reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z U.K - wątek główny

A to sie wywiazala rozmowa na temat skali Apgar:)A swoja droga to dziwne ze w tutejszych szpitalach jak piszecie taka mala wage to tego przywiazuja.Przeciez w Polsce jest to podstawowe badanie pozwalajace stwierdzic stan dzidzi.
baasia-fajnie ze mialas taka dobra opieke i jestes zadowolona.Ja ciagle sie o to martwie , mam nadzieje ze trafie na rownie dobrych lekarzy i polozne jak ty.
A co do sklepow to ja lubie ubranka takze z georga ale z primarku tez sa ok.I jeszcze bardzo ladne, dobre i niedrogie ciuszki sa w Paecoomie(chyba troche pokrecilam nazwe).
Co do changing mat tez sadze ze nalezy podlozyc cos, chocby pieluszke:0
Milej nocki!

reklama
baasia- mowiac ze o niczym sie tu nie mowi nie mialam na mysli opieki lekarskiej- ja mialam swietna opieke w trakcie porodu i po porodzie- to samo doswiadczenie co Ty, jesli chodzi o polozne (po urodzeniu przychodzily codziennie) a potem health visitor. I wszystkie byly nadzwyczaj mile i pomocne. Broszurki tez dostalam do poczytania, ale fakt jest faktem, ze nie mowi sie tu np. o tym co jesc, aby unikac kolek u dziecka, skala Apgar itp. W koncu musi cos w tym byc, skoro tyle dziewczyn nie wie o skali Apgar i pyta o to na forum. Ja rozmawiajac o tym ze znajomymi one nie mialy zielonego pojecia o Apgar. A wiec jestem zdania, ze sie tu nie mowi. Jesli zapytasz o to, bo Polki np wiedza ze cos takiego istnieje to owszem udzielona zostanie odpowiedz, ale nie da sie niezauwazyc, ze system opieki w Anglii jest inny anizeli w Polsce. I jest po prostu inaczej.

czesc dziewczeta i mali chlopcy :laugh:
Tez zgadzam sie z Twoja opinia Baasia ze opieka lekarska jest tu dobra, dodalabym rowniez b.mila - co tez jest wazne. I mam dobre wspomnienia z porodu. Chodzi mi o to, ze zauwazylam, ze do pewnych spraw nie przywiazuja tu takiej wagi jak w polsce : np. nie powiedziano mi ze Tomek ma skaze bialkowa- co potwierdzil pediatra w Polsce- chociaz obiawy sa b. charakterystyczne. Gdy zasugerowalam, ze moze to krowie bialko go uczula powiedziano mi tylko: "nieeeee, na pewno nie".

Pozdrawiam mocno.

Anya- zgadzam sie ze system opieki jest tu inny anizeli w Polsce, ale ja nie nazekami. Uwazam ze w Polsce jesli nie masz pieniedzy na prywatne leczenie to tez sie za duzo nie dowiesz. Ja mialam dosyc duze klopoty ze zdrowiem , a moje leczenie odbywalo sie glownie prywatnie bo sluzba zdrowia nie ma funduszy :)

i jeszcze mysle, ze to czy ktos wie o pewnyh rzeczach czy nie zalezy od jego oczytania- a jezeli dziecko jest zdrowe i dostanie 10 pkt to nie widze sensu mowienia o tym .Gorzej jakby dostalo 6 bo ma naprzyklad niedotlenienie i nikt by o tym nie poinformowal matki

Ja rozniez uwazam,ze opieka jest tu w pozadku,ale nie wspaniala ,wiadomo jezeli jest cos nie tak to informuja rodzicow,ale o wiele rzeczy trzeba sie dopytac,bo malo lekarzy,pielegnarek same od siebie powiedza cos wiecej,Tak jak mowiesz Basia jezeli czlowiek nie jest oczytany to malo sie dowie,bo nawet niewie o co pytac i czasami oni nie mowia,ale moze z tego wzgledu,ze nie jest to az tak wazne aby zagrazlo zyciu maluszka,czy dziecka ::) ::) ::)
Tak jak mowie jak na rezie jest zadkowolona,ale jezeli sama nie zapytam o pewne rzeczy to sie nie dowiem taka prawda ::)
a czlowiek ma prawo niewiedziec o pewnych rzeczach,tak jak Beta z ta skaza bialkowa,powinni cos z tym zrobic i zareagowac,ale jak to tutejsza opieka troche zawalila.......no coz rozne z nimi bywa i ma pewn luki,ale w karaju tez nie jest idealnie,bo jak nie masz kaski to inaczej pewne rzeczy wygladaj i jest roznica idac do prywatnego,a do przychodni.

baasia- ja tez nie narzekam. Gdybym miala narzekac to nie bylabym w Anglii. To jest kwestia przyzwyczajenia. Tak naprawde wszedzie sa plusy i minusy- zarowno w UK jak i w Polsce. A jak sie Twoje male Slonce rozwija? Nie mialysmy jeszcze okazji go zobaczyc na forum. Pochwal sie ;-)

Lwica - moje serdeczne GRATULACJE!!!!!!!!!

Mlavinko przesliczna ta twoja Majeczka!!

I pozdrawiam was wszystkie serdecznie dziewczynki! was i wasze malenstwa te juz na swiecie i te w brzuszkach! .;-)

no prosze, kilka dni mnie nie ma i tu takie wiesci :)
lwico, moje najgoretsze gratulacje :) ciesze sie ze juz po wszystkim i czekam z niecierpliwoscia na jakas obszerneijsza relacje i oczywiscie kilka fotek oliwierka :)

reklama
Do góry