reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

dziekuje kochana za linka...i za rade. Faktycznie lepiej bd nie mowic,bo nigdzie pracy nie znajde jak powiem odrazu. Z reszta moja praca nie jest fizyczna,jedyne o czym musze pamietac to maska i rekawiczki. A co mysla inne dziewczyny,jakbyscie zrobily na moim miejscu?

reklama
Hej dziewczyny....to moj pierwszy i pewnie nie ostatni post na BB...
Mieszkam w Londynie od 2 lat i jestem w ciazy...niestety czekam na list z data na pierwszy skan i poniewaz nie mialam regularnego okresu,nie wiem ktory to tydzien....ale wg mnie to ok.8.
.Jestem od 1,5 roku na selfemployer i pracuje jako stylistka paznokci w salonie kosmetycznym (bez zadnej umowy...nielegalnie"tzn.w urzedie mysla,ze pracuje w domku")...niestety salon w ktorym pracuje splajtowal i bedzie otwarty tylko do konca marca....I moje pytanie jest takie..czy uwazacie,ze bedzie fair jesli zataje przed nowym szefem,ze jestem w ciazy....ja mam zamiar pracowac do kiedy bd mogla tzn.do 8 msca jakos....najgorsze jest to,ze musze szukac jak najszybcie zanim bedzie widac brzuch. W sumie to wiem,ze tak nie powinnam robic,ale nikt mnie nie przyjmie jak na dzien dobry oznajmie,ze jestem w ciazy :( dziekuje z gory :*
kochana nic sie nie martw! Jestes w dobrej sytuacji i nie szukaj pracy na kontrakt teraz tylko jak juz tez na self employer.
Powiem ci z mojego przykladu:
Rok dopiero minie jak zalozylam wlasna firme (tez pazurki). W tym czasie pracowalam normalnie na kontrakt w sklepie i oprocz tego zarejestrowalam sie jako self employer. No i w lipcu sie zasasolkowalam a z dniem 10sierpnia rzucilam prace i jestem tylko jako self employer. Dochodow zadnych nie mam z tego bo nie zajmuje juz sie tym a macierzynskie i tak Ci sie nalezy. Nazywa sie to Maternity Allowance (macierzynskie od pracodawcy to Maternity Statuory Pay). Poprostu po 26tc skladasz aplikacje o to "świadczenie'' (do sciagniecia na stronie internetowej) i jedyne co musisz miec to oplacone National Insurance i zaswiadczenie od poloznej tzw. 'Mat B' z danymi kiedy przewidywana data porodu itp.
Takze macierzynskie dostaniesz i o to nie musisz sie martwic. Natomiast jezeli teraz zaczelabys prace na kontrakt u pracodawcy to moze nie nalezec ci sie ani to od pracodawcy (nie bedziesz miala przepracowanych 26tyg), ani z self employer bo wtedy juz nim nie bedziesz. Jezeli dasz rade finansowo do porodu to poprostu dalej szukalabym czegos na self employer, a jezeli nie, no to juz decyzja nalezy do Ciebie.

Ja zwolnilam sie ze swojej pracy wlasnie dlatego ze dowiedzialam sie ze macierzynskie i tak dostane bo jestem self employer a tamtego sklepu nie lubilam i siedzialam w nim tylko dlatego. Teraz nie pracuje nigdzie a moje dochody za ten rok to raptem 20funciakow, ale jakos dajemy rade. NIe jest kolorowo, ale mozesz starac sie o dofinansowania w zwiazku z tak niskimi zarobkami :)

mam nadzieje ze pomoglam ;)

hello

ale pogoda za oknem pada jak diabli i do tego wietrzysko straszne wczoraj do 1:00 w nocy męzo skrecał szafy a ja dzis prawi cały dzien w nich układałam juz mam dosc wszystko mnie boli nawet pipka jak siadam:-D:-D:-D teraz musze chwile odsapnąc i do dechy za prasowanie sie zabrac bo odswiezam swoje ubrania w koncu niedługo je założe heheh no nie

Gosia- jaki czas mały juz mógłby wyjsc bo jak mam rodzic takiego kloca przeszło 4kg to juz mi sie odechciewa a pozatym jest mi mega ciezko:sorry2: i bolaco
Izka- no jestem jestem hehe ale widze ze ty tu te jakos mało aktywna sie zrobiłas:-p:-p
Kwiateczek zdrówka dla synka jak tam w przedszkolu wsio ok z małym??????lubi chodzic????
heronek- a co u was ze żłobkiem mały juz lepiej znosi rozsttania z Tobą czy dalej tak pzeżywa???????

pandorka- no na finiszu teoretycznie bo praktycznie to czuje ze jeszcze troszke sie pomecze a ty juz znasz date CC czy rodzisz sn??????

pije herbatke z lisci malin od 10 dni cikawe czy rzeczywiscie poród bedzie dzieki niej łatwiejszy czy to tylko pic na wode

PINKa- jak bedzie tak bedzie, dasz rade...Boze patrze na suwak a tu 15 dni masz.... Mojego brata laska tydzien temu rodzila pierwsze dziecko...1,5 h !!!!

