reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Nie mama pracowała w poradni przeciw gruzlicznej można ale lepiej uniknąć. Ona sama mi odradzala a zna się na tym jako dziecko byla nawet chora na gruźlicę bieda lata powojenne teraz to złapać gruźlicę to jak w totka trafić

Verita... Może w Polsce cieżko jest złapać gruźlicę, ale tutaj jest większe prawdopodobieństwo. Tutaj przyjeżdżają ludzie z całego swiata i z różnymi chorubskami. Ja zaszczepilam swoje dzieci i nie żałuje . Na gruźlicę ( szczepionka bcg) można za darmo zaszczepić do 1 roku życia. Health visited będzie wiedziała jak i gdzie. Bardzo żałuje ze nie dają tutaj rutynowo na hepatitis b ( wzw typu b) , tak łatwo to złapać .. Jedziemy do Polski i tam ich zaszczepie.

A kto ci tak powiedział? W Londynie bylo niecale 400 przypadków co jest nic. Jakby byla duża zachorowalność to by szczepili obowiązkowo. A co do zoltaczki to co ci z typu b a co z a i c?
Nie wiem czy pamiętacie ze jak dziecko ma pesel to muszą je szczepic darmowo w pl. Nie ważne gdzie mieszka.

Verita. Moj ma pesel. Od sierpnia 2013 nie bylismy w PL. Tesciowa nie dostala zadnego wezwania na szczepienie. Czy ma sie spodziewac? Ja nie szczepie (tzn. dostal bcg, dawki na 2 i 3 mies, bo wtedy jeszcze nie swiadoma bylam, ale od sierpnia 2013 nie dostal juz nic i nie dostanie) w UK - myslisz,ze nas znadja i zaczna straszyc?

nie no co ty, szczepienia obowiazuja na teranie kraju w ktorym mieszkasz, czyli w uk,(czyli szczepisz jak chcesz albo i nie) ale ja wtedy nie mieszkalam w pl bylam z synem na wakacjach tylko i dostalam wezwanie (potem zglosilam ze juz tu nie mieszakmy)
i pamietam ze mi pielegniarka powiedziala ze jak ma pesel to moge miec darmowe wizyty i szczepienia do 18 dziecka.

Verita, wzw A juz mamy , tez za darmo, bo lecielismy za granice i moim zdaniem trzeba było, na wzw typu b nie chcieli za darmo szczepić . Ja tam jestem za- bo nigdy nie wiadomo gdzie wyląduje , świat teraz taki mały :)

A gdzieś czytałam , ze dziecko może mieć wizyty za darmo w Pl, tylko ze jak moje zachorowało to kazali mi przynieść paszport i kartę nhs ( ehic) bo inaczej nie przyjmą , a dziecko miało pesel i zameldowanie w Polsce , ale nie miało założonej karty w przychodni ,ktoś wie jak to jest?

400 przypadków ... A nie daj Boże żeby które z naszych dzieci właśnie było z jednym takich przypadków?? Liczyć na lut szczęścia ze nigdy sie nie zarazi?

reklama
400 przypadków ... A nie daj Boże żeby które z naszych dzieci właśnie było z jednym takich przypadków?? Liczyć na lut szczęścia ze nigdy sie nie zarazi?

w wiekszosci to emigranci z Afryki i w wiekosci to Londyn, a po drugie gruzlca rozija sie tam gdzie brud i bieda, my tak nie zyjemy
mi w przychodni kazali wlasnie karte zalozyc i wtedy bez problemu moga przyjmowac dziecko, a po wizycie zglaszam ze wyjezdzam albo nie bo ja zglosilam po wielu latach

Do góry