reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Lila a gdzie bys chciala pojechac? powaznie pytam! a wiesz ze jak juz bysmy jechaly gdzies tutaj w Norge nawet na 3dni to lepiej kupic cos na "last minute" i gdzies w cieplym kraju dupcie grzac!! :tak: no ale przeciez Ty nie zostawisz Danielka prawda? ja sama nie wiem czy bede w stanie zostawic Emme...:-(
..a co to za konkurs dla odchudzajåcych sie? Ty pisz koniecznie!!!! :-D

reklama
hhihiii Kasiu zmeczona jestes i to bardzo widze :-D:-D
ja pisalam o wypadzie na zakupy samej,a mezczyzni niech z dziecmi zostana,ja mojego musze troche potrenowac,bo kurs sie zacznie to 5 godzin mnie nie bedzie :happy:

ale co do wakacji to temat na tapecie u nas,ino po przemysleniach stwierdzilismy,ze jednak jedziemy w piatke :-) mialabym mega schizy jakbym pojechala tylko z K. na wakacje...no bylo by milusio,ale myslalabym tylko o dzieciach :baffled:
moze za 2,3 lata pojedziemy gdzies sami,ale narazie tego nie widze
no i wstepnie K. powiedzial,ze mam wybrac gdzie chce pojechac i tak mysle o Grecji :-) film MAMMA MIA mnie nakrecil
nie sadzilam,ze tam tak pieknie jest :-)

kochana juz tlumacze z tym konkursem
zapisalam sie na dieta.pl,dziewczyny co jakis czas wymyslaja taki konkurs,kto odwazny sie zapisuje i trwa w odchudzaniu,wiadomo,ze wielu odpada,ale ci co trwaja,osiagaja piekne rezultaty
jednak zdrowa rywalizacja dziala cuda :rofl2: no ja na to licze :-D
jak czytam,ze inne sie gimnastykuja to od razu sama lece,bo co tydzien meldujemy sie z waga oraz podajemy ile minut sie cwiczylo,glupio wiec podac 0 min. jak inni maja ich sporo :-)
tazke jestem zadowolona
K. mi dietkowanie ulatwia,bo kupuje mi wszystko co potrzebuje do jedzenia,a w sobote obiecal kupic mi wage kuchenna,bo obiad robie na oko,nie wiem co ile wazy i ile kcal pochlaniam,tazke ta waga mi zycie ulatwi :-)

ok smyram pod prysznic i spac bo Gabi wreszcie usnal...ja mysle:dry:

Dzieńdoberek
wbezc9.jpg

witam , u nas już chyba o zimie , śnieg leży , ale już z odwilż sie zbliża:baffled:.....
LILKA super , że cwiczysz, najdrudniej wytrwac , ja zawsze obiecuje sobie , że wytrzymam i o tygodniu ostanowienie pada:rofl2:.trzymam kciuki za wytrwałośc:tak:. co do rytmiki to właśnie myśle , żeby go zaisac , ale o tej lekcji angielskiego cieżko mi podjąc decyzje , bo on tylko w glowie ma samochodziki , a nie chce , żeby gnił w domu, jest tyle opcji rozwoju i fajnych zajęc dla dzieciaczków:tak:, że warto już coś zaszczepic Czarkowi , a moze sie sodoba:dry:.Lilka co do kursu fajnie , ze sie wyrwiesz , dla mnie orócz korzyści językowych była to jakaś odskocznia do ludzi, po siedzeniu cały tydzień w domu:crazy:.tu masz link do słownika:
OTWARTY SŁOWNIK POLSKO-NORWESKI NYNORSK V.04.2008
Norwegia • Zobacz temat - Odmiana czasowników. Objasnienia w trzecim poscie
http://free.of.pl/k/kupikowski/norsk/index.php

Ostatnia edycja:
czesc dziewczyny

przespalam noc:-) oczywiscie przeszlo tylko jak maly spal ze mna i pocieszal sie co jakis czas przy cycusiu, ale bylam w szoku i az z wrazenia od 5 sie budzilam czy to juz nie rano:szok: podnieslismy sie o 9, no i ta moja panienke obudzilam, bo ona korzystala z tego ze Daniel chory albo zarywal nocki i spala do oporu, a potem urzedowala do 23 albo i pozniej. Wiec nie ma lekko teraz, jak ja wstaje to ona tez. Wogole to powinna najpozniej o 8 wstawac zeby jakos normalnie chodzic spac jak dzieci i moze troche wieczoru nareszcie byloby dla nas...

