reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

ostraszka- racja jest taka ze jak dziecko ma za duzo zabawek to sie nie moze skupic na zabawie bo nie wie czym sie ma bawic i co wziasc do reki nie martw sie.

Ostatnia edycja:
reklama
Aga mi moja mama podnosi cisnienie za kazdym razem jak z nia rozmawiam. Miala mi pomoc jak urodze synka, ale porod byl to terminie i musiala wracac. Nawet sie ciesze, bo udowodnilam jej i sobie ze nie potrzebuje niczyjej pomocy by wychowac swoje dziecko. W PL to pewnie i moja i D mama by skakaly przy wnuku wmawiajac mi ze nie wiem jak sie zabrac za wlasnego syna, a tu prosze... idzie mi calkiem niezle.
Ostraszka, znam ten bol. Ja za tydzien z Natka jade (w sobote tuz przed mikolajem) i mam stresa, ze szok :szok: mam nadzieje, ze jakos to bedzie, ale czuje ze nie :-(

Czesc dziewczyny:-)
Czasami sie u Was "pojawiam" ale ogolnie udzielam sie na watku "Dzieci urodzone w 2009" (w pazdzierniku;-)). Mam krotkie pytanie do mam karmiacych maluchy mlekiem modyfikowanym. Moj synus pije Cow&Gate1 co 2h po ok120ml i wiecej (czsami jest glodny juz po godzinie..),wazy ponad 5kg. Uwazam ze to mleko jest dla niego niewystarczajace,stad pytanie: czy ktoras z Was uzywala mleka C&G Comfort lub C&G 2 for hunger babys? I jak sie sprawdzilo? Myslalam tez o mixowaniu pol na pol C&G1 z C&G2 (oba sa od urodzenia) ale to odradzila mi polozna. Moja HV jest wiecznie nieuchwytna wiec chetnie poczytam wasze opinie;-):-)Z gory dziekuje:tak:Pozdrawiam:-)

Ja dawalam aptamil ale po 2 tyg juz zmienilam na 2ke bo jadal mi co godz:eek:nie mixuj tylko dawaj jedno:tak:one maja zestaw witamin wiec moglabys jeszcze zszkodzic.na poczatku moze byc problem z kupka,muisz byc cierpliwa przez kilka dni,zalezy od dziecka jak szybko sie przystosuje:sorry:moze miec tez krostki na buzi:baffled:ale nie koniecznie,my mielismy:baffled:3 mies chyba:wściekła/y::sorry:

Wiatam mamuski.

A u nas chyba zabki ida bo straszna maruda sie z mojego Natanka zrobila. Nie moze spac w nocy, budzi sie za kazdym razem jak mu smoczek wypadnie. Ma taki plytki sen ze co 5 min sie budzi. Wczoraj dalismy mu czopka na noc bo biedak sie przeziebil no i goraczkuje mi kazdego wieczora, i to chyba pomoglo bo ladnie przespal noc. Jak bylam go wazyc to spytalam HV czy moge mu dawac czopki ona tylko mnie zmiezyla i powiedziala ze metody stosowane w polsce nie zawsze sa dobre i mam mu podawac syrop :szok::szok::szok: Rozumiecie cos z tego? To lepiej malemu zasmiecac zaladek i inne narzady niz podac czopek ktory dziala szybciej i wyzadza mniej szkod?
Powiedzcie mi czy jestem zla matka bo moje dziecko nie ma gory zabawek? Wychodze z zalozenia ze jest jeszcze za maly i nie wszystkim jeszcze potrawi se bawic, i grzechotki, przytulanki czy maty edukacyjne mu wystarcza. Znjoma powiedziala mi zebym jakis klockow nakupywala i komputerki takie grajace bo jej cora sie tym bawila i to miala.:sorry::eek: Myslalam nad klockami ale Natan to takie zywe dziecko ze macha tymi rekami non stop i boje sie ze sie uderzy nimi.Poza tym woli jak my sie z nim bawimy, a najlepsza zabawka dla niego to jest talerz z naszym jedzeniem ii nasze rece:-D. Na swieta chce mu kupic cos lepszego, ale jak narazie nie wiem dokladnie co. Moze jakies propozycje?
A jakie jest wasze zdanie na temat chodzikow?
.
Tu nie masz co mowic ze lekarz w pl kazal tak czy siak.ja mialam klotnie z lekarzem o to:no:chodzilo o alergie i na koniec i tak stwierdzil ze to nie alergia ale dal mi jakies krople na odczepnego:baffled:normalnie prawie darl ryja na mnie,w koncu zapytal juz gdzie sie chce leczyc tu cz w Polsce:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:nikt nie lubi jak sie podwaza ich zdanie ale jak nie umieja wykonac swojej pracy to co:wściekła/y::wściekła/y:
Co do zabawek to ja na poczatkuy tez nie mialam duzo:sorry:nie jest ci potrzebne. z czasem bedziesz kupowac-zoaczysz:tak:dzieci lubia swiatelka,muzyke...guziczki.Ja mysle ze ten pchacz co juz dziewczyny linka daly jest fajny,Kondzio jest zafascynowany do tej pory.Najpierw skaldasz go do pozycji lezocej a jak dziecko drepta to mozesz postawic i sie ono zlapie i sobie tak pcha fajnie:tak:ja to sie balam na poczatku ze poleci za szybko itp ale nie,ladnie chodzil no i szybko ale sie nie przewracal;-)

