reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

aaa i czy ktos moze mi powiedziec jak dodac ten ticker z kalendarzem, ktory u mnie jakims cudem pokazuje sie jako link? chcialam sobie dodac bo fajnie one wygladaja ale chyba nie wyszlo mi to najlepiej :)

reklama
lysa- to do lozeczka i odpoczywaj...

katarzyna- powodzenia kochana na badaniech...daj znac co i jak jak juz bedziesz w domku... milych zakupkow...

U mnie nocka przesrana dzidzia spokojna...ale ja przez te wczorajsze wyniki nie moglam cala noc spac... co chwile wstawalma i sie krecilam cos okropnego... jestem strasznie zdenerwowana i niewyspana... zawiozlam malego do przedszkola moze teraz troszke odpoczne moja nocna eskapade...
buzka dla was milej srody....

Witam
Paula to sup eok jest,tylko to bialko ale moze bedzie dobrze jak mowia:tak:jesli sie martwisz to zadzwon do ginekologa w Pl i spytaj sie co robic by sie pozbyc,jesli jakies tablety beda potrzebne to niech ktos wezmie recepte i wysle tabletki:sorry:ja tak robilam:tak:
lysa pij herbatke z cytryna i miodemw duzych ilosciach:tak:zdrowka zycze:-)
Kasi daj znac jak i co;-);-)

a u nas nocka koszmar.musialam dac nurofen bio taki krzyk byl:no:
A dzis Konradek jest w gazecie Skegness standart:tak::-)

Witam. Mam na imie Marta i jesli wszystko dobrze pojdzie to dolacze do "Mam z UK" we wrzesniu :)) Niestety jak dotad (a jest to 12 tydzien ciazy) mam same problemy :( Jest to moja pierwsza ciaza i jestem przerazona opieka medyczna w miejscu gdzie mieszkam (male miasteczko 30 minut od BATH). Od poczatku mam krwawienia, zaliczylam juz dwa razy szpital w ktorym zrobiona mi USG i powiedziano ze powodu do krwawien nie ma i ze moge sobie od tak po prostu z tym chodzic....po kolejnym krwawieniu juz nie wytrzymalam i znalazlam polska klinike w Londynie i swietnego polskiego ginekologa rodem z Gdanska. Wyprawa 2,5 godzinna oplacila sie i teraz wiem ze powodem krwawien jest nieduzy krwiak na macicy. Nie moge uwierzyc ze w szpitalu w Bath nikt tego nie zauwazyl i nikt nie dal mi zadnych lekow??? Od polskiego lekarza otrzymalam recepte na Progesteron, ktory wlasnie skonczylam zazywac, jednak niewielkie plamienie wciaz raz na tydzien sie pojawia....tak wiec pierwsze trzy miesiace mojej pierwszej ciazy oplacam nerwami,,,,,Od maja zeszlego roku pracowalam w firmie zajmujacej sie marketingiem nieruchomosci. Wszystko bylo w porzadku dopoki nie poinformowalam pracodawcy o ciazy. Po 10 dniach mnie zwolnil! Znam prawo, wiem ze jest to nielegalne, jednak stalo sie! Oprocz problemow z ciaza czeka mnie walka z pracodawca, ktora juz rozpoczelam,,,,
Jesli chodzi o benefity to dowiedzialam sie ze nie przysluguje mi nic do momentu urodzenia dziecka, a nawet po beda to grosze, gdyz mam partnera ktory ma stala prace! Nie moge uwiezyc ze nie nalezy mi sie nawet Maternity Allowance? Zgodnie z ksiazka ktora dostalam od poloznej to swiadczenie mi przysluguje, nie wiem dlaczego w Job Centre uslyszalam ze nie??? Z tego wszystkiego naprawde mam ochote spakowac sie i wracac do Polski,,,,ale co tam mnie czeka?? Jesli ktoras z Mam miala podobne problemy, bede wdzieczna za jakiekolwiek rady.
Pozdrawiam wszystkich
Marta

paula- powiem ci ze ja bylam nie zadowolona z opieki nad ciezarna ale jak mialam bialko pod koniec ciazy (male ilosci) to dostalam antybiotyk. Z tego co wiem, co czytalam to powinno sie cos z tym zrobic. Raczej nie powinno sie tego bagatelizowac...Ale nie denerwuj sie kochana...

