magisterke to zdziwili sie bo tu malo kto konczy studia magisterskie. Jedyny plus to taki ze sa obywatelami jednego z najbogatszych (nie wiem czy nie najbogatszego) krajow Europy. A jesli chodzi o polityke to uwazam ze w kazdym kraju dzieja sie jakies smieszne rzeczy przez ktore ich obywatele musza sie wstydzic. Pech chcial ze ostatnio w Pl az za duzo sie takich rzeczy dzieje ale trudno ... nic na to nie poradzimy. Mozemy tylko cierpliwie czekac az wszystko sie uspokoi. A nie sadze zeby przecietny Anglik interesowal sie polityla Pl bo wiekszosc z nich nawet nie umie wskazac Pl na mapie.

UUUUUUUFFFFFFF.... ale sie rozpisalam.
To tak w skrocie. I glowa do gory KASUELF powinnas byc bardziej pewna siebie.
Pozdrawiam

reklama
Witam kobietki

Miska T witam Cie ja mieszkam w Maidstone wiec to zupelnie niedaleko, Gratuluje dzidziusia

maja_1980 zgadzam sie z Toba w kwestii traktowania nas tutaj. Jak dotad nie spotkalam sie z gorszym traktowaniem wrecz przeciwnie. Brytyjczycy co najwyzej bywaja zazdrosni w kwestii naszego wyksztalcenia, bo oni tutaj zadko sa dobrze wyksztalceni a Polacy sa.

maja33 fajnie ze Martusia pije juz z butli, A co do przekrecania sie to juz odczuwam tego skutki, bo jak lezy wlozeczku to ma za malo miejsca lub sie zawinie w kocyk i nie moze sie odwrocic i wtedy w srodku nocy ponosi raban i krzyczy wrecz wrzeszczy by ktos jej pomogl sie przewrocic i zasypia dalej.

Pozdraiwam

Do góry