Witam sie z rana :)
Ostaszka ja ci powiem, że temat chodzikow należy do drażliwych ponieważ już nie raz byłam świadkiem kłótni na ten temat:sorry: Ja osobiście nie polecam miałam chodzikprzy pierwszym dziecku bo nie zdawałam sobie sprawy z tego że jest on szkodliwy moja córka ma wade stóp tj tzw"gołebi chód" i własnie chodzik sie do niego przyczynił poza tym nigdy nie raczkowała ani samodzielnie nie wspinaa w łóżeczku ponieważ kiedy był na to czas ona sie bawiła w chodziku dla mnie osobiscie to najwiekszy bład jaki zrobiłam :-(zaczela chodzic majac 14 m-cy poniewaz kazda samodzielna proba konczyla sie upadkiem na glowe gdyz nawet nie potrafila sie raczkami asekurowac, dla drugiego dziecka juz chodzika nie kupowalam i bylo zupelnie inaczej raczkowal i robil wszystko co nalezy :tak:rozwijala sie baardzo sprawnie no i przy 3 to samo dlatego ja nie jestem zwolenniczka chodzikow ale kazda mama robi jak uważa:tak:

Dokladnie,ten temat jest bardzo drazliwy,i ja tez sie na czytalam na forach o tym ale ja sie nie zgodze z tym.Wszytsko zalezy od dziecko i rodzica ile to dzieckovw tym chodziku przebywa.Moje kuzynki wszytskie mialy dla swoich dzieci i nie bylo cos takiego jak,krzywizny,wady postawy czy pozne chodzenie.Moj mlodszy brat(ma 15lat teraz)tez mial.,zaczal chodzic przed rokiem a zaraz po tym mowic:tak:Slyszalam opinie ze sa krzywe nogi,ze mowa nie bardzo idzie itp,itd.zadne z dzieci moich kuzynek,rowniez moj brat nie ma krzywych nog,nawet chyba prosciejsze ode mnie,narazie:-p:sorry:Mojemu Kondziowi tez kupilam,nie przebywal w nim b.duzo czasu bo to byloby bez sensu.kupilsmy mu jak raczkowal juz(mial ok 6 miesiaca)fajnie sobie siedzial.przydal mi sie bo moglam duzo rzeczy zrobic gdy on byl w chodziku:tak:chocby toaleta,obiad....z racji tego ze juz raczkowal jka persing bylo latwiej go utrzymac ale mowie ze wszystko z umiarem.Nie byl w nim caly dzien.Zaczal chodzic to mial 9 mies i 3 tyg wiec jak widzicie chodak mu nie przeszkodzil bo to nie prawda.ale to moja opinia a wiekszosci tego co czytalam bylo na nie.mimo tego z doswiadczenia tego co mam kupilam go.Fakt ze dlugo nie pochodzil w nim bo szybko zaczal chodzic ale nie szkodzi,trzymam na nastepne baby:-p:-p:-p

