Anoli84- ja wyrabialam paszport dla dziecka tutaj w UK i to calkiem niedawno. Najpierw oczywiscie zdiecie( potrzebne sa2). Z POST OFFICE bierzesz formularz paszportowy. Wypelniasz, dolanczasz akt urodzenia dziecka i akt malzenstwa lub jesli nie jestes mezatka- akt urodzenia ojca dziecka. Malo tego- potrzebny jest podpis na paszporcie tzn na formularzu , a takze na tych 2 zdieciach- osoby zaufania publicznego, tj: lekarz, prawnik,policjant, sedzia, dyrektor itp( zapytaj najlepiej swojego GP, powinien sie zgodzic). Jak to juz masz, to idziesz na poczte i prosisz tam o wyslanie tego systemem CHECK AND SEND. A to oznacza, ze osoba na poczcie sprawdzi Ci te papiery i powie co ewentualnie doniesc( ja nic nie musialam donosic).Po takim sprawdzeniu na pewno w ciagu 3 tygodni otrzymasz paszport dla dziecka. A no i oczywiscie trzeba uiscic oplate , tez na poczcie, zdaje sie okolo 50£.
Mam nadzieje ze troche pomoglam. Pozdrawiam.
a oboje macie obywatelstwo polskie? bo ja slyszalam ze takie rozw przez poczte to tylko gdy jedno z rodzicow jest brytyjczykiem?!nie wiem w takim razie po co te kolejki pod konsulatem? a na jaki adres wysylalas? i te dokumenty to trzeba tlumaczyc? czy moga byc po polsku?