reklama
Landrynka_80
Fanka BB :)
Cześć, to i ja cos w kwestii paszportów napisze.
W tamtym roku wyrabiałam dla dziecka paszport i przepisy mówiły ze dziecko do 5 roku zycia dostawało paszport maxymalnie na okres 1 roku.
Te przepisy się zmieniły ( nie jestem w 100% przekonana ale chyba w lipcu). teraz wydaja na 5 lat.
Dla groszka bedziemy wyrabioac angielski paszport. Warunkiem jest urodzenie dziecka w UK oraz aby przynajmniej jeden z rodziców przebywało w UK min 5 pełnych lat. Odliczająć okresy wakacji ( konkretnie podane jest ile dni mozna byc na wakacjach). Wiem że wymagają pay slipy za ten okres.
W tamtym roku wyrabiałam dla dziecka paszport i przepisy mówiły ze dziecko do 5 roku zycia dostawało paszport maxymalnie na okres 1 roku.
Te przepisy się zmieniły ( nie jestem w 100% przekonana ale chyba w lipcu). teraz wydaja na 5 lat.
Dla groszka bedziemy wyrabioac angielski paszport. Warunkiem jest urodzenie dziecka w UK oraz aby przynajmniej jeden z rodziców przebywało w UK min 5 pełnych lat. Odliczająć okresy wakacji ( konkretnie podane jest ile dni mozna byc na wakacjach). Wiem że wymagają pay slipy za ten okres.
no my mamy prawie 8 lat ale nie zmienia to faktu ze z pl paszportem sa przekrety.a ja chce zeby miala wszystko w pl bo jakby co to zawsze lepiej. a napisz mi jak wy robicie ang paszport? bo my dopiero po druki na poczte idziemy
Landrynka_80
rozpatrywałam na poczcie wnioski o poaszporty.
Bierzesz wniosek, wypełniasz, 2 zdjecia. idziesz np do dr. który potwierdza twoja tozsamosc na zdjeciach dziecka i w formularzu.
Wniosek wysyłasz do officu albo idziesz na poczte gdzie sprawdza czy nie masz w nim błedów.
do wnisoku dołaczasz pełny akt urodzenia i paszporty rodzicow.
Opłata teraz chyba 46 funciaków i 8,75 za sprawdzenie przez poczte.
Office sprawdza poprawnosc i zazwyczaj przy pierszym paszporcie wzywaja na spotkanie. Gdzie musisz doniesc dokumenty jakie beda chcieli.
Z tego co pamietam chca 5 lat pay sleepy albo zaswiadczenie od pracodawcy, p60. to zalezy od tego co rozpatruje wniosek. i jaki masz status w uk. Czy jestes rezydentem formalnym na papierze czy nie. max czekasz na paszport 6 tyg.
Bierzesz wniosek, wypełniasz, 2 zdjecia. idziesz np do dr. który potwierdza twoja tozsamosc na zdjeciach dziecka i w formularzu.
Wniosek wysyłasz do officu albo idziesz na poczte gdzie sprawdza czy nie masz w nim błedów.
do wnisoku dołaczasz pełny akt urodzenia i paszporty rodzicow.
Opłata teraz chyba 46 funciaków i 8,75 za sprawdzenie przez poczte.
Office sprawdza poprawnosc i zazwyczaj przy pierszym paszporcie wzywaja na spotkanie. Gdzie musisz doniesc dokumenty jakie beda chcieli.
Z tego co pamietam chca 5 lat pay sleepy albo zaswiadczenie od pracodawcy, p60. to zalezy od tego co rozpatruje wniosek. i jaki masz status w uk. Czy jestes rezydentem formalnym na papierze czy nie. max czekasz na paszport 6 tyg.
kwiateczek
majowa mama `08
Witam
Landrynka ja czekalam nie cale 2 tyg.P60 wysylalam tak pisalo w formularzu.w sumie to tylko potweirdzenie ze tu pracujesz.wysylajac Pay sleepy to by byla masakra z 5 lat troche by bylop 60 musza uznac.no teraz taniej kosztuje.rok temu placilam 49f i 11 za te sprawdzenie itd.nie chciala wziac mi baba na poczcie bez tego.MoJEJ KOLEZACE NIE DAWNO TEZ NIE CHCEIELI PRZYJAC bo bardzo chciala jej metryke tezczego wcale nie trzeba.