hejo:tak::tak::tak:

ale masakryczna pogoda co???? nie wiem jak u was ale u mnie wieje od 2 tygodni i pada a czasami nawet grad wali:szok::szok::szok::szok: takze pogoda ekstra...........

kiedys ktora z was pisała na temat moich przepisów nie mam zadnej strony załozonej heheh moze o tym pomysle wiec jak ktos chce na cos przepis to prosze pisac podam moge kilka zdjec swoich tortow wkleic jak by co.................tylko odrazu zaznaczam ze szału nie ma:-D:-D:-D:-D

dzis tez wlasnie robie torta dla kolezanki na urodziny jak zrobie to wam sie pochwale:-D:-D:-D

Pinka szkoda ze nie mieszkasz blizej:tak:te torty sa super.juz bym zjadla hmmmmm:-p:-p:-p:-p

minisia- 4 tyg temu mial 6.500 kg a 8 tyg temu mial 6,260kg 12tyg temu 5.800kg
wiem ze kazde dziecko jest inne ale czlowiek i tak sie martwi:sorry:
No ochana rzeczywiscie malo wazy ale tu nic nie wymyslisz,lekarz moze pomoze a nie HV:wściekła/y:A je Ci mleczko,kaszki i zupki z chcecia????czesto robi kupki cy w normie?malo przybiera,tzn teraz to nawet w miaer,dziecko w tym wieku nie bedzie przybierac duzo,ale tak pol kilo na mies by sie przydalo:tak:a na poczatku ile miesiecznie przybieral???

A my dzis zalatany.brat z familiada przyjechal i dzionbek lecial:sorry:do tego brat chcial do argosa bo tam nie maja,zeby kupic prezent na mikolaja synkowi no i G pojechal z nim ikONDZIOWI JUZ KUPIL:sorry:zobaczcie same
Zobacz załącznik 183638

No ochana rzeczywiscie malo wazy ale tu nic nie wymyslisz,lekarz moze pomoze a nie HV:wściekła/y:A je Ci mleczko,kaszki i zupki z chcecia????czesto robi kupki cy w normie?malo przybiera,tzn teraz to nawet w miaer,dziecko w tym wieku nie bedzie przybierac duzo,ale tak pol kilo na mies by sie przydalo:tak:a na poczatku ile miesiecznie przybieral???

no lekarka powiedziala ze to nic i ze ona nic nie zrobi bo mam sie zglosic do HV bo ona wie o karmieniu, ze jak tak dalej bedzie to trzeba pomyslec o jakies specialnej diecie.
Mleko pije ale zalezy od dnia, czasami wypije 60ml a czasami 150/180 ml na posilek. Ciezko powiedziec. Przewaznie pije 60 ml a potem go zmuszamy i wypija jeszcze nastepne 60-90 ml. Kaszki i obiadki je ale tez zalezy od dnia i jak jest glodny, czasami zje caly sloiczek a czasami polowe. Je 6 razy na dobe bo jeszcze jest budzony o 23:00 na mleko (wypija od 60-180ml). Kupki robi w normie czasami 1 czasami 2 dziennie. Dlatego nie wiem czy sie martwic czy nie?
Urodzil sie z waga 3100kg
5tyg-4.140kg (1mies)
7 tyg -4.480kg
9tyg-4.820kg (2mies)
10tyg- 5kg
13tyg-5.340kg (3mies)
17tyg-5.650kg
18 tyg- 5.800kg (4mies)
22tyg- 6.260kg (5mies)
26 tyg- 6.500kg (6mies)
30tyg-6.670kg (7mies)

My sie witamy z rana!!!
Kwiateczek tak jak piszesz, temat chodzikow jest drazliwy... Ja juz pisalam, ze mamy i rzeczywiscie jest przydatny jesli musisz wyjsc z pokoju na dwie minuty... Ale kazdy robi jak uwaza...
Doveinred Barnimek wazy mniej, moja tez w 7mym miesiacu wazyla 9 kg z hakiem, ale tez duza sie urodzila (4.3 kg), a Twoj maly byl malutki... Grunt, ze w dalszym ciagu przybiera nawadze... A fakt, ze jest bardzo aktywny, pewnie nie pomaga... Moja sie tylko turlala do niedawna... A Barnim juz na nozkach stoi... Moze tez duzo traci z tego co tyje, bo taki aktywny? Nie wiem...
Kama83 ja witam na watku... I na poczatek gratuluje ciazy!!!
A tak poza tym to co porabiacie dzisiaj laski? Pogoda widze nie najgorsza, moze sie pozniej wybierzemy na spacerek... Chyba, ze wieje tak jak wczoraj...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Kama83 rowniez witam:-D

Joklis mam taka nadzieje:tak: , pewnie tak bo on to ani chwili nie moze usiedziec w spokoju, a to siedzi to potem na brzuszek i na plecy kilka obrotow jak wskazowni no i wkoncu "mamo podnies" teraz trzeba sie przejsc:baffled:

kama83 rowniez cie witam :-)
ja tylko na chwilke bo do pracy lece. normalnie az ze mnie kipi zlosc ze chyba sobie papierosy kupie po drodze. Natan kaszle i ma zawalony nos i nie wiem jak mu pomoc bo pierwszy raz jest przeziebiony. dobrze ze wczoraj zrezygnowalam ze spaceru bo by sie niewiadomo czego nabawil:no:
Zeby tego bylo malo to moj D prwdopodobnie od stycznia bedzie bezrobotny bo jego fabryka przegrala przetarg. zostanie tylko 6 osob ktore pracuja tam po 40-30lat:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: w przyszlym tyg bedzie wiedzial na 100"% co i jak ale nie nastawiam sie optymistycznie.
w grudniu mamy dostac chate z counsilu i trzeba bedzie sie przed swietami przeprowadzic.
uciekam kupic jakis syropek bo czopki to raczej na kaszel nie zadzialaja:no: zycze wam milego dnia.

reklama
minisia- 4 tyg temu mial 6.500 kg a 8 tyg temu mial 6,260kg 12tyg temu 5.800kg
wiem ze kazde dziecko jest inne ale czlowiek i tak sie martwi:sorry:

Mój Mateusz ważył przy urodzeniu 3000g
pierwsze wazenie z ksiazeczki wynika mial (2,5 m-ca) 6,200g
nast (6m-cy) 7,800
11 mc-y 9,500g

Wiki natomiast wazyla 2,950g
6tyg 4,600
3 m-ce 6,000g
4,5 m-ca 7,740g
6m-cy 9,100g
11 m-cy 11,000g

wiec tez jest miedzy nimi roznica , fakt twoj synek mniej wazy ale skoro je ładnie i wypróżnia sie regularnie byc moze taka jego natura, moze czesciej a mniej niech zjada trudno mi doradzic bo nie mialam takiego problemu z waga maluszka:eek:

Z tymi zabawkami to mnie uspokoilyscie, bo jak czytam forum mam z maja to musze oczy szukac pod stolem bo mi z orbit wyskakuja:szok::tak: dzieci tych mam to maja po 4 maty eduk, jakies pluszaki grajace i mase innych *******. wiec sie troche przestraszylam ze wyrodna ze mnie matka :-(

Ostaszka i po co komu tyle mat przeciez to dziecko napewno sie nie bawi na nich moim zdaniem to wyrzucone pieniadze:sorry:

witam mamuski
u nas wszystko ok
malutka sie bawi ja gotuje obiadek i nadrabiam bb
milego dnia:tak:

Ostatnia edycja:
Do góry