reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Pewnie bym zazdroscila jakbym byla jeszcze w ciazy ale teraz patrzac na mojego slodziaka nie potrafie go zastapic w myslach dziewczynka .
Ja Ci wierzę bo przy Kapim marzyłam o dziewczynce ale jak go zobaczyłam to była miłość od pierwszego wejrzenia i żadnej dziewczynki w zamian za niego bym nie chciała swoją drogą, że mój maluch to taki delikatny jak dziewuszka i mi go mylili długo z dziewczynką :) Co do parki to ja dziewczynkę zaplanowałam :-) nie wierzyłam, że może się udać a jednak choć uwierzę dopiero jak zobaczę i dotknę ;-) A Tobie gratuluje ślicznych chłopaków :-)

reklama
pinka gratuluje synusia! :) i prawdziwa przygode mialas z porodem!
igasia Tobie rowniez gratulacje chlopczyka ;)
pandorka juz jestes na samej koncowce! ale to zlecialo :)

Chodzi o to ze zeby dostac jakiekolwiek zasilki,nie bedzie juz takich wymogow jak byly do tej pory (przez co ja musialam sie nameczyc zeby dostac to co mi sie nalezalo-choc i tak mam jeszcze z jednym zasilkiem problem przez te ich wymysly).Zreszta tu masz linka Pełne prawa dla Polaków w UK od maja! - koniec z WRS i dostęp do wszystkich zasiłków - PolishPlace.pl - Polski Portal w Szkocji

Dzieki:-) mam pytanie bo nic nie pisze na ten temat.Moja znajoma ma 24 lata i 2 miesieczne dziecko.Jej chlopak nie pracuje,jest na JA ale tez sa cuda bo od czasu do czasu mu wstrzymuja.....nie wiem czemu.Ona nie moze dostac CHTAX bo niby nie ma 25 lat.pierwsze slysze .ma miesiac jeszcze by diostac becikowe ale musi miec jeden zailek a ona nie ma zadnego.HB tez bo nie ma 25 lat ale jej c hlopak ma 29 lat.nie wiem co jest gramne,kto im to zaltawia ale nie psuje mi tu wszytsko.Dajcie znac jak cos wiecie:tak:

Kwiateczek kto jej takich glupot naopowiadal,ze trzeba miec 25 lat zeby dostac CHTC lub CHB -ja jak dostalam to wszystko na Olivke to tez mialam 24 lata.Po pierwsze to czy Twoja znajoma jest gdzies zatrudniona lub byla przed porodem?Napisz cos wiecej-Bo jesli nie pracowala w UK np. to to moze byc powodem dla ktorego nie chca jej wyplacac. Jesli jej chlopak dostaje JSA niech on szybko sklada papiery o CHTC AND CHB i beda jemu wyplacac na dziecko.

Garbi Tobie tez gratuluje parki.

Ja to ciekawa jestem jakiej plci bedzie moje nastepne dziecko:-)

Kamila dokladnie to samo jej powiedzialam.Ona pracowala,teraz jest na macierzynskim SMP.CHB szybko nie dostana,ja czekalam pol roku ale CHTAX powinni miec odrazu.poza maicerzynskim i JA nie maja nic.becikowe zaraz jej przepadnie.Do pracy normalnie moze wrocic.pracuje pod zakladem.nie rozumie co tam jest grane.zadluzeni za mieszkanie itd bo kasy nie maja.przeprowadzili sie w sierpniu chyba na nowe mieszkanie.HB nie moga dostac bo nie ma on zadnego zasilku na dziecko.zeby choc CHT miala to moze wyslac papiery o te 500 f jeszcze raz ale nic nie ma.nie gadaja po ang,mowilam zeby przyszla to jej zadzwonie ale ktos im zalatwia juz i jak widac bez niczego.Podejrzewam ze teraz to jest tak namieszane ze nie wiem czy w ogole sie za to brac,z drugiej strony szkoda mi ich.On zwolniony zostal w kwietniu,rok juz jak nie robi leser......szkoda mi dziecka.robil razem z moim G ale coz jak sie dbalo tak sie dostalo....Ma Jobsseker ale juz prawie rok,nie wiem na jakich zasadch to maja,od czasu do czasu mu wstrzymuja z tego co wiem.....Nie wiem dlaczego ona nie moze dostac tego CHTaxu.przeciez to wszyscy maja.moim zdaniem to jeszcze working powinna miec.

Kamila dokladnie to samo jej powiedzialam.Ona pracowala,teraz jest na macierzynskim SMP.CHB szybko nie dostana,ja czekalam pol roku ale CHTAX powinni miec odrazu.poza maicerzynskim i JA nie maja nic.becikowe zaraz jej przepadnie.Do pracy normalnie moze wrocic.pracuje pod zakladem.nie rozumie co tam jest grane.zadluzeni za mieszkanie itd bo kasy nie maja.przeprowadzili sie w sierpniu chyba na nowe mieszkanie.HB nie moga dostac bo nie ma on zadnego zasilku na dziecko.zeby choc CHT miala to moze wyslac papiery o te 500 f jeszcze raz ale nic nie ma.nie gadaja po ang,mowilam zeby przyszla to jej zadzwonie ale ktos im zalatwia juz i jak widac bez niczego.Podejrzewam ze teraz to jest tak namieszane ze nie wiem czy w ogole sie za to brac,z drugiej strony szkoda mi ich.On zwolniony zostal w kwietniu,rok juz jak nie robi leser......szkoda mi dziecka.robil razem z moim G ale coz jak sie dbalo tak sie dostalo....Ma Jobsseker ale juz prawie rok,nie wiem na jakich zasadch to maja,od czasu do czasu mu wstrzymuja z tego co wiem.....Nie wiem dlaczego ona nie moze dostac tego CHTaxu.przeciez to wszyscy maja.moim zdaniem to jeszcze working powinna miec.