Ania - pamietam ze mi podawalas, ale musialabym przeszukac forum, bo niestety gdzies zapodzialam:-( poprostu nie korzystalam wogole i taki tego wynik:zawstydzona/y:

Ja tez jestem zdania, ze fajnie dzieciom cos wyszukac zeby w domku ciagle nie siedzialy. A tyle tego jest ze napewno znajdzie sie cos co bedzie lubil;-) bo to jest wazne.

Kasia - ja widze ze ciebie juz ostro nosi,,, ale troche sie nie dziwie jak tak sama siedzisz. Jakbys chciala sie wyrwac i wkoncu odwiedzic ten kvadrat w Stavanger to zapraszam na podboj. Troche masz drogi, ale zawsze mozna przenocowac;-).

A ja wam troche tego sniegu w PL i np. tam gdzie Kasia mieszka to zazdrosze,, fajnie jak tak bialo,, no i wstyd sie przyznac nigdy na nartach nie jezdzilam:zawstydzona/y: lyzwy to tak i to calkiem sporo. Wybiore sie kiedys na narty tylko Daniel troche starszy bedzie, wiec zapewne w przyszlym roku.

Lilka - no widze ze ostro sie wzielas za siebie. Zycze wytrwalosci... mi jej zawsze brakuje:zawstydzona/y:

No i ja tez podnosze apel o odezwanie sie pozostalych mamusiek....cos zamilklo nam sporo:baffled:

no to troche odpoczelas Agata!! :tak: Agata, Lila - dzieki za zaproszenie! kto wie - moze ktoregos dnia skorzystam!!?;-):-D
Ania u nas tez od wczoraj odwilz ale o koncu zimy to jeszcze dlugo pomarzyc nie moge..dlatego chcialabym bardzo gdzies do cieplych krajøw, polezec na cieplym piaseczku, wystawic cialko na slonce.. wiec jakby ktoras z Mam pisala sie na jakås oferte "last minute" to prosze koniecznie o kontakt i pomyslimy!!:tak::-)

milego dnia!

Dzien dobry Wszystkim!!!
No to jak mam sie nie bac to sie nie boje :zawstydzona/y: wstyd mi tylko troszke bo czuje sie zupelnie zielona a przeciez te 9 miesiecy mialo mnie przygotowac jakos...w poniedzialek mam wizyte u poloznej jeszcze i mase pytan jak zwykle.
Pozdrawiam Wszystkich serdecznie!!!

Hej hej :-)
no ja wczoraj tyle oisalam ale zapomnialam Wam napisac ze USG bioderek wszystkow normie :tak:, nawet nic nie dostalismy, zadnego zaswiadczenia ale pewnie beda to mieli w bazie danych. ciekawe co by si estalo gdyby serwer im padl :-D nic by nie wiedzilei i nikim:-D
no dziewczyny cwiczcie cwiczcie a niedlugo kaloryferek fajniusi na brzuszku :tak::-), Lilka z tego co piszesz to masz niezlego sprzeta do cwiczen wiec okazja zabojcza az zal nie cwiczyc jak masz kolo nosa:happy:
u nas juz po sniegu ale nie po zimie, mysle za taj jak w zeszlym roku bedzie w lutym pelno sniegu jeszcze.
Anka to super ze probujesz Czarkowi organizowac czas, bo jak tak z babciamii i z ciotkami to nic dobrego w sumie pozniej dzieciaczki sa takie "dorosle" jakby...a z dziecmi to z dziecmi, taki wstep do przedszkola:-)

Witam kochane mamuśki

Tak sobie czytam i czytam te posty z doskoku i muszę przyznać, że chyba nas wszystki po troszku jakiś mniejszy lub większy dokek dopadł...

Cieszę się Agatko, że dzisiejsza nocka była lepsza. Moja mała wcześniej tez całe noce przepłakała, było noszenie na rękasz, lulanie, śpiewanie... Nic nie pomogło. Od momentu, jak musiałam przestawić Ją na mleczko modyfikowane... problem z nieprzespanymi nockami minął. Szkoda mi tylko, że nie mogę przyswawić Jej do piersi... Wierzę, że i u Was się polepszy :tak:

Jeżeli chodzi o przedszkole to przez 2 lata pracowałam w Polce w prywatmym. Miałam najmłodszą grupę dzieciaczków (2,5-3,5 latków). Od samego początku miały takie same zajęcia jak starszaki : była rytmika. j.ang., gimnastyka korekcyjna i ogólna, zaj.plastyczne, techniczne, później doszły tańce i karata (jako zaj. dodatkowe). Muszę przyznać, że z początku było ciężko opanować grupę maluszków. Każde dzieciątko z innej rodziny , przyzwyczajone do różnych rzeczy... Ale z czasem ogarnęła wszystkich... Rytmika to coś świetnego dla maluszków. Uczą się np. chodzenia po kole, coprzydaje się później w zabawach grupowych, uczą się wystukiwania rytmów i np. rozpoznawania tonów (wysoki, niski). Rytmika wprawioa dzieciaczki w pewnego rodzaju dyscyplunę. Można świetnie ustalić róźne polecenia i to wszystko za pomocą muzyki lub odpowiednich dźwięków. Jeżeli chodzi o j. obce w tym wieku to jak najbardziej jestem na TAK. Wiadomo, że takie maluszki nie potrafią skupić uwagi przed dłuższy czas na konkretnym poleceniu... U nas w Gdańsku anglistka (świetna babka) uczyła dzieci przez śpiew i zabawę. Wiadomo, że na począrtku dzici nie potrafiły siedzie w kole, bawiły się zabaweczkami... Jednak z czasem )nawet teoretycznie) niee uczestnicząc w zajęciach w różnych momentach włączały się do zabawy, piosenki, czy odpowiadały na zadane pyt. Dzieciaczki w tym wieku tak szybciutko chłoną wiedzę, że trzeba w nie inwestować od samego początku....

Ale się rozpisałam...

Sylwia - jeżeli chodzi o poród w Norwegii. Nie będę się powtarzać, bo dziewczyny napisały, żejest ok. Jestem tego sameo zdania. Chciałam jednak tylko dodać, że jeżeli nie znasz norweskiego, czy ang. to masz możliwość do każdej wizyty lekarskiej,. porodu... mieć tłumaczkę. Wszystko to nie stanowi problemu, jeżeli ty, albo mąż pracujecie w NO ipłacice podatki. Wszystko to idzie wtedy z Waszego ubezpieczenia. Ja osobiście jeste b.b. zadowolona z opieki medycznej w czasie ciąży.,porodu i po porodzie.

Moja Nicolcia cały czas ślicznie śpi w nocy. Spała od 22 do 1:45, potem mleczko i wtała ok 6:30, potem ok 9:30... W dzień odzwyczajam Ją od noszenia na rączkach. Próbuję przywyczaić Ją do leżaczka-bujaczka... Dziś pierwszy raz w nim zasnęła...

Jeżeli chodzi o życie w Norwegii to ja podobnie, jak większość z Was też mam dylematy. Są dni, że wszystko jest ok, ale są też i takie, gdzie mam ochotę zostawić wszystko i wracać do Polski... U mnie ciągle jest tęsknota z domm, rodziną , pracą, która b.lubiłam... Jednak poźniej przychodzi opamiętanie. W Polsce żyje się ciężko i będziejeszcze gorzej... A w Norwegii jednak jest lepiej. U nas tylkomój mąż pracuje, więc też nie jest super, ale porównując jak żyło się nam w Polsce jak oboje pracowaliśmy... nie jes xle....

Uciekam. Mała się obudziła i muszę Ją przewinąć,. bo po tym mleczku to robi tak śmierdzące kupki, że aż strach :crazy:

reklama
£A£ Ewelina super taka mamusia - byla przedszkolanka! napewno jakies doswiadczenie juz z dzieciaczkami masz, znasz zachowania, wiesz jak podejsc do sprawy.. no i te wszystkie zabawy, wierszyki i piosenki ktore pewnie potrafisz! taka Mama to skarb! :tak: ja staram sie Malenkiej poswiecac duzo czasu, rozmawiac, spiewac, wyglupiac sie i bawic zabawkami ale czasem juz pomysløw mimo wszystko brakuje :zawstydzona/y: dlatego chyba zainwestuje w ksiåzki - dziewczyna proponowaly kiedys wczesniej takie 2pozycje..
120196.jpg
a druga czesc od 2 lat.. i mam zamiar sobie kupic..

Marta dziekuje za zyczenia dla Mi$ki! ale,ale! Tobie widze tez szykuje sie solenizantka!! planujesz jakies patry? jak tak to napisz cos o tym..

Ostatnia edycja:
Do góry