reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

u mnie troche inaczej gdyz moi chlopcy maja angielskie paszporty oboje, ale sa wpisani w ksiegi urzedu stanu cywilnego w pl jako dzieci polskiego pochodzenia co za tym idzie maja polskie skrocone akty urodzenia na podstawie ktorych mozna wyrobic dziecku polski paszport w kazdej chwili. jezeli 5 letni to potrzebny jest pesel, starszy syn ma mlodszy nie gdyz nie widzielismy sensu w "specjalnym: meldowaniu go azeby zostal mu nadany pesel. z ang paszpotrami jest mniej zachodu, nie trzeba jezdzic z dzieckiem i obojgiem rodzicow do konsulatow , podpisywac, placic bla,bla tu wypisujesz czek , aplikacje wkladasz w koperte i za 2 tyg masz paszport :tak::tak::tak:
juz nie trzeba meldowac pani w konsulacie powiedziala ze wystarczy przelozyc przetlumaczony akt urodzenia i dziecko ma automatycznie pesel, a jak chcemy dowod osobisty to trzeba zameldowac czyli bez sensu
Niby prawie 8 lat ale okazlao sie ze jeden z pracodawcow nie zglosil pracy w home officie i teraz spraw byla w sadzie o to ale chyba damy sobie spokoj bo i tak dla wszystkich bedziemy robic obywatelstwo to co za roznica

reklama
Vetita dzięki ;-) dziewuszka do kompletu potrzebna ;)
No to fakt kicha ze nie zgłosił do HO. Różnica jest i to ogromna ... Obywatelstwo dorosłej osoby £998 funtów ! Dziecka £557 o końcówka może sie nie zgadzać ale kupa kasy ... Dlatego my daliśmy sobie spokój ... Dzieci maja a my tylko polskie bo nam kasy szkoda £2.5 na papierek wydać

Sorki ze w 2 postach ale z telefonu i kliknelam wyślij ....

Kwiateczeknie wiem dlaczego ci odmówili , mój kevin tu jest utodzony ( twój tez?) ma wszystkie papiery , ze chodził do Nursery film time + rekomendacja , ze szkoły tez miał wypisany to Support british cittizen app
A ma na podstawie urodzenia i pobytu rodziców dłuższego niż 5 lat nabył obywatelstwo za które oczywiście musiałam zapłacić ... Łącznie z paszportem wyszło koło £650 więc tak to wyglada . A co tobie powiedzieli ? Kto ci powiedział ze nie możesz ? Napisz to coś poradzę

Aaa vetita mi sie wydaje ze to ze nie było zgłoszone nie musi mieć znaczenia jezeli masz wszystkie payslips/p60/p45 albo Benefits kryteria które potwierdzają ze byłaś w tym czasie w UK legalnie i zylas.

Ostatnia edycja:
Aga do sadu wyslalismy wszystko pay slipy , wyciagi z banku za ten okres a oni dali wyrok ze pracodawca nie zrejestrowal w home o. czyli go tu nie bylo. mozemy sie odwolywac ale szczerze to olalismy, nastepna kasa na roprawy adwokat chcial 750 na poczatek to juz wolimy poczekac i zrobic wszystko dla calej rodziny , zwlaszcza ze to i tak nic nie zmienia. Szkoda slow :no:

Dziwne ze przez sad robilas ja przez ten UK boarding Agency - nieodplatnie. Bo wszystko sama. A co do Pesel dla dziecka mój ma przetlumaczony akt ale Pesel nadają dopiero w momencie zameldowania dziecka więc Peselu nie ma , zreszta narazie nie potrzebuje.

Mysmy zalatwiali najpierw normalnie a potem jak odmowili ze niby nie ma ciaglosci pracy dali nam od razu wniosek do sadu to wyslalismy i w sadzie tez patrzyli na home o. ze nie ma go zarejestrowanego i tyle.
Co do peselu to w czwartek bylismy w konsulacie, nadaja go w momenicie zarejestrowania w polsce angielskiego aktu urodzenia, nie w momencie meldunku. Meldunku nie mamy obowiazku ale jak nie zameldujemy to nie otrzymamy dowodu. Tak przynjamniej stoja sprawy na dzien 25 kwietnia 2013 roku . Kiedy chcesz wyrobic drugi paszport polski juz musisz miec nadany ten numer.

Verita ja w tym roku dziecko wpisywalam do ksiag urzędu stanu cywilnego i wypisany mu zostal polski akt urodzenia to se nazywa uniejscawianie aktu urodzenia i do Peselu potrzebny był meldunek, nie wiem jak to robią w konsulacie może maja inne procedury ja paszportu dziecku polskiego nie robiłam więc nie był mi pesel potrzebny. Możliwe tez ze sie już zmieniły procedury i teraz w momencie umiejscowienia nadawany jest numer. Nie wiem. Ja tylko pisze jak sprawa u nas wyglądała.

co do angielskiego paszportu to za bardzo nie wiem,bo my zanim urodzila sie Nadia bylismy oboje 3 lata,wiec za krotko. Polski paszport faktycznie sie zmienilo i drugi paszport dla Nadii dostalismy na 5 lat

reklama
Nie chodzil jeszcze do Reception?jesli nie to zacznie od tego.moj syn w soborte bedzie mial 5 lat ale juz od wrzesnia chodzi do reception tak wiec teraz pojdzie do Year 1.reception to takie przedszkole.w sumie chyba zerowka.u nas jesli dzieci nie chca sie uczyc przynajmniej bylo tak na poczatku,to nie musaly.mogly sie bawic.nie wiem jak teraz.ale u mojej bratowej w swindon musialy sie uczyc.co chwile wzywaly ja baby ze tego nie robi czy tamtego.ze nie pisze ostatnio nawet:no:
porabane.jesli chodzi o rczniki to klasa sie liczy dzieci urodzonych od 1go wrzesnia do 31 sierpnia.W Pl jest inaczej bo rokiem od stycznie do grudnia.Gratulacje fasolki :-)

Agusiakemisia dokladnie,jechac z dzieckiem bo trzeba pokazac jakby wiedzieli czy o no jest nasze czy nie ??!!bzdura.a tak bez jezdzenia,problemu,dniowki zmarnowanej...a jak zrobilas paszport starszemu???bo ja nie moge....tak mi powiedziano

My dopiero się przeprowadzamy do uk:)więc nie chodził jeszcze do szkoły. A zalezy mi żeby poszedł do Reception właśnie...

Do góry