reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Kasiu czytalam i odpowiadam naTwoje watpliwosci dotyczