reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z U.K - wątek główny

trema- kazdy z nas mial/ma treme przed porodem, ale to wszystko mija :-) Wszystko ma swoj poczatek i koniec i wszystko jest do przezycia. Spojrz na wszystkich ludzi, ktorych mijasz codziennie w drodze do sklepu, pracy itp. -jest ich tak wiele i to zasluga kobiet. Gdyby bylo tak strasznie to bysmy nie rodzily!

Maxin podoba mi sie twoj nowy przydomek, ktorym obdarowalac cie AniaSzwarc :-)

Malvina- ja wlasnie slyszalam o mobile epidural, dzieki ktoremu mozesz chodzic. Czy wlasnie ten rodzaj znieczulenia mialas? Bo ja mialam epidural, ale za cholere nie moglam nawet nogi podniesc takie mialam ciezkie- oczywiscie po porodzie juz chodzilam, ale w trakcie nie bylo to mozliwe. Zreszta nawet teraz wyczytalam w magazynie Mother&Baby, ze nie jest sie w stanie spacerowac podczas epidural- jest mozliwosc przejscia np. z lozka na krzeslo, ale to tez tylko z pomoca. A Ty piszesz ze spacerowalas, jak to mozliwe, bo jestes juz druga osoba, od ktorej to slysze. A co do wytrzymania skurczow w samochodzie to pamietam, ze w szkole rodzenia polozna mowila, aby nie siadac, jesli nie chcesz sie meczyc. Sugerowala oprzec sie na tylnym siedzeniu na kleczaco- twarza do tylnej szyby. I oczywiscie jak Ty polecam wszystkim ten rodzaj znieczulenia. Moj porod byl fantastyczny i wspominam jak najbardziej pozytywnie.

reklama
czesc dziewczynki !!! :)

Malwinko Lwico... jak sie czujecie w nowych rolach? :) sytuacja juz opanowana :)? ...

pozdrawiam reszte mamusiek :) i do uslyszenia kiedys :)..

aaaa.. i jeszcze jedno :)

Maxin.. jak z praca????

Ara.. masz jeszcze kociaki???

Dorcia.. a jak Ty sie czujesz???

Beta, Ivonko.. jak tam Wasze maluszki i cala reszto mamusiek Basiu, Izo, Anyu... jakies nowe osiagniecia??? Martuska, Aniubaniu a co u Was????!!!!

Ja wlasnie wrocilam od lekarza z Joshem. Oboje bylismy na wizycie kontrolnej- pierwszej od czasu porodu. Moje 'badanie' polegalo na tym, ze moj GP zapytal sie czy wszystko w porzadku, no i jesli nic nie boli to jest OK ??? Czyli w sumie takie 'slowne badanie' to kazdy mogl wykonac. Pewnie gdyby Josh mogl odpowiedziec, ze on tez dobrze sie czuje to takze by go nie zbadala. Poogladala go ze wszystkich stron, pytala czy przeskakuja mu bioderka przy przewijaniu pieluszki, sprawdzila czy wszystkie jego odruchy sa prawidlowe, no i stwierdzila, ze to okaz zdrowia. Dobrze wiedzialam, ze ta wizyta kontrolna tak wlasnie bedzie wygladac, a mimo to jestem podirytowana... to na pewno na skutek @, ktory wlasnie dostalam! O ratunku, zaczelo sie. Znow co miesiac bede nie do wytrzymania i otoczenie bedzie musialo mi schodzic z drogi na te kilka dni ;D

Witajciee dziewczyny!
lwica-sliczny ten twoj synek tygrysek.A wogole to ciekawy mialas porod.Jestes kolejna osoba ktora mile wspomina porod i dzieki temu ja tez powoli sie uspokajam.Ja mam jeszcze wiele czasu bo do 25 maja ale taka lektura powoduje ze naprawde przestaje sie tak strasznie bac  porodu i coraz bardziej sie pozytywnie do niego nastawiam.Takze wielkie dzieki wszystkim dziewczynom ktore opisuja swoj porod bo to nam-przyszlym rodzacym naprawde pomaga i daje pozytywna energie.
Jesli mozecie  bardzo prosze was o pomoc-wyjasnijcie mi co to sa:TENS,Entonox.Bede bardzo wdzieczna bo moj angielski nie jest jeszcze tak doskonaly.
Maxin-jak sie czujesz?Jak dzieciaki w pracy, bardzo daja ci w kosc?A co do brzucha to ja tez mam czasem wieczorem bardzo napiety brzuch jakbym za duzo zjadla, choc nie jem i jest on bardzo twardy.Biore sobie jedna nospe wtedy i wydaje imi sie ze jest lepiej.Ale mam tez czasem tak ze gdy gwaltownie wstaje to mam wrazenie ze dzidzius mi spada i zaraz wyjdzie, nie wiem dlaczego.
Anya-jak tam synek rosnie?Kurcze ale czas leci, niedawno czytalam o towim porodzie a tu juz ponad miesiac minal.
A wogole dziewczyny jestem dzis zla bo mialam wizyte u poloznej i jakas dziwna i niemila byla ta kobieta.Nie mialam ani krwi pobieranej choc myslalam z to czas na badanie glukozy we krwi.Ona powiedziala ze teraz nie musze bo badaja mi mocz a wogole jak mojej rodzinie nie ma cukrzykow to to nie jest konieczne.Powiedziala ze wszystko jest ok, nie potrzebuje scanu, a przez to nie dowiem sie czy nosze w brzusiu chlopca czy coreczke.I wogole badala mi brzuch, mowila ze dzidzia sie ladnie rusza alee nie mierzyla dlugosci macicy, nawet nie wiem w jakiej pozycji lezy dzidzia.Wyszlam stamtad zla bo ja bym tak bardzo chciala znac plec dzidzi.I wogole ona byla jakas niefajna.

Anya dziwi mnie twoja wizyta ja mialam badanie ginekologiczne -a co do @ to tez dostalam odrazu po pologu- niektore dziewczyn to maja dobrze jak im wraca dopiero po paru miesiacach. A jaka antykoncepcje ci zaproponowali ja wybralam zastrzyk depro provera dla kobiet karmiacych piersia i jestem bardzo zadowolona czuje sie dobrze no i @ nie sa takie obfite.

baasia- mnie dziwi twoja wizyta po 6tygodniach :) Zadna z moich kolezanek po porodzie (w UK) nie miala badania ginekologicznego. Oczywiscie jesli pacjentka narzeka to zachodzi taka potrzeba, ale jesli samopoczucie dopisuje to badanie gin. nie jest oferowane -tak samo jak i w czasie ciazy. Ja oczywiscie wiedzialam ze tak to bedzie wygladac, ale wyszlam jakas nieusatysfakcjonowana, bo jednak w
pl opieka w czasie porodu i po jest inna-ale ten temat byl poruszany juz tysiace razy wiec nie bede do tego wracac. Co do antykoncepcji to zdecydowalam sie na tabletki (microgynon).

izusia- synek rosnie w oczach i ma sie wspaniale. Dziekuje! Wkrotce wkleje zdjecia jak bardzo juz urosl

czesc dziewczyny! ja tylko na chwile bo moje Slonko caly czas jest dosc zajmujace...dalej karmie ja bardzo czesto, co 2-3 godz a czasami co godzine. nie spi tez duzo no i w nocy wstaje nawet 4-5 razy! takze lekko nie jest! brzuchatki- wysypiajcie sie teraz bo to prawda ze pozniej juz ie bedzie tyle czasu na sen! Majunia przybiera za to na wadze bardzo szybko- wczoraj byly polozne i mala w ciogu tylko jednego tygodnia przytyla 0.5 kg! polozna mowila ze normalnie to dzieci przybieraja okolo 0.2 kg, takze widzicie moja dzidzia to maly glodomorek..
Zuzia24 - ja bylam w szpitalu 3 dni po porodzie ale to tylko dlatego ze rodzilam w prywatnej klinice i mialam tam swietna opieke, codziennie wizytowalo mnie 4 lekarzy - ginekolog, pediatra, fizykoterapeuta i anestozjolog, no i polozne na kazde zawolanie!
Anyu- tak ja mialam mobile epidural, i na poczatku po nim tez mialam klopoty z chodzeniem i podtrzymywalam sie na mezu, ale po paru okrazeniach pokoju z nim moglam juz chodzic sama i skakac na pilace czyli lekko odbijalam sie nogami. mi sie wydaje ze to zalezy od dawki jaka dostaniesz albo moze tez sa rozne rodzaje epiduralu, nie wiem jak to jest do konca. a jesli chodzi o opieke nad noworodkami i gp to ja tez mam takie obawy ze jak trzeba bedzie to oni mi ani mojemu dziecku nie beda mogli pomoc i byc moze trzeba bedzie isc prywatnie. jakos nie mam zaufania do tych gp!
lwico - co u ciebie? jak Olivierek- daje ci spac w nocy? jak karmienie piersia?? :)

Anya... bidulo... bidulo jesli chodzi o @ :).. ja dostalam po 6 miesiacach, prawe zapomnialam ze cos takiego istnieje, bylam w takim szoku ::) :laugh:

a jesli chodzi o badanie... no ja bym sie zdziwila jakby nie zbadano mnie ginekologicznie... ale ja jetsem wychowana na Pl standardach wiec nie bede dalej ciagnac tematu :):):)

ale fajnie, ze z maluszkiem wszytsko ok :).. a kiedy jakies szczepienia??? jakies DTP, Hib itd???? polio???

Malvinko ... to naprawde super, ze twoje sloneczko tak ladnie je... przynajmniej to masz z glowy ;) :laugh:

buziaki dla reszty dziewczyn

reklama
Anya mnie lekarka zapytala czy chce byc zbadana czy nie- ale mysle ze wszystko zalezy od lekarza i w czasie pologu polozna tez sprawdzala czy wszystko dobrze sie zrasta- nie wiem jak z doswiadczeniami innych dziewczyn.
Zuzia24 ja urodzilam w sobote o 6.53 a wyszlam ze szpitala w poniezialek po poludniu. Moglam wyjsc w niedzile ale zostalam jeden dzien dluzej bo nie czulam sie zbyt pewnie- zreszta wszystkie dziewczyny zostawaly

Do góry