reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Witam wszystkie przyszle i obecne mamy na forum!

Mam problem nastepujacy.Jestem zatrudniona w Polsce-pracuję w szkole na umowe na czas nieokreslony.2 stycznia br. wzięłam urlop bezplatny do 31 sierpnia 2007 r. i wyjechalam do Anglii. W tym czasie zaszlam w ciążę.Jestem kilka dni po testach z pozytywnym wynikiem (w sumie 3 zrobilam).Termin porodu przypadnie mi na ok. 15 pazdziernika 2007r. Z tego co wiem,stawka maciezynskiego naliczana jest jako srednia z ostatkich 12 miesiecy przed terminem maciezynskiego.We wrzesniu 2007 mam wrocic do pracy w Polsce.Bede wtedy juz w 8 miesiacu wiec watpie czy bede pracowac.Wiec i maciezynski bede miala minimalny.Raczej zostane tutaj w UK razem z moim patrnerem -on ma tu stala prace.Niestety ja nie zdarzylam tu popracowac
icon_sad.gif
. Jak narazie nie mam tu nawet ubezpieczenia zdrowotnego .Jednak mam nadzieje,ze zdołamy to zalatwic. Jestem juz umowiona na spotkanie w sprawie Insurance Number, ale nie pracowalam tu w ogole mam tylko zaswiadczenie od agencji pracy,ze poszukuje pracy.Nie wiem czy to wystarczy.Jak myslicie czy da rade zalatwic zaswiadczenie,ze jestem w ciazy tu w UK moze to bedzie podstawa do nadania mi Insurance'u?Oprocz tego zaswiadczenia posiadam wszystkie inne papierki potrzebne ale czy to wystarczy?Czy beda mi (nam) sie należeć jakiekolwiek benefity,skoro ja nie pracowalam tu w ogole?

Czekam na odpowiedz ...dodam , że z niecierpliwością...pozdrawiam

reklama
yowka- chetnie bym ci pomogla ale nie wiem jak to jest jesli sie nie pracowalo w uk w kazdym razie jest kilka dziewczyn ktore nie pracowaly w u i napewno ci pomoga powodzenia i przede wszystkim gratulacje fsolinki:-) :-) :-)

dzieki dziewczyny za gratulacje jestescie kocane

Agnes- a gdzie ty mieszkasz ja myslalam ze w Londynie:confused: , bede pracowac z niunia wlasnie to jest najfajniejsze:tak:

Witam Mamusie!

Czy u was tez spadl snieg?budze sie rano patrze przez okno a tu bialo!mam tyle sniegu przed domem ze chyba wozkiem nie wyjade hehe:laugh2:pruszy i pruszy na dodatek:eek:ah ta pogoda dziwna.
Brianek dzis taka maruda ze nie daje sobie z nim rady.Czy u was tez tak jest ze tylko ciagle MAMA I MAMA?bo ja juz czasami wymiekam chce cos zrobic a on mi nie daje ciagnie za ubranie wisi na mojej nodze jak zmywam naczynia szok:baffled:
Od wczoraj za bardzo spac po poludniu nie chce:szok:

Mysz@ powodzenia u dentysty hehe ja zawsze jak ide to musi byc znieczulenie:tak:

Agnes mam nadzieje ze chorobsko u was juz przechodzi;-)a robilas moze malej przeswietlenie bioderek w uk lub pl?:-)bo wlasnie tak mnie ciekawi czy w uk robia:confused:bo np Brianek w uk nie mial ale w pl tak:tak:

Yowka napewno dostaniesz child benefit 17f na tydzien nie wazne czy masz przepracowany rok czy tez nie.Mozecie sie starac o working tax credit jesli twoj partner pracuje:happy:mysle ze to napewno dostaniecie ale suma zalezy od jego zarobkow wtedy.Wiem tez ze jesli chcesz dostac Maternity Grand (macierzynskie)to musisz miec przepracowany rok inaczej nie dostaniesz.

Mykam do mojego rozrabiaki bo zwala mi wszytsko z mebli:baffled:

Pozdrawiam i sle ciumaski!