Kwiateczek jesli ona dostaje SMP to bez zadnego ale musza jej wyplacac CHILD TAX CREDIT,WORKING TAX CREDIT I CHILD BENEFIT,tak jak piszesz na child benefit trzeba czekac czasem nawet do pol roku ale CHTC I WTC wyplacaja dosc szybko-nie wiem kto im to zalatwia ale lepiej niech im ktos inny pomoze-JESZCZE TYLKO JEDNO CO JEST WAZNE - czy ma zarejstrowanego pracodawce w HOME OFFICE??Bo do konca kwietnia to jeszcze obowiazuje i jesli nie ma zarejstrowanego to to moze byc powodem nie wyplacania jej tych zasilkow-ja mialam tak ze urodzilam Olivke i szybko musialam papiery do Home Ofice wyslac zeby zarejstrowac firme bo z ich winy nie zrobilam tego wczesniej tak samo jak moja kolezanka ktora urodzila 4 miesiace wczesniej i przez to nie chcieli jej wyplacic zasilkow i dopiero jak jej powiedzialam zeby szybko wyslala papiery i rejstrowala firme to jej zaczeli wyplacac.
Co do jej chlopaka to piszesz ze jest leserem i czasem mu wstrzymuja JSA-moze mu wstrzymuja bo np. widza ze nie chce mu sie pracowac

Kamila to ze mu sie nie chce pracowac to jedno_Od kwietnia nie robi.Wszyscy poznajdowali prace chocby na sezon(od wiosny do pazdziernika)a on siedzial w domu bo mu kolezcy nagadali ze co to nie beda mieli,benefity itd.i nie maja nic.Dzis z kolezanka rozmawialam.wstrzymali mu bo po roku jest odnowa,musi papiery skladac nowe.Podobno kazde z nich szuka mieszkania.z tego maja sie wyprowadzic bo zadluzone.Niby HB ma dostac i maja zwrocic ale i tak ma sie wyprowadzic.Dostala wlasnie CHB co jestem w szoku bo ja czekalam 6 mies:szok:niby tez dostala working ale decyzji jeszcze nie ma.Ktos jej dzwonil:baffled:czeka jak przyjdzie.ale powiedziala ze CHT NIE MA,ze working tylko.Nie wiem.pogmatwane to wszystko u nich.Strara sie o income suport tez.Moze dostanie jeszcze becikowe.wydaje mi sie ze bez niego by przedzej dostala,wczesniej a tak sie wlecze.Szczerze mowiac to on jest kuzynem mojego ale mamy dosc lesera.rodzine ma ,nie robi ale na fajki itd musi byc./szkoda slow.powiedzialam jej zeby dala znac jak przyjda paiery to je zobacze ale to juz jej sprawa.Przyszla by od razu jak jej mowilam to by juz miala wszystko ale coz....na sile nie bede pomagac.Sama wszystko przeszlam wiec samo to przez siebie mowi:sorry:no nic ,najwyzej straca 500f.Podobno rodzina o minimalnych dochodach moze dostac jeszcze 500f na mleko czy cos...ogolnie ze 1000f:szok:wiesz cos o tym???ja pierwsze slysze ale rodzilam 3 lata temu.jesli jej sie uda,zdarzy z becikowym to nawet 1000f moze dostac.

Witajcie!!!
ja tez nie moge jeszcze uwierzyc,ze nosze chlopca pod serduszkiem:szok::szok:
Wspaniale,bo tak jakos strzelalismy w chlopaka:-D
Bylam u lekarza i prosilam o cesarke...i chyba dupa blada:no:
Babka nie powiedziala,ze Nie,ale tez nie mogla mi dac zadnej gwarancji,ze Tak...
no i nadal nie wiem na czym stoje. Ze wzgledu na te palpitacje serca,dostane monitorek na 24 godziny,i jezeli cos bedzie nie tak,to wtedy moze dosttane cc.
Nie wiem,czy nie jechac do Polski...

Igasia jeżeli powodów nie będzie to cesarki Ci w UK już pewnie nie zrobią bo chcą zlikwidować CC na życzenie, nowe zmiany w NHS niestety. A jak ruchy Twojego maluszka? Moja kurcze dziś leniwa ale dla tego, że dziś po tygodniu chorowania zaprowadziłam młodego do przedszkola to pewnie usnęła sobie :-)

reklama
Izka- ale ty masz juz duzych tych chlopakow. Fantastyczni !

Igasia- mi sie wydaje ze wiedza co robia, nie ma co sie stresowac. Wiesz nie cha robic cesarki na zadanie, bo tak by wyszlo, ale jak bedzie taka potrzeba to ci zrobia- spoko! Najwazniejsze ze im powiedzialas co tam w trawie piszczy a bedziesz pod lepszym okiem. Mnie znowu wiecej nerwow by kosztowalo ze mialabym miec cesarake :-p

Do góry