Marta przejzyj ta stronke moze, ktorys z numerow na dole ci sie przyda. Niektore z tego co zauwazylam daja darmowa porade:

Working when pregnant : Directgov - Parents
Unfair dismissal : Directgov - Employment

Z tego co doczytalam Maretnity Allowance nalezy sie dopiero od 11 tygodnia przed data urodzin dzidziusia. Moglabys sprobowac starac sie o Working Tax Credit jezeli masz przynajmniej 25 lat i wasz roczny przychod nie przekracza £17,400. Oprocz tego nie wiem nic wiecej, mam nadzieje ze, ktoras z doswiadconych mam bedzie tu bardziej pomocna. Sorki jezeli zbytnio nie momoglam ale zycze ci rozwiazania wszystkich problemow i jestem pewna ze z twoja fasolka wszystko bedzie ok! Glowa do gory! Pozdrawiam

Marta nie martw sie na zapas,maternity allowance powinnas dostac,czemu mowiaCi ze nie???wez te ksiazeczke i idz lub poczekaj bo i tak placa to pozniej:tak:co do progesteronu to ja tez bralam ale mialam z Pl.ile kosztuje wizyta u ginekologa polskiego??
Co do pracodawcy to ladna z niego.......bardzo dobrze ze sie zajelas tym,staraj sie o odszkodowanie moralne za to ze zwolnil Ci w ciazy przez co sie denerujesz teraz,myslisz o utrzymaniu itd,rowniez cale maciezynskie jakie powinni ci placic przez 39 tyg oraz za ten czas co bys pracowal do odejscia...a co:evil:przeciez pracowalabys:tak:nie popusc,niech wie ze nie mozna stresowac kobiety w ciazy.odrazu dolacz obecne problemy zdrowotne,odszkodowanie bedzie wieksze:tak:bazuj sie na opinii szpitala,oni nic innego nie napisza jak krwawienie naturalne bo nic nie zauwazyli i moze dobrze.wykorzystaj poprostu wszystko!!!pusciz ich z torbami i oczywiscie informuj mnie nabierzaco jak sie wszystko toczy:tak:;-)jesli pojdzie szybko to moze przyjma Ci spowrotem bys dopracowala troche itd a reszte niech placa jednarozowo:tak:

a to Konradek
Zobacz załącznik 119206

Zobacz załącznik 119207

reklama
Do: Kwiateczek

Dziekuje ci bardzo za wiadomosc. Za pracodawce sie wzielam ostro i mam nadzieje ze mi sie uda z nim wygrac. Moje dwie kolezanki z pracy (angielki) odeszly niedawno z firmy i powiedzialy ze jesli trzeba to beda swiadczyc na moja korzysc w sadzie :)) tak wiec jakas nadzieje jest. Wizyta u polskiego ginekologa w Londynie kosztowala mnie £100 ale bylam tak wystarszona tymi krwawieniami ze zaplacilabym chyba duzo wiecej gdyby bylo trzeba! Jesli bys potrzebowala podam namiary. Naprawde zostane tutaj tylko wtedy jak bede mogla byc pod jego kontrola,,,inaczej nie wiem czy bede miala odwage...moze panikuje ale wszystko spadlo na mnie tak niespodziewanie ze nie za bardzo wiem w ktora strone isc..
Wlasnie wrocilam ze spotkania z moja polozna. Poprosilam ja o to zeby mnie skierowala do lekarza ktory przepisalby mi progesteron na nastepne 2 tygodnie jednak powiedziala mi ze w UK nie ma praktyki brania tego leku i raczej nikt mi go nie przepisze! Naprawde chyba kogos tu ......wrrrrrrr......jedyna nadzieja w tym ze mam bilet do Polski na 15 marca i ze zobacze swojego dlugoletniego ginekologa :))) mam nadzieje ze z tym problemem jaki mam moge leciec samolotem,,,wedlug poloznej moge wszystko! Nawet skoczyc ze spadochronem po drodze jakbym miala okazje,,,,co tam ze krwawie,,,:()...mam nadzieje ze mi wszyscy na forum wybacza ze tak "jecze" ale nie mam tu za bardzo wielu znajomych (szczegolnie Polakow) ktorych moglabym poprosic o rade ...
Pozdrawiam
Marta

Do góry