Dzieki dziewczyny!
Dzisiaj bylam na tescie ciazowym w Klinice Planowaia Rodziny...przeczytalam w internecie,ze test jest darmowy i jak okaze sie pozytywny to od razu kieruja na darmowe rowniez izyty u lekarza itd.Co sie okazalo za test zaplacilam 5 funtow ale to nic..Pani powiedziala mi,ze jest pozytywny i tyle zero zaswiadczenia zero wizyty itp. Jestem totalnie zielona w tym wszystkim blagam pomocy co mam dalej robic?Nie mam Insurance Number...czy opieke bede miala darmowa?Potrzebuje zaswiadczenie,ze jestem w ciazy..mysle,ze wtedy szybciej nadadza mi Insurance Number jak myslicie...POMOCY:-:)-:)-(

Hej Mamuaki:-)
Pogoda niezla sie zrobila,zimno i tyle sniegu:szok: Szkoda,ze mokry,wozkiem fatalnie jezdzic po chodnikach,namachalm sie starszne,szczegolne pod gorke.Natalka rozgladalam sie co tak bialo do okola.

Wlasnie usnela w drodze do domu,oczywiscie w holu sie obudzila,ale nadal zmeczona wiec spi smacznie w lozeczku.Zmeczyla sie zabawa z Pattim,spedzilismy u nich bardzo milo czas,jak zawsze zreszta z Anetka pogadalysmy o wszystkim,maluchy bawily sie razem,nalepsze bylo,ciagniecie sznurowki:tak: :-D :-) Oboje po poludniu pokazywaly jak bardzo wykonczyla ich wspolan zabawa.Super dzionek:-)

Ja zabieram sie za male sprzatanie,potem obiad.Wrrr jak zimno w domu,siedze kolo okna,ciagnie wrrr...

e.mka witaj

yowka zycze powodzenia w zalawtwianu papierow.Dobrze by bylo,aby twoj partner byla zarejestrowany u GP,na jego swiadczenie mozesz liczyc na opieke lekarska.

Maggusia wierze ci,rochliwe,wszedzie ich pelno,a my biegamy za nimi aby nic nie spsocili,przed nami jeszcze dluga droga,ale na pewno szybko zleci i zacznie zaraz biegac.A jak jego zabki???Moze przez to marudny

Mysz@ oo maluszki chore buuuu.duzo zdrowka dla nich:happy:

Agnes2606 wam rowniez zdrowk zyczymy.:-)

Anulka was tez dopadlo,co za czas,a pogoda w tym nie pomaga.Oby bylo lepiej.Zdrowiejcie;-) Moje parwko na razie przycichlo,niby mam wiecej czasu,ale jakos ciezko zabrac sie do czytania,tyle w domu do roboty;-) Musze jednak sie zmobilizowac:tak:

ok uciekam

milego popoludnia zycze
buzka dla wszystkich

hej!!!!!!!
przezylam dentyste!!!!ale teraz boli-rwanie ,borowanie:szok: dentystka sadystka!!blee......

yowka-witam na forum i gratuluje fasolki!!!mysle ze leczenie napewno masz za darmo a z tym numerem insurance to nie wiem bo bylam w troche innej sytuacji

Maggusia-bez znieczulenia sie nie obylo na szczescie tu nie trzeba nawet prosic-sami daja

Agnes-zdrowka zycze:tak:

Pozdrawiam wszystkich papa

reklama
Witam kobietki

yowka witamy na forum czuj sie jak u siebie:-)

e.mka witam rownie cieplutko

mysz@ a u dentysty korzystalas ze swojej karty na bezplatna opieke dentystyczna? jesli tak, to co ze znieczuleniem? nie znosze dentysty:baffled: chyba jak wszysscy

Nie wybralam sie dzis na spacer, z tego sniegu u nas zrobilo sie wody po kostki, podziwiam samozaparcie maxin, choc moze u Ciebie bylo wiecej sniegu niz wody.

Maya zaczyna sie sama podnosci i to na dobre, jestem pod wrazeniem jaka ona jest silna.
Liczylam ze snieg polezy dluzej i ze z mezem na ogrodku ulepimy balwanka, ale niestety.
Mam prosbe kobietki, lubie robic rozne salatki moze macie jakies fajnie propozycje dajcie mi znac, bo te co zwykle robie znudzily mi sie:-) , i mam ochote na jakies nowe smaki.
Dostalyscie juz informacje o podwyzce kwoty child benefit'u cale 18,10 tygodniowo:tak: . Mam pytanie o child tax credit czy wnioski skladamy co roku zeby uaktualnic dane jesli chodzi o dochody?

pozdrawiam cieplutko

Do góry