reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Klaa21 tu dzieci maja wybor,moga isc od 4go roku(urodzone przed 1 wrzesnia)lub jako juz 5latkowie(przymusowo)tak wiec pojdzie zgodnie jako 5 latek do reception.beda tez 5latkowie urodzone po 1 wrzesnia ....:tak:

Agusiakemisia kurcze pisalo na ich stronie.obdzwonilam dookola ale w koncu kazali mail wyslac do HO i odeslali mi.kolezanka mi cos tam mowila bo nie dawno mi to przeslali i nie moglam sie odnalezc,brak czasu rowniez.Rozmawialam z kolezanka i ona mowila ze tez popatrzy.widzialam ze kosztuje 557 czy jakos tak.ale zapomnialam potem .Kolzenaka pozniej mi powiedizala ze treaz nie mozna jeszcze....w sumie nie pamietam czemu,ze po 10tym roku i ze sporo kosztuje.glowny problem bo musisz byc 5 lat przed urodzeniem dziecka a my bylismy 4 lata.mysle zeby moze zrobic esol level 3 i wtedy ja bede mogla zrobic a on auto przy mnie.nie spieszy mi sie.najgorzesze ztymi kursami,czekam i czekam...juz mialo byc soon,3 tyg temu i cisza,:confused:

Nie musi być po 10 roku zycia dla dziecka możesz od razu jak masz ufokumetowane 5 lat pobytu i dziecko urodzone w UK , dziecko nie ma żadnych testów itd ja płacilam jakoś za sama aplikacje 550 ale zerknij na najswiezsza tabele opłat .

Tzn ja zrozumialam ze jak juz bede miec udokumentowane 5 lat ( za pare miesiecy) i dziecko tutaj urodzone to moge wyslac do HO o paszport dla malej? sorki jak cos pokecilam

Nie Verita jak będziesz mieć udokumentowane 5 lat ( a nie mialas z jakiegoś powodu jak sie Mala urodziła) to najpierw musisz składać o obywatelstwo jak przyznają jej obywatelstwo dopiero wtedy paszport. Ponieważ jak wysle o paszport a nie udowodnisz ze byłaś tu 5 lat przed jej narodzenem to wam odmówia. Tylko obywatelstwo kosztuje £550 ( jakoś koło tego) . A paszport £49 chyba . Dobrze papiery przejrzyj .

ladna roznica w cenie , moj jest tu ponad 7 lat i on jest w stanie udokumentowac ( ale dla h.o. to jest z przerwa) , ja niecale 5 i musisabym czekac. ale jak skladam o obywatelstwo to tylko dla malej czy musze dla siebie tez?

Możesz tylko dla małej nie ma problemu. Ale jak twój jest tu 7 i ma ufokumetowane tzn ma p60/p45 za cały okres 5 lat i jakikolwiek ho to ja bym wysłałam aplikacje na paszport w najgorszym wypadku stracisz 50 funtów a jak przejdzie zaoszczedzisz 550 ;-) ale wyślij na niego i jego dokumenty bo to robisz z UK boarder Agency więc powinno być ok ale zrób to pożądanie np. Jak była jakaś przerwa w pracy to dołączy list formalny z wyjaśnieniem dlaczego ok kiedy do kiedy i np as a proof dołączy systenty z banku ze dalej był w kraju itd musisz mieć wszystko covered

Bosze! Ten telefon mnie wykończy ja swoje a iPhone wie lepiej ... Chodziło o statmenty z banku ;) mam nadzieje ze reszty sie domyslisz jak pokrecone. Sorki

No moj telefon tez jest mądrzejszy. Ha ha. Wlasnie beddziemy próbować wyslac na niego dzis zdjecie kolega podpisze i co tam jeszcze . niby wszytko ma udokumentowane ale kto wie co oni wymysla.

reklama
VErita - no powiem ci ze jesli byla przerwa w pracy...czyli luka w pracy ...inaczej brak pokrycia w papierkach angielakich ze tu pracowal to wydaje mi sie ze nie masz po co skladac o paszport. Dla nich luka to luka...zadne listy wyjasniajace luke im sa nie potrzebne. Musisz miec jak to oni mowia ciaglosc w pracy przez 5 lat przed urodzeniem dziecka ( czy to maz czy ty ) ... Oni sa bardzo strict... Jak dla mnie £50 funtow piechota nie chodzi. Przeciez malej mozesz wyrobic polski ( raz pojdziesz ) A jak bedziesz w pl to dokument osobisty ( w try miga wyrabiaja teraz) i nie musisz stac juz po konsulatach a na 5 latek juz bedziesz miec dokument dla niej...

u nas syn dostal paszport brytyjski po urodzeniu, ale corka ma pl... Tzn dowod osobisty.

Do góry