Verita czemu nie chcesz zrobic ang paszportu?trzeba byc 5 lat przed urodzeniem dziecka a ty jestes tu od 8.nie wiem czy dalej tak jest ale polski trzeba wlasnie co roku wyrabiac.My mamy ang odrazu na 5 lat i jak bylismy w Pl to wyrobilismy dowod(jest free) tak wiec ma 2 dowody tozsamosci.
Kopka to sie pobawicie :-)
Landrynka ja czekalam nie cale 2 tyg.P60 wysylalam tak pisalo w formularzu.w sumie to tylko potweirdzenie ze tu pracujesz.wysylajac Pay sleepy to by byla masakra z 5 lat troche by bylop 60 musza uznac.no teraz taniej kosztuje.rok temu placilam 49f i 11 za te sprawdzenie itd.nie chciala wziac mi baba na poczcie bez tego.MoJEJ KOLEZACE NIE DAWNO TEZ NIE CHCEIELI PRZYJAC bo bardzo chciala jej metryke tezczego wcale nie trzeba.
Verita czemu nie chcesz zrobic ang paszportu?trzeba byc 5 lat przed urodzeniem dziecka a ty jestes tu od 8.nie wiem czy dalej tak jest ale polski trzeba wlasnie co roku wyrabiac.My mamy ang odrazu na 5 lat i jak bylismy w Pl to wyrobilismy dowod(jest free) tak wiec ma 2 dowody tozsamosci.
Kopka to sie pobawicie :-)
Kemisiak
u mnie troche inaczej gdyz moi chlopcy maja angielskie paszporty oboje, ale sa wpisani w ksiegi urzedu stanu cywilnego w pl jako dzieci polskiego pochodzenia co za tym idzie maja polskie skrocone akty urodzenia na podstawie ktorych mozna wyrobic dziecku polski paszport w kazdej chwili. jezeli 5 letni to potrzebny jest pesel, starszy syn ma mlodszy nie gdyz nie widzielismy sensu w "specjalnym: meldowaniu go azeby zostal mu nadany pesel. z ang paszpotrami jest mniej zachodu, nie trzeba jezdzic z dzieckiem i obojgiem rodzicow do konsulatow , podpisywac, placic bla,bla tu wypisujesz czek , aplikacje wkladasz w koperte i za 2 tyg masz paszport
Witam! Przepraszam się wcinam się w rozmowę, też za miesiąc będę mamą z uk Syn w sierpniu kończy 5 lat. Chciałam się zapytać do której on dokładnie klasy pójdzie do 1 czy jeszcze do takiej co odpowiada polskiej zerówce.? Niestety nie zam się zabardzo na tamtym systemie.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Klaa21 powinnas dostać już list z council ze został zaakceptowany w wybranej szkole jest dla niego miejsce w takim liście masz do jakiej klasy dziecko zostało zapisane. A zależy to tez od miesiąca w jakim sie urodził.
Aga w sierpiu napisala, wiec pojdzie rocznikowo. A i gratulacje fasolki :-).Tylko ja nie wiem czy to juz primary school? Chyba tak
reklama
kwiateczek
majowa mama `08
Witam! Przepraszam się wcinam się w rozmowę, też za miesiąc będę mamą z uk Syn w sierpniu kończy 5 lat. Chciałam się zapytać do której on dokładnie klasy pójdzie do 1 czy jeszcze do takiej co odpowiada polskiej zerówce.? Niestety nie zam się zabardzo na tamtym systemie.
Pozdrawiam!
Nie chodzil jeszcze do Reception?jesli nie to zacznie od tego.moj syn w soborte bedzie mial 5 lat ale juz od wrzesnia chodzi do reception tak wiec teraz pojdzie do Year 1.reception to takie przedszkole.w sumie chyba zerowka.u nas jesli dzieci nie chca sie uczyc przynajmniej bylo tak na poczatku,to nie musaly.mogly sie bawic.nie wiem jak teraz.ale u mojej bratowej w swindon musialy sie uczyc.co chwile wzywaly ja baby ze tego nie robi czy tamtego.ze nie pisze ostatnio nawet
porabane.jesli chodzi o rczniki to klasa sie liczy dzieci urodzonych od 1go wrzesnia do 31 sierpnia.W Pl jest inaczej bo rokiem od stycznie do grudnia.Gratulacje fasolki :-)
Agusiakemisia dokladnie,jechac z dzieckiem bo trzeba pokazac jakby wiedzieli czy o no jest nasze czy nie ??!!bzdura.a tak bez jezdzenia,problemu,dniowki zmarnowanej...a jak zrobilas paszport starszemu???bo ja nie moge....tak mi powiedziano
Ostatnia edycja:
Podziel się: