reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

reklama
Gosia to masz wesoło :-) Mnie mała kopie mocniej z wieczora jak się ułożę do oglądania jakiegoś filmu :) A co do CC to ja mam tak samo jak Ty ;-)

Kwiateczek taa majatek dostana siedzac w domu-paranoja.gdyby ona byla samotna to napewno by wiecej dostala,ale pary zawsze maja ciezej-jego beda zmuszac do pojscia do pracy a niedlugo wprowadzaja nowe przepisy i jak ktos dluzszy czas bedzie pobieral JSA i 3 razy odmowi jakiesc pracy to wstrzymaja na 3 miesiace a do tego beda chciali wysylac ludzi na 30 godzin tygodniowo "pracy spolecznej" i nie bedzie mozna odmowic.

Masz racje jak nie chcieli pomocy to co sie bedziesz pchac.Co do becikowego to slyszalam ze jest £500 a biedniejsi moga dostac dodatkowo £500 ale to napewno nie na mleko bo na mleko to masz HEALTHY START VOUCHERS.Ale jesli ona dostaje SMP to raczej i tak by jej nie dali tych dodatkowych £500.A nie starali sie o Housing Benefit??
Tak szczerze miedzy nami to nie ma sensu mowic nigdzie prawdy bo inaczej nie pomoga-najlepiej mowic ze jest sie samotna matka to wtedy szybciej z wszystkim pomoga i szybciej mieszkanie tez sie dostanie od counsilu.

Igasia
jestes dopiero na polmetku i jeszcze moga zmienic zdanie-przy takiej opiece jaka tu maja wydaje mi sie ze nie beda ryzykowac jesli stwierdza ze jakiekolwiek ryzyko jest.

Moj D wyjechal na 3 miesiace znow i dopiero 6 dni go nie ma a ja juz bzikuje i strasznie sie nudze jak Olivka spi.Stwierdzialm ze jak zalatwie ostatnia sprawe to pakuje sie i lece do "siostr" do Finlandii na 2 tygodnie a pozniej do Polski-tez na 2 tygodnie.A pod koniec maja chyba polece do D i wrocimy razem do Anglii.Mam nadzieje ze mi wypali moj plan bo jak dotad nic mi nie wychodzilo tak jak chcialam.

Kamila u niej jakies problemy z wiekiem,ze nie ma 25 lat i tak wszystko kolo tego niby sie ciagnie.powiedzieli jej ponoc ze dostanie juz HB bo dostala juz jeden z benefitow CHB.Rozstaja sie ponoc,szukaja osobno mieszkania.Podala sie juz o INCOME SUPPORT,PEWNIE LADA DZIEN JEJ PRZYJDZIE.Nie wiem dokladnie na co te drugie 500 f,ona sama pewnie nie wie za co.Nie interesowalam sie nigdy bo ja z G pracowalismy oboje kiedy bylam w cizy wiec nam nic sie nie nalezalo.Teraz przy pracy sezonalnej pewnie bym nawet maciezynskiego nie dostala bo chyba trzeba w ciazy przepracowac 26 tyg a nie ze sezon?!!Musialabym zajsc w cize w marcu i tak przepracowac te 26 tyg!!!nie wiem sama.czekam jak kolezanka urodzi bo ona wlkasnie tak przepracowala sezon a ciaza zaczela sie na zime wiec zobaczymy czy je uznaja.rodzi w czerwcu.

Co do porodow to co wy wszystkie na te cesarki sie uparlyscie!!!!!!ja sie bronilam pazurami zeby nie miec i ledwo ledwo mnie ominela.Jak nie dacie rady urodzic to sami zrobia cesarke,przeciez nikt was nie zostawi tak....Dla dziecka lepiej jak rodzi sie naturalnnie,bo tez musi popracowac,oczyszcza sie przy tym z wod itd.....Jedna z was pisala juz ze ma traume.....ja tez sie balam i przeszlam dwu dniowy porod ale az tak tragicznie nie bylo zeby nie wytrzymac.W koncu jestesmy tak stworzone by urodzic dziecko.:baffled:Nie powiem bo sama nie dalam rady,pewnie za pozno na pierwsze dziecko bylo ale sprobujcie chociaz.Do porodu jeszcze daleko,zobaczycie jak bedzie...jesli wczesniej cossie bedzie dzialo polozna sama wam zapisze cc.

Kwiateczek Working tax credit normalnie mozna dostac jesli sie ma skonczone 25 lat ale jesli sie ma dziecko to juz ten wiek sie wtedy nie liczy

Maternity Allowance (MA) to zasiłek macierzyński wpłacany przez...
the Department for Work and Pensions (DWP), Jobcentre Plus.
Masz możliwość ubiegania się o Maternity Allowance, jeśli przed 15 tygodniem poprzedzającym datę urodzenia dziecka:

• nie przepracowałaś jeszcze pełnych 26 tygodni u tego samego pracodawcy;

• Twoja umowa o prace zawarta została na czas określony (np. na rok bądź mniej);

• zarabiałaś zbyt mało, by otrzymywać zwykły zasiłek macierzyński – Statutory Maternity Pay;

• prowadzisz własną działalność gospodarczą (self-employed).
Jakie warunki należy spełniać

Każda uprawniona do tego dofinansowania kobieta musi być zarejestrowana jako samozatrudniona lub przepracować co najmniej 26 tygodni w ciągu 66 tygodni poprzedzających datę porodu i w tym czasie przez okres 13 tygodni zarabiać więcej niż £30 tygodniowo – nie musi być to okres ciągłych 13 tygodni, możesz wybrać te tygodnie spośród 66 tygodni przed porodem w których zarabiałaś najwięcej, co może zwiększyć szanse przyznania MA.
Kwoty otrzymywane

Maternity Allowance pozwala przez maksymalnie 39 tygodni otrzymywać £124.88 tygodniowo (kwota obowiązująca od kwietnia 2009) bądź 90% tygodniowego wynagrodzenia brutto (w zależności, która z tych kwot jest niższa). Przysługująca suma może być wypłacana tygodniowo bądź co cztery tygodnie bezpośrednio na konto bankowe rodzica.
Jak się ubiegać Maternity Allowance

O Maternity Allowance możesz zacząć ubiegać się w 27 tygodniu ciąży; potrzebne są do tego:

• Formularz MA1 dostępny w placówkach Jobcentre Plus oraz online. Możesz również otrzymać go w placówkach zdrowia maternity clinic lub child health clinic.

• Wyciągi zarobków (orginały) – Payslipy z okresu 13 tygodni które wybrało się jako okres reprezentujący nasze zarobki (nie muszą tego robić osoby zarejestrowane jako samozatrudnione).

• Zaświadczenie o ciąży i ustalonej dacie porodu – maternity certificate MAT B1 wystawiany przez położną lub lekarza
Dokumenty te należy zanieść lub przesłać listownie do najbliższej nam siedziby biura Job Centre Plus.

czesc kochane

własnie skonczyłam ogarniac mieszkanko i mam dosc juz mały jeszcze si wiec chwila relaxu na bb

Gosia-Igasia- gratuluje!!!!!!!! synusie sa superowe ehhehe ja w swoim jestem mega zakochana oczu oderwac nie mozna:tak::tak:

nasz królewicz we wtorek wazył 3940 pieknie na wadze przybiera w sumie to sie nie dziwie bo on tylko je i spi nie wspominajac o toalecie ahhahah

pokaze wam mojego lulusia;-)))

Zobacz załącznik 337251 IMG_4753.jpgIMG_4750.jpg

Pinka sliczny mlodzieniec!!!! brawo!!!!:-D:-D:-D
Gabri,Gosia,moj maluszek jest bardzo rozbrykany,czasmi tak fika,ze az mam mdlosci:-):-):-),ale uwielbiam to,gdzy przykladam reke,wycisza sie:tak:
Kwiateczek Po prostu jedne dziewczyny czuja sie nasilach uodzic naturalnie,a niektore nie,zwlaszcza,ze slowo natura,ma sie daleko do opisu mojego porodu.
W maksymalnym skrocie:
U mnie ciezko bylo wywolac porod( mimo,ze po 2 tygodniach przenoszenia),wody plodowe przebite-zielone,dziecko urodzilo sie za pomoca klezczy,dlugo czekalismy na ostatni skurcz, a coreczka urodzila sie z waga,ponad 4 kg!!!!! Po calej akcji,odwieziono mnie na sale totalnie wyczerpana...ja nie chce juz tego przezywac,to byl dla mnie koszmar,a poza tym dziecku tez bylo bardzo trudno.Moja mala urodzila sie z wykrzywiona nozka,dlugo musielismy ja masowac i uzywac odpowiedniego obuwia do korekty,gdyby byla cesarka,urodzilabym ja o wiele wczesniej i nie byloby takich sensacji.Stracilam za duzo krwi i juz wtedy powinnam miec transfuzje,jak to powiedzila lekarz.
Ale to jest sprawa bardzo osobista,i nie mozesz poczuc tego,co ja czulam.
Cialo niektorych kobiet ciezko przstosowuje sie do takich rzeczy,albo wcale sie nieprzystosowuje.
Do mojego miasta zawitala wiosenka...juz bedzie mozna zrzucic te ciezkie,zimowe ubrania!!!:-D:-D:-D

Igasia - bedzie dobrze, nie martw sie tak na zapas... wiesz u mnie to bylo z Nastka tak, ze miala bardzo ciezki przypadek SPD (drze na jego mysl kazdego dnia tak sie tego boje) i mialam duze prawdopodobienstwo ze moge miec te bolesci przy porodzie. W Polsce gdy przechodzi sie SPD robia cesarke, a tu slyszec nie chcieli. Przechodzilam traume w ciazy, bo jak pomyslalam ze do boli porodowym dojda mi tamte bole to nie wiedzialam jak urodze, bo nie bede wstanie wytrzymac ani te psychicznie ani urodzic fizycznie jak ja nie moglam ruszyc noga a co tu dopiero sie ruszac czy rozkraczyc zeby przec dziecko, to jest nie mozliwe przy ciezkim SPD... ale jakos mnie to ominelo.

I jest cos takiego jak jakies voucher'y na mleko gdy ma sie niskie zarobki. Wiem ze kiedys mialam taka strone ze mozna bylo sprawdzic czy sie nalezy, ile itd

reklama
Pinka maluszek przecudowny:-)

Przez wasze ciaze i takie foteczki sama mam ochote juz na 2gie dziecko,ale chce poczekac az schudne najpierw.
Ja tak samo kiedys mowilam ze jak bede miec dziecko to bede chciala cc,ale jak zaszlam w ciaze to nawet o tym nie myslalam i powiem wam ze nie zaluje bo pomimo tego ze bolalo jak cholera bo nie chcialam znieczulenia to porod poszedl szyko i sprawnie bo od pierwszych skurczy 5 godzin-wiec nie zle jak na pierwszy raz a ciaze mialam wywolywana po 11 dniach(zadzialal jakis zel,ktory mi zaaplikowali).Doszlam do siebie w expresowym tempie-moja mama i sasiadka strasznie sie dziwily ze siadam bez problemu,nic mnie nie boli,itd.nawet w szpitalu sie dziwyly pielegniarki ze nie chcialam tabletek przeciwbolowych po porodzie i pytaly sie co 2-3 godziny,a ja w szoku ze po co sie pytaja jak mnie nic nie boli.Wiec nastepne dziecko napewno tez chce rodzic naturalnie i bez znieczulenia,chociaz wiadomo tez ze nastepna ciaza moze byc inna.

Igasia wyobrazam sobie jak musisz sie bac. Jesli naprawde nie chcesz porodu naturalnego to chyba nie moga Cie zmusic do tego tym bardziej ze masz powody.Sprobuj za kazdym razem jak masz spotkanie z polozna czy kimkolwiek nawiazywac do tego i upierac sie przy cc,moze to cos zdziala.

Co do tych kuponow to dokladnie to jest na mleko modyfikowane ale tylko takie ktore podaje sie od urodzenia,mleko krowie,swieze warzywa i owoce a od kwietnia bedzie mozna tez mrozone warzywa i owoce. Jesli komus sie przyda to strona jest tutaj : Healthy Start - get vouchers to spend on milk, fresh fruit, fresh vegetables and infant formula milk.

Do góry