Kopka mnie tez nie poinformowal tylko znajac polski schemat szczepien doszlam do wniosku ze zapytam home visitor chyba czy jak ona ma i ona mi forme wyslala, ale wacham sie bo moja mama szczepila przez jakis czas dzieci i mowila ze to choroba biedy i niedozywiena wiec jaki sens jest szczepic. A jak ona nie uwaza za stosowne szczepic to trzeba sie zastanowic bo moja mama szczepilaby nawet na grype. Sama jako dziecko po wojnie miala gruzlice i zostala calkowicie wyleczona. Ogolnie chce sie dowiedziec ile osob szczepi.Bo nie zamierzam wracac do polski i dziecko tutaj wychowane watpie zeby tam wrocilo a zawsze mozna sie zaszczepic jako dorosly. tysiac mysli.....
reklama
verita tak jak piszesz,zawsze mozna sie zaszczepic w pozniejszym wieku. Ja raczej bym sie nie zdecydowala,bo skoro ryzyko zachorowania jest bardzo niskie,to po co dodatkowy stres dla dziecka. Moja corcia kazda szczepienie bardzo przezywa i jeszcze godzinami po szczepieniu dalej placze i pokazuje jak bolalo,wiec ja bym jej darowala o jeden stres wiecej.
Mala juz zdrowa,na szczecie nie trwalo dlugo i spowrotem jest radosnym berbeciem
Mala juz zdrowa,na szczecie nie trwalo dlugo i spowrotem jest radosnym berbeciem
po prawie 2 miesiacach oczekiwania dostalam tymczasowy czyli roczny paszport dla dziecka, do tego musialam leciec na poczte odebrac bo tak pukal ze go nie uslyszalam, toz to rozboj w bualy dzien, za tymczsowy paszport polski zaplacilam ponad 30 funta i czekm 2 miesiace, a za brytyjski na 5 lat ok 50 f. i czekam 2 tyg. A i z polskim to jeszcze musze jej dokumenty tlumaczyc zeby ja zarejestrowac. no niestety odpuszcze sobie, nie bedzie miala polskich dok jak kiedys zechce niech sobie robi. szok.
Nie orientuje sie ktoras z was czy moge na syna urodzonego w polsce i uczacego sie tutaj tez zaaplikowac o paszport brytyjski? albo chociaz linka jakiegos to poczytam sobie.
Nie orientuje sie ktoras z was czy moge na syna urodzonego w polsce i uczacego sie tutaj tez zaaplikowac o paszport brytyjski? albo chociaz linka jakiegos to poczytam sobie.
verita nie wiem jak to z dziecmi urodzonymi w Polsce,czy moga sie rodzice starac o brytyjski paszport,ale wiem,ze jak rodzice dostaja rezydenta,tp rezydenta automatycznie dostaja tez dzieci i tak samo jak rodzic dostaje obywatelstwo czyli zda testy,to dziecko tak samo otrzymuje obywatelstwo przy rodzicu.Syn ma juz 16 lat tak? to wydaje mi sie,ze on tak samo by musial zdawac testy o wiedzy z Wielkiej Brytani.
ja kiedys czytalam,ze dzieci urodzone tutaj,ale przed tym zanim rodzice beda tutaj 5 lat moga starac sie o obywatelsgtwo po 10 latach pobytu tutaj. Moja corcia urodzila sie po 3 latach od kiedy oboje bylismy w uk wiec angielski paszport jej nie przyslugiwal i tak myslalam,ze jezeli to prawda to gdy bedzie miala 10 lat mozna sie postarac o brytyjski paszport dla niej.
reklama
czyli moge starac sie o paszport dla Nadii jak minie nam 5 lat pobytu tutaj,mimo tego,ze dziecko urodzilam po 2 latach pobytu w uk? ostatni paszport Nadia dostala na 5 lat,czyli ma wazny do 2017 roku,wiec potem moge jej juz wyrobic brytyjski tak?
Podziel się: