reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

zobaczcie to :-D:-D
kibelek%20z%20jezorem.gif

:rofl2::-D:-D

Ostatnia edycja:
reklama
hahahaa zaraz tam glodnemu :-D:-D:-D

co do charakteru to Mila i Gabriel beda temperamentem do siebie bardzo podobni,czyli zapowiadaja sie na spojonych,wesolych ludkow :-) za to Hania zapowiada sie na nie niezly numer:-D temperamentna to ona jest potrojnie :-D
jak cos nie jest po jej mysli to okna sie trzesa..no ale to skorpionica,wiec lekko nie bedzie :-p

Cześć
niestety nie otwierają mi się filmiki z Youtube tu cytowane..:-(
Babo- tak znam jedną Izabelle, ok.25 lat, po skandynawistyce. Czy chodziłaś na kurs norw. na Lund?
Kasia - no to macie niezłą zabawę z Emmą, maluchy są takie śmieszne. Nasza nas nie naśladuje,ale dziś zrobiła pierwszy raz tacie "pa,pa" do kamery przez Skype:-) hmm a może to przypadek. :nerd:
Dla Dużej Natalki 100 lat i pociechy z rodziców i siostrzyczki:tak:
Ana my też mamy X-landera zielonego. Dopiero w pop.weekend K. przesiadła się do spacerówki. A Ty jak długo używalaś tą małą gondolę? U nas się udało aż 6,5mca, ale K.wyjątkowo krótka. Straszyli nas że do 4mca tylko wystarczy. Ze spacerówką jeszce nie jechaliśmy autem, mam nadzieję że można złożyć ją w całości, a nie jak gondolę osobno i stelaż osobno.?

U nas masakrycznie od wczoraj od 19.30. Płaczom nie było końca. Może ząbki, może brzuszek...histeria na całego. Zjadlam pierwszy raz wczoraj pół klementynki! :wściekła/y: oraz zapiekankę ziemniaki, indyk,pieczarki,sos. No i sama się tą zapiekanką podtrułam.
Szlag trafił samodzielne uzypianie bo wpadła w histerię po pół h i nie było sensu ją męczyć. Poddałam się o uśpiłam cycusiem, ale na 40min. Potem do 23 zero spania, w końcu tatuś na rączkach uśpił i jakoś udało się odłożyć. Budziła się co ok.2h. Więc on wstawał do niej i nosil i usypiał, czasem po odożeniu się budziła i od nowa:confused2:
Ja byłam nieprzytomna, bo noc wczesniej spać nie mogłam. Ale dziś udało się zdrzemnąć razem od 8.30 - 10.30 i jakoś funkcjonuję. A po spacerku w dołującą niżową pogodę nawet humorek lepszy.
A Karolcia śpi od 13...stoi pod oknem:-)

Dzięki za Wasze komentarze co do znajomej od akcji obrus. Problem w tym że ona cytuję "tak Kocha Karolcię że musi się z nią często widzieć":sorry: I nie wiem co z tym fantem zrobić. Bo K. ją lubi, obcałowuje itp...
Kasiu - dzięki za opisy która kaszka jest która, b.przydatne, a Meisegrot to nie jest czasem kaszka kukurydziana?
Miłego dnia babeczki

hej

u mnie nocka calkiem dobra fakt ze maz czuwal przy Danielu wiec on sie nie wyspal ale Daniel spal bardzo ladnie, marudzil tylko przed spaniem podobno 45 minut i potem spal,,,przebudzil sie na mleko dopiero przed 6 rano wydoil 100 ml i poszedl dalej spac do 9:-) wiec noc zakonczona sukcesem;-)
dzisiaj caly dzien pogodny, smieje sie od razu widac ze sie wypal.
A do butelkowych mam mam pytanie,, wiecie tam jest napisane na opakowaniu ze dziecko w 2 miesiacu wypija mniej wiecej od 130 do 160 ml nawet 5-6 razy na dobe. A Danielek po moim skapym mleku pil czesto ale w malych ilosciach i teraz jak jest bardzo glodny to wypija 100 ale ogolnie to pije miedzy 60-80 ml tylko ze czesciej niz 3 godziny. W zwiazku z tym ze pije mniej to jest chyba ok ze czesciej. Choc jak wypije 100 ml albo spi gleboko to go nie budze i budzi sie gdy jest glodny. I tak nie dochodzi do tych zalecen ile podaja, wiec sie nie powinnam chyba przejmowac. Znajoma hesesester powiedziala ze to Daniel powinien decydowac kiedy ma dosc i zeby nie patrzec na miarke jesli przypiera prawidlowo. No i przede wszystkim dziecko jest nareszcie zadowolone:tak:

co do kaszek, to jest ryzowa risgrøt ale oczywiscie nie ma co prownywac tego do tych polskich, bo polskie maja bardzo duzo cukru w skaldzie i dlatego sa takie slodkie. Bylam w szoku jak zobaczylam ze czesto na drugim miejscu jest cukier:crazy: Sandra byla na norweskich Nestle wiec jak jej dalam polska to sie zaslodzila po 3 lyzeczkach i nie chciala wiecej jesc. Gotowalam jej owsianke sama jak bylam miesiac. Maisgrøt to jest kukurydziana, nigdy nie probowalam wiec nie wiem jak smakuje. A i przewaznie sa do przygotowywania na wodzie, ale ta risgrøt jest od 4 miesiaca i mozna ja przygotowac na mleku matki lub modyfikowanym.

Przepraszam ze tak namodzilam, ale chyba tez niz czuje i kiepsko mi sie mysli:-(

Tampeza - u nas tez netu wczoraj nie bylo:crazy:

A co do ludzi przechodzacych przez ulice to tutaj nie raz juz kogos bym na maske zabrala,,, nic nie patrza, wogole nie respektuja ze nawet jesli jedzie sie te przepisowe 40 w centrum miasta to nie da sie zatrzymac do holery w miejscu,,, czy oni o tym nie wiedza:angry::angry::angry::angry: najlepsi to sa rowerzysci,,, jada z toba w tym samym kierunku na poboczu i nagle myk w lewo:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

Ja Sandre wozilam tylko 4 miesiace w gondoli bo miescila sie nadal, ale ryczala ze nic nie widzi,, ale to bylo lato, wiec przelozylam do do rozlonej na plasko spacerowki i bylo ok, dziecko zadowolone:laugh2: a z Danielem to bede miec problem, bo gondola nie jest za duza i juz tylko pare centymetrow i wyrosnie bo taki byl wielki jest, a tu zima:baffled: najwyzej bede go kladla w spacerowce jak mi sie nie zmiesci. Jak go zapakuje w spiwor z baranka i pokrowiec na nogi, to nie powinien mi zmarznac, przeciez u nas temperatura prawie nie spada ponizej zera, a jak juz to tylko na troche i kilka stopni.

o 17 mam gosci, a kurcze mi sie tak sprzatac nie chce:baffled: musze kolejna kawe na rozruch, bo wstyd ludzi zaprosic. Daniel pojdzie spac zaraz to szybko obskoczy sie. Nawet nie wiem ile ludzi przyjdzie bo zadzwonil kolega pare dni temu i zapytal czy moze byc spotkanie polakow u mnie tym razem i on mial dac znac ludziom naokolo, to nawet nie wiem kogo zaprosil:sorry: ale co tam znamy sie wszyscy od dawna to powinno byc ok;-)

Izus najedź na napis na róziowym natle...może sie uda:)
a co do gondoli to ja tak jak ty , w tym samym czasie Czarek się przesiadł na spacerówke( idealnie dla zdrówka i przepisowo:laugh2:) , jejku jakie kolosy te x-landery:szok:, no ale dasz rade je złożyc w całości, teraz mam spascerówke-parasolkę:tak:, lekka jak piórko:laugh2:, x-fun.
wiesz co z tą ropuszka to masz zajadke, ja nie wiem co bym z tym fantem zrobiła...izolowac sie od takich ludzi:angry:.

Ostatnia edycja:
hei my po zakupach, kupilam malej spodnie ocieplane na przyszly rok, jeszcze moze uda mi sie jutro jakas kurtke dostac, to bedzie ok.
ja od poczatku jezdze z Jaskiem w spacerowce, najpierw uzywalam wkladki dla noworodkow, a teraz spiwor i oczywiscie na plasko. ale to dlatego ze mam podwojny wozek
u nas nocka nie najlepsza, mala budzila sie chyba z 6 razy na mleko, moze jakis skok ma czy cus..

no tak Iza! przeoczenie! oczywiscie ze to jest kaszka kukurydziana!!!! :tak: dzieki za wylapanie bledu. juz poprawilam! buzial!

ja tez juz na dniach bede przesadzac do spacerøwki bo w budzie jest juz prawie na styk..czekam tylko na oslone przeciwdeszczowå co sobie zamowilam wczoraj no i zeby te wiatrzyska i sniezyce troche ustaly bo nawet z gondolå chodzic nie sposob - coz - styczen w Hovden - norma...

my Emmie tez na dobranoc machamy wyczekujåc kiedy "odmacha" ten 1-szy raz! wiec nie przestawajcie bo moze rzeczywiscie Karolinka juz podlapala. a z Tå znajomå to troche lipa, bo przeciez rzeczywiscie - nie pogonisz ale najwyzej ogranicz troche wizytki no i traktuj z rezerwå.. bo jak dla mnie to zachowala sie bardzo brzydko.
a dzisiaj, zainspirowana Twoim postem o deserkach poszlam i kupilam ten z jogurtem!! bo nawet nie wiedzialam ze taki mamy tutaj. myslalam ze to zwykle banan-gruszka.

pozatym bylismy dzis we 3-ke na basenie. bo ja juz dola mialam i akcje zrobilam bo juz nie wyrabiam tak bezczynnie w domu na tej pustynii.. tyle ze J. nie lubi chodzic na basen bo dostaje reakcji od chloru - bol oczu i glowy. spi teraz, Emma tez bo nie spala od 13!! ja tez zamulona...a jeszcze tyle do zrobienia... o! Mi$ka mi sie obudzila..

milego wieczorku dziewczyny!

reklama
agata podobnodzieci powinny podobno wypijac na dobe 120-150 ml mnozåc to na kazdy kilogram wagi czyli np. jesli Daniel wazy 5kg to mnozymy razy 120-150ml i wychodzi miedzy 600-750ml. nie wazne czy wypije to na 5czy 10razy szczegolnie w przypadku tak malenkiego dziecka bo dopiero potem po ok.6m-cu mozna dziecku delikatnie narzucac pory karmien. ale tymi cyframi tez sie nie sugeruj bo moja Emma nie wypijala tyle tego mleka, pozatym miala gorsze-lepsze dni i pieknie i prawidlowo przybierala. jak dla mnie to karm Danielka na zådanie i tyle ile to On bedzie chcial :tak:;-)

Do góry