reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Sandyford, Stillorgan, Dundrum i okolic.

Ruda, takiego argumentu tez uzylam w dyskusji z Tatuskiem, a przy jego nazwisku Franciszek bardzo ladnie pasuje :)

Wlasnie wyczytalam, ze pomimo iz dziecko jest urodzone za granica to mozemy sie starac o becikowe w Polsce :eek:. Nie zalezy mi jakos specjalnie na tym 1000 zl, ale jakby to wrzucic na jakas lokate i ruszyc dopiero na 18-ste urodziny Malego to mialby pare tysiakow :-D.

reklama
ech wczoraj to był lenistwa normalnie :zawstydzona/y: do późna leżeliśmy sobie w łóżeczku, potem spacerek, mąż poszedł do pracy a ja sobie posiedziałam z synkiem, który o dziwo nie spał całego popołudnia więc mogłam się z nim troszkę pobawić w stylu a ghruuuu a ghiii :-D:-D no i upłynęła niedziela :sorry:

Olga - mi też lepiej się funkcjonuje gdy jest chłodno w domu :tak: sauna nadaje się tylko na wakacje ale nie do domku ;-) a wiesienka ma chwilowe problemy z internetem dlatego się ostatnio nie odzywa :-(
opowiedz coś więcej o tym miejscu dla dzieci IMAGINOCITY ? ja zawsze chętna na takie nowinki :tak: wiem że mój synek jest za malutki na takie atrakcje ale zawsze warto wiedzieć:-)
a i jeszcze mam pytanko - czy jest tutaj takie miejsce pod dachem z suchym basenem, no wiesz z tymi kolorwymi piłeczkami ;-), czy z jakimiś innymi atrakcjami ale tak by byłow budynku?
bo pomyślałam sobie że możemy któegoś razu sie spotkać w takim miejscu ;-) tylko nie wiem czy coś takiego jest tutaj, dzieci by się pobawiły (wasze dzieci, bo moje to by spało pewnie cały czas :rofl2:) a my byśmy sobie poplotkowały ;-)

aine - przyjmij spóźnione życzenia imieninowe :-D

amelia - widzę że imprezka się udała wybornie ;-) hihihi znasz to powiedzenie "cierp ciało jak żeś chciało?" ;-):rofl2:
co do ginekologa - ja chodze do Antepowicz i jestem z niej mega bardzo zadowolona:-) w swej "karierze" chodziłam jeszcze do dwóch innych ale wypowiadać się nie będę bo same przekleństwa na usta mi się cisną to raz, dwa - mogłabym kilkustronicowe wypracowanie napisać na temat tych panów "doktorków":baffled: szkoda nerwów.... a powiedz mi dlaczego tobie nie odpowiada Antepowicz że szukasz innego lekarza?

manija - ty się niczym nie przejmuj kochana, twoim jedynym obowiązkiem po porodzie jest odpoczynek, karmienie dzidzi i dużo snu!! pozostałe rzeczy wykonuje twój partner :tak: jeśli on jeszcze o tym nie wie to go uświadom :tak: ;-)
co do rejestracji dziecka - dokumenty do urzędu wysyła szpital, po upływie 2tyg zdzwonisz i pytasz czy akt urodzenia jest gotowy (my dzwoniliśmy przed upływem 2tyg), po odbiór aktu może iść tylko mąż, potrzebne są paszporty twój i męża i jak braliście ślub w Polsce to akt ślubu (po angielsku). sztuk aktu bierzesz ile chcesz - koszt 1 aktu urodzenia to 8e.
(teraz doczytałam że nie macie ślubu jeszcze, i tu niestety nie wiem czy wystarczy jak partner pójdzie po akt, czyteż musicie być oboje :no: najlepiej jak będziesz dzwonić i pytać czy akt jest gotowy to zapytaj o to :tak:).
tak becikowe należy nam się :tak: od urodzenia dziecka masz rok czasu na to.
aaa mniej więcej po 2 tyg na adres domowy przychodzi |PPS dla synka.
jeszcze mi się coś przypomniało.... ale to z innej beczki....jak chcesz dziecko karmić, piersią czy butelką? jak piersią to przejrzyj sobie jakąś dietę dla mam karmiących piersią, byś wiedziała czego nie możesz jeść. ustal sobie jakieś menu, i pójdź na zakupy by kupić odpowiednie produkty. pamiętaj że przez kilka pierwszych kilkanaście dni twoja dieta musi być lekko być lekko strawna :tak: (jelita dziecka nie pracują tak jak dorosłego człowieka). potem stopniowo wprowadzasz inne produkty i obserwujesz małego człowieczka :tak:

azabelka - ja przedłużonacyh włosów nigdy nie miałam. moja fryzjerka z Polski miała doczepiane, i powiem ci że było widać te spawy (nie wiem jak to sie nazywa) gdzie łączą się sztuczne włosy z twoimi naturalnymi. opowiadała że musiała się zawsze namęczyć by ułożyć sobie włosy tak by tych spawów nie było widać.
ja tutaj miałam tylko doplatane warkoczyki u Afrykanek :-)

ruda - super że trenujesz jazde autkiem :tak: ja jakoś nie mam drygu to kierownicy :zawstydzona/y::zawstydzona/y: oj nie urodziłam sie z kierownicą w ręku oj nie :no:

Ja tylko wpadłam się przywitać.Dziś ładna pogoda więc wybieramy się na plac zabaw:tak:Muszę Wam powiedzieć, że czytam książkę , którą pożyczyła mi aine.Miała rację, że pochłonie mnie bez reszty.Czytałam ją do 3 nad ranem:szok: i byłam zła, że muszę iść spać:crazy:Tak mnie wciągnęła, że nie umiałam się oderwać:tak:

Dziewczynki napiszę dzisiaj o tych miejscach , o które pytacie o Imaginocity i o suchych basenikach.Napiszę troszke później bo teraz czas mnie goni.Mam nadzieje, że sie nie pogniewacie;-)

Miłego dnia :-)

olga79-kochana ja chyba slepne:szok:,bo naprawde nie widzialam,ze mi o tym przedluzaniu napisalas-a zaswiadczam,ze kazdy post czytam!!O tym muzeum-Imaginocity to juz kiedys slyszalam..ale nasze dziecie jeszcze za male na takie atrakcje:sorry:
Wczoraj na koncercie balkanskich rytmow na farmie,najwieksza atrakcje stanowily takie aparatki jak Iga i Natalka:happy:Wywijaly pod scena tance irlandzkie (do tej muzyki jak najbardziej na miejscu:tak:)az sloma leciala pod niebo!Takze nie obawiaj sie tlumow (pod warunkiem,ze to nie centrum handlowe:sorry:) i pchaj swoja dziewuszke gdzie sie da!Mam nadzieje,ze nie odpuscicie festiwalu w DL??!!

barmanka79- eee tam...jaka nazwe ustalicie i tak mi sie bedzie podobac!Taka upierdliwa to nie jestem:angry:
Zreszta ja jestem jak najbardziej ZA-zeby wiecej mamus sie przylaczalo:tak::tak:Ale znam zycie.....

Z tym przedluzaniem to mi juz przeszlo:elvis: Nasluchalam sie o efektach,wiec- nie,dziekuje.

aine- dopisz mnie na liste oczekujacych na Twoja ksiazke,ok?Po Olgi rekomendacji-strasznie jestem ciekawa zawartosci:nerd::nerd:
Ostatnio mnie tak horrory medyczne (!!!:szok:!!!) Cobein'a wciagaly,ze po nocach czytalam. Teraz to tylko ksiazki na kompie czytam a mam ich tak duzo,ze nie moge sie zdecydowac na jakas konkretna od dluzszego czasu:baffled:

Idziemy do zamku na herbatke i soczek....

Witam się dziewczynki:-)
Azabelka, jasne, ze Ci pożyczę, zresztą pozamawiałam sobie ostatnio sporo takich właśnie "babskich" fajnych czytadeł(Grochola, Szwaja itp.), tak mnie jakoś wzięło, bardzo relaksują:-) a z tych ambitniejszych -"Bieguni" Tokarczuk, bo jeszcze nie czytałam, a autorkę uwielbiam...Także dziewczynki, mogę popożyczać, która tam chce:-) Olga, super, że książka wciągnęła!

Azabelka, na Festiwal Kultur wybieramy się na bank, to jak najbardziej nasza bajka! a co do irlandzich tańców i Natalki, hihihi-ona reaguje na hasło "Riverdance" jak pies Pawłowa:-D Od razu zaczyna tupać nóżkami, zabawnie to wygląda:-D W ogóle bardzo lubi irlandzką tradycyjną muzykę i taniec, zawsze przerywa zabawę, jak tylko usłyszy albo zobaczy...A szczególnie właśnie upodobała sobie "Riverdance", my zresztą też ich kochamy:) Kurczę, albo mi się wydaje, albo oni koncertują niedługo w Dublinie, muszę sprawdzić na stronce:-)

Aha, Wiola, jak będę w Dundrum, to może bym podała Twojemu Kubie te ciuszki dla Amelki, co?? Azabelka, pamiętaj, że zostawiłaś u mnie koszyczek z zabawkami małego-nie pamiętam, czy będziesz w niedzielę na BS...

Jeszcze coś mi się przypomniało:-D Pisałyście o fryzjerach, to ja powiem, gdzie chodzę:) to znaczy do tej pory byłam tylko raz i jestem megazadowolona! W Killaney(to jest z 10 minut autem od nas) mieszka świetny stylista fryzur, Piotr:) Przyjmuje też z w zakładzie gdzieś w centrum, ale do nich do domku mam o wiele bliżej.Taki prawdziwy stylista-fryzjer-wariat:-D Bardzo fajnie mo zrobił balejaż, bo wyszło naturalnie:) jestem z niego naprawdę zadowolona, nedługo się znów wybieram, bo już zarosłam;)

Ostatnia edycja:
ruda - no jak synek podrośnie to też będę chciała mu kupić taki basenik ;-)
co do jeżdżenia autkiem to ja lubię ale jako pasażer :-D za kierownice mnie tylko nie ciągnie :zawstydzona/y: jakoś nie mogę sobie wyobrazić jak można zaparkować autko równolegle do krawężnika, albo w nocy mijać się z autkiem które jedzie na przeciwko :szok::szok:
choć nie powiem kilka razy siedziałam za kierownicą.... traktora :-D:-D i po polu szalałam u dziadków :tak::-D

olga - spoko, spoko, poczekamy aż będziesz miała chwilkę czasu i nam napiszesz o fajnych miejscach dla dzieci :tak:

aine - musisz koniecznie zrobić fotkę przed i po zmianie kolorku na główce :tak: a ile płacisz pieniążków, jak mogę zapytać?
ja kilka razy byłam w polskim salonie w D8 (chyba Anetha się nazywa, ale kurcze nie jestem pewna :baffled:), podoba mi się jak obcinają, a jeśli chodzi o farbowanie to szczerze przyznam że szkoda mi tu wydać w salonie 80e:sorry: (razem z podcięciem), a nie znam nikogo kto by do domku przychodził by było taniej, tak więz zawsze czekam aż polecimy do Pl i tam idę do swojego ulubionego fryzjera :tak: a jeśli już mam duże odrosty to sama kłade jedną farbę (zazwyczaj jakiś brązik) i potem w Polsce frzyjerka dorabia tylko inne kolorki :tak:

aine - musisz koniecznie zrobić fotkę przed i po zmianie kolorku na główce :tak: a ile płacisz pieniążków, jak mogę zapytać?

Barmanka, ja jak teraz pójdę, to już nie będę farbować, tylko podetnę końcówki, bo mi się jeszcze farba trzyma. A zdjęcia "przed" i "po"....nie wiem, czy byłby widoczny efekt aż tak bardzo, bo raczej dyskretnie farbuję...I zabij mnie, ale nie pamiętam, ile zapłaciłam, serio:zawstydzona/y: chyba ok. 100 razem ze ścięciem...

aine-zlotko- ja jestem chetna do wymiany ksiazek:happy::happy::happy:
Prawiek...,Dom dzienny... to prawie moja Biblia;-):yes:
Z Tokarczuk mam w wersji -do reki- Anne in...i Gretkowskiej Podrecznik do ludzi a reszte w wersji elektronicznej i jak cos chcesz to daj cynk:-)
A slyszalas o Smiertelni-niesmiertelni K.Wilber'a???Bardzo gruba i bardzo smutna ale piekna ksiazka.....

aine-zlotko- ja jestem chetna do wymiany ksiazek:happy::happy::happy:
Prawiek...,Dom dzienny... to prawie moja Biblia;-):yes:
Z Tokarczuk mam w wersji -do reki- Anne in...i Gretkowskiej Podrecznik do ludzi a reszte w wersji elektronicznej i jak cos chcesz to daj cynk:-)
A slyszalas o Smiertelni-niesmiertelni K.Wilber'a???Bardzo gruba i bardzo smutna ale piekna ksiazka.....

Ja się piszę na wszystko, co wymieniłaś, jeśli można...'Prawiek i inne czasy' i ,Dom dzienny, dom nocny' czytałam, ale baaardzo dawno, chętnie odświeżę...Gretkowską lubię, bardzo!!! Szczególnie "Namiętnik " i "Polkę"-zresztą tę drugą to chyba czytałam, będąc w ciąży, hihihi. Przy najbliższej okazji prosiłabym o dostawę, oki?;)

reklama
Tez Polke czytalam w ciazy :-D:-D:-D
Te co wymienilam mam w wersji ksiazkowej Prawiek w elekt.:baffled:Tez chcesz?Ja ci na maila moge wyslac...
Pisze tu ,bo na gg sie nie wlacze:-p-nie mam czasu:wściekła/y:

Do góry