reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

brzuch byl jak na tak zaawansowana ciaze ponoc malutki, dla mnie i tak byl wieelki...
Probuje wkleic zdjecia...uwaga:
Na tym 1 Maja ma 3 dni, 2- miesiac

reklama
Ale sliczna twoja mala jest!!!!piekna i wiesz co?podobna faktycznie na tym pierwszym do cory Malviny!Serio!Oj to bedzie teskno do meza przez dwa tygodnie?jemu to jeszce jako tako, bo on do rodziny pojechal, bedzie mial co robic, zalatwiac wize, ale ty biedna tylko z mala!Ale czas szybko zleci....

Ulinka Maja sliczna. Napewno nie jest Ci latwo samej teraz przez ten czas jak meza nie ma, ale dasz rade. Zycze, zeby Majeczka grzeczna byla i spala ladnei nockami :) jak sama napisalas dwie baby daza sobie rade ;)

Tamarunia to napiecie rosnie, ale takie pozytywne. Moja mama jak przyleciala, jak Alus mial juz ponad miesiac, to tez nazwozila nam mnostwo rzeczy z Polski, glownei jedzenia polskiego :laugh:
Nie chce nikogo odwodzic, ale ja sie tak napalilam na obmywanie pepuszka spirytusem, nakupilam gazikow w Polsce (sama mnie z reszta uczyli na studiach, ze dziecku nalezy kikut przemywac 70% spirytuskiem) ale zapomnialam zabrac tego spirolu z Polski, a tu na szkole rodzenia powiedzili, zeby absolutnie niczym nie smarowac. Jedynie osuszac po kapieli. Postanowilam to wyprobowac i.. Alkowi kikutek odpadl w 7 dobie, bez najmniejszych komplikacji. Dziewczyny na forum lipcowym przeywaly i nie jedno dzieco mialo problemy, ale nie wszystkie. To tylko tak napisalm w ramach "za" i "przeciw" ;)

Maxin
kochana chyba jednak mojego brzucha wklejac nie bede, bo co tam takimi moimi starymi zdjeciami bede tu zasmiecala, jak teraz mamy rzeczywiste brzuszki :)

A co do czasu to rzeczywiscie ucieka starsznie i juz zapomominam jak to bylo jak Alus byl malenski. Dobrze, ze notatki robie :p

Martuska!to ciekawe co mowisz o pielegnacji pepka. Ja przeczytalam gdzies w necie na jakiejs stronie po ang ze wlasnie sie nie przemywa niczym, kapac tak zeby nie nachlapac za mocno i osuszac. dodane bylo ze niektore mamy preferuja uzywanie zlkoholu do tego pepka. Tak wiec moze sprawdzic ta metode "na sucho"?sama nie wiem, ale jestem chyba za, chyba ze mama bedzie mocno chciala pezmywac, to wtedy ok, nie bede sie w takiej kwestii spierac.
A co do noska?to jak nawilzalas?
no bo wlasnie mowi sie o soli fizjologicznej, ale co sie z nia robi?
jejku wychodze na jakas dupe a nie mame. nic nie wiem.
aha jade zaraz do szpitala, zobaczymy czy cos ciekawego powiedza, czy mala jest ok?mam nadzieje ze tak, wlasnie mnie laskocze.potem do dentysty. fuj.

Tamarunia pisze:
jejku wychodze na jakas dupe a nie mame. nic nie wiem.

Tamaruniu...
a skad masz widziec... zobaczysz wszystko bedzie dobrze :):):)

a sol fiz. po prostu zakraplasz do noska [1-2 kropelki do kazdej dziurki]..
z tego co slyszlam jest tez sol w aerozolu [tzn takim, ktory dozuje dawke], ale nie wiem czy on nadaje sie dla takich totalnych maluszkow.. pewnie nie...

a jesli chodzi o pepek... nie moczylam w czasie kapieli i przemywalam 70% spir... odpadl bez komplikacji w 9 dobie

buziaki
dla reszty Dziewczynek

Tamarunia nie podawalm soli do noska. Nie bylo potrzeby. Slyszlam, ze sol morska to podaja ale jak dziecko ma katarek, a tak to nie widze otrzeby, chyba ze ewidentnie dziecko ma sucho w nosku. A oczyszczalm gruszka gumowa. Mowia, zeby uwazac, bo mozna dziecku uszkodzic blonki. Staralam sie byc ostrozna i zawsze jakies tam biale glutki male wyciaglam, zeby czysto oddychal. Potem uzywalam patyczkow do noska, ale to tak z wierzchu jak juz cos prawie wystawalo.

Ogolnie radza, zeby robic takie zwitki z watki i nimi oczyszczac nosek, najlepiej po kapieli, jak jest nawilzony, wtedy tez nie trzeba juz pewnie soli. Do uszu tez takie wlasnie zwitki z waty. Ale tez nalezy pamietac zeby jakos doglebnie uszu nie oczyszczac, bo wosk chroni dzieciece uszka.

Powodzenia dzis u lekarza :)

Witamy po p[onownej przerwie,ale tym razem zdazylam nadrobic wszystkie zalegle posty.
Maxim slicznie Ci z tym brzuszkiem,naprawde zgrabniutko wygladasz.

Ara ja myslalam ze masz juz swoje malenstwo,po brzuszku widac ze juz niziytko,zycze szczesliwego porodu i zdrowego dzidziusia.

Tamarunia wozek nadal dobrze sie spisuje i przede wszystkim jest lekki.

Leedsana,Martuska Anya pieknosci z tych waszych dzentelmenow.

Malwinka widze ze Twoja cora rowniez niezle rosnie.

A u nas wszystko w jak najlepszym porzadku,lekarz to potwierdzil,jedyny problem to babcie niesamowicie tesknia za wnuczkiem,ale w sierpniu jedziemy do Polski.Co do pepka to my nier przemywalismy niczym i staralismy sie nie moczyc i rowno tydzien po urodzeniu odpadl,a co do noska to maly duzo kichal po urodzeniu i dzieki temu nosek sam sie oczyszczal.
Zapowiada sie ze bedzie niezla pogoda wiec pewnie na spcerek sie wybierzemt.
Pozdrawiam wszystkie mamuski i te oczekujace i te obecne.Buzki

Czesc dziewczyny !! Dziekuje za wypowiedzi na temat tej krwi pepowinowej, chyba bede to jeszcze raz musiala na spokojnie przemyslec ::)
Ulinko masz piekna coreczke !!
Tamarunia nic sie nie martw przypuszczam ze najmniej sie wie zaraz przed urodzeniem i do dwoch dni po :laugh: jak sie jest w szoku :laugh: takie wiem ale czy aby napewno !! :D Tak miala moja kumpela ktora kilka lat tamu opiekaowala sie swoja siostra ktora w dodatku byla wczesniakiem a jak urodzila Ele to przy pierwszym przewijaniu tak sie jej rece trzesly ze niewiem :laugh: nie wspominajac nic o kapieli :laugh: ale to tylko na poczatku !!! Nic sie nie martw bedzie dobrze !!!
Co do pepuszka to kumpela tez niczym nie przemywala i odpadl bez problemu po tygodniu.Wogole w szpitalu jak kapali mala to szczerze mowiac malo sie nim przejmowali bo mala byla po szyje w wodzie ;) wydaje mi sie ze moze jak cos sie zle goji albo ropieje to sie przemywa a tak to nie.Co do noska to nie wiem, ale na zajeciach mowili ze jesli nie ma zadnych problemow to dzieci maj odruch kichania (w przeciwienstwie do kaszlenia dlatego zachlysniecie moze byc tragiczne) wiec same reguluja wilgotnosc noska,ale zapytaj jeszcze polozna.

dziekuje slicznie dziewczyny za podpowiedzi co do pielegnacji pepka i noska!!!!dziekuje slicznie!w razie czego powiedzialam mamie zeby przywiozla sol i te chusteczki nasaczone alkoholem. najwyzej nie skorzystam, albo skorzystam gdzies do innego celu.

Dzis dzwonilam do mamy i wiem, ze jest podekscytowana :):)::))juz pooplacala wszystkie rachunki na zas i jest przygotowana:)

Bylam u lekarza i mam cc 28kwietnia. chyba ze mala bedzie chcaial wyjsc wczesniej, to bedzie pocz 40tyg czyli normalnie:) moj maz jest w szoku musze mu wytlumaczyc na temat cc. jest barrzdiej przearzony niz ja. poprawka, ja nie jestem przerazona, jest ok.

spiesz esie bo jedziemy wybrc zaslony do pokoiku:):)):):):)

pozniej napisze wiecej, aha lwica dzieki za info o wzokuy:):):

reklama
Do góry