A moj maluch nadal nie akceptuje zadnej herbaty,zadnej kawy, czekolady na goraco, miety..normalnie NIC procz wody

PINKa- a skad wiesz ze to dziecko co bedzie wazyc przeszlo 4 kg ? I zdecydowalas sie na porodw domu ?

bo jak byłam w 30 tygodniu w tej prywatnej klinice na usg to mały wazył juz 1770 i połozna powiedziała ze waga urodzeniowa dziecka donoszonego to 4200-4500kg bo juz wtedy był wiekszy niz normlnie wiec sama babka mówiła ze dobrze by było gdybym szybciej urodziła ehheh

tez bym tak chciała w 1,5h sie uwinac

pandorka- no na finiszu teoretycznie bo praktycznie to czuje ze jeszcze troszke sie pomecze a ty juz znasz date CC czy rodzisz sn??????

Pinka jeszcze nie wiem, czy CC, czy SN. Ciśnienie mi skacze jak głupie, w związku z czym spędziłam ostatni weekend w szpitalu niestety i cukrzyca tez daje się we znaki niestey i im bliżej końca tym gorzej. Jutro ma zadzwonić do mnie midwife i dać znać po konsultacji z lekarzem, czy przypadkiem nie będe musiała insuliny brać :/

pije herbatke z lisci malin od 10 dni cikawe czy rzeczywiscie poród bedzie dzieki niej łatwiejszy czy to tylko pic na wode

Mnie nie pomogła niestety. Piłam średnio 2-3 dziennie, bo mi smakowała ;-) Może spróbuj świeżego ananasa co? Ja się ostatnio zapomniałam troszeczkę i zjadłam pół i mała mi zaczeła fikać jak cyrkowiec. Nie wiem, czy to na nia podziałało, czy to tylko zbieg okoliczności?

edit: mój A. jest w ciąży :-D zjadł: spaghetti, ciastko z kremem, popcorn i teraz obiera sobie mandarynkę :-D

mój A. jest w ciąży :-D zjadł: spaghetti, ciastko z kremem, popcorn i teraz obiera sobie mandarynkę :-D
hehe slyszalam ze cos takiego jest. W sumie u nas w 1 ciazy tez sie cos takiego przytrafilo. P zaczol tyć razem ze mna. :-D hihi teraz jedynie miewa zachcianki - za to mnie ominely :-D

kochana nic sie nie martw! Jestes w dobrej sytuacji i nie szukaj pracy na kontrakt teraz tylko jak juz tez na self employer.
Powiem ci z mojego przykladu:
Rok dopiero minie jak zalozylam wlasna firme (tez pazurki). W tym czasie pracowalam normalnie na kontrakt w sklepie i oprocz tego zarejestrowalam sie jako self employer. No i w lipcu sie zasasolkowalam a z dniem 10sierpnia rzucilam prace i jestem tylko jako self employer. Dochodow zadnych nie mam z tego bo nie zajmuje juz sie tym a macierzynskie i tak Ci sie nalezy. Nazywa sie to Maternity Allowance (macierzynskie od pracodawcy to Maternity Statuory Pay). Poprostu po 26tc skladasz aplikacje o to "świadczenie'' (do sciagniecia na stronie internetowej) i jedyne co musisz miec to oplacone National Insurance i zaswiadczenie od poloznej tzw. 'Mat B' z danymi kiedy przewidywana data porodu itp.
Takze macierzynskie dostaniesz i o to nie musisz sie martwic. Natomiast jezeli teraz zaczelabys prace na kontrakt u pracodawcy to moze nie nalezec ci sie ani to od pracodawcy (nie bedziesz miala przepracowanych 26tyg), ani z self employer bo wtedy juz nim nie bedziesz. Jezeli dasz rade finansowo do porodu to poprostu dalej szukalabym czegos na self employer, a jezeli nie, no to juz decyzja nalezy do Ciebie.

Ja zwolnilam sie ze swojej pracy wlasnie dlatego ze dowiedzialam sie ze macierzynskie i tak dostane bo jestem self employer a tamtego sklepu nie lubilam i siedzialam w nim tylko dlatego. Teraz nie pracuje nigdzie a moje dochody za ten rok to raptem 20funciakow, ale jakos dajemy rade. NIe jest kolorowo, ale mozesz starac sie o dofinansowania w zwiazku z tak niskimi zarobkami :)

mam nadzieje ze pomoglam ;)

Niom dziekuje slonce....ja mam zamiar szukac pracy na zasadzie self employer....i tak jak pracowalam do tej pory tzn. na "falszywy" kontrakt o wynajem...szef mi bedzie placil tak naprawde, ale w cancilu bedzie,ze wynajmuje. Na inne warunki sie nie zgodze....najwyzej zrobie tak jak mowisz, bedzie trzeba zacisnac pasa i jakos sobie poradzimy.

reklama
Do góry