reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

Anoli84- ja wyrabialam paszport dla dziecka tutaj w UK i to calkiem niedawno. Najpierw oczywiscie zdiecie( potrzebne sa2). Z POST OFFICE bierzesz formularz paszportowy. Wypelniasz, dolanczasz akt urodzenia dziecka i akt malzenstwa lub jesli nie jestes mezatka- akt urodzenia ojca dziecka. Malo tego- potrzebny jest podpis na paszporcie tzn na formularzu , a takze na tych 2 zdieciach- osoby zaufania publicznego, tj: lekarz, prawnik,policjant, sedzia, dyrektor itp( zapytaj najlepiej swojego GP, powinien sie zgodzic). Jak to juz masz, to idziesz na poczte i prosisz tam o wyslanie tego systemem CHECK AND SEND. A to oznacza, ze osoba na poczcie sprawdzi Ci te papiery i powie co ewentualnie doniesc( ja nic nie musialam donosic).Po takim sprawdzeniu na pewno w ciagu 3 tygodni otrzymasz paszport dla dziecka. A no i oczywiscie trzeba uiscic oplate , tez na poczcie, zdaje sie okolo 50£.
Mam nadzieje ze troche pomoglam. Pozdrawiam.

a oboje macie obywatelstwo polskie? bo ja slyszalam ze takie rozw przez poczte to tylko gdy jedno z rodzicow jest brytyjczykiem?!nie wiem w takim razie po co te kolejki pod konsulatem? a na jaki adres wysylalas? i te dokumenty to trzeba tlumaczyc? czy moga byc po polsku?

reklama
hheh alex mi sie tez cos to nie bardzo zgadza :))
z tego co wiem to przez poczte mozesz wyrobic paszport UK
sama robilam paszport dla corki w marcu i bylam w konsulacie.

Acha, sorry, zagalopowalam sie. Trzeba by zaczac od tego czy tata jest Polakiem, bo w moim przypadku - nie- brytyjczykiem. I czy chcecie wyrobic dziecku Polski czy Brytyjski paszport? Jesli polski, to strasznie przepraszam, ale nie wiem jak to zalatwc :-(, a jak brytyjski, to tak jak wyzej napisalam i po prostu zapytac na poczcie jakie dokumenty przedlozyc, oni powiedza, bo za ta usluge sie placi( chyba kolo 17 £)wiec musza powiedziec.

ehhh to dluga opowiesc
bylam zarejestrowana przez internet ale w trakcie czekania okazalo sie ze te umowione spotkania nie obowiazuja i mozna pojechac kiedy sie chce. podobno najlepiej pojechac na tygodniu rano bo jest najmniej ludzi. jak ja bylam to bylo moze ze 3 osoby w kolejce. ja wyrabialam paszport tymczasowy roczny do ktorego nie jest potrzebne az tyle dokumentow.
teraz wyslalam mamie papiery i ona mi zalatwila polski akt, pesel itd wiec jak pojade do polski to tam zalatwie paszport 5 letni.
najwiecej informacij znajdziesz na http://www.londynkg.polemb.net/index.php?

hej laseczki!!

uwierzycie że moje dziecko nie spało od rana!! szaleje za trzech normalnie chyba jakis sloik kawy zjadl na sucho:sorry2:

lece go kapac bo juz cuduje na calego a z wlosami nie robilam nic szczegolnego no i jak zawsze nie jestem zadowolona:dry::no::wściekła/y::wściekła/y: fotki wkleje jak zrobie:-p

reklama
no tak bylo w marcu :)) aa i musisz do konsulatu zabrac ze soba dziecko.
zreszta jak masz jakies watpliwosci to zadzwon do konsulatu. panie wprawdzie odpowiadaja z laska ale odpowiadaja :))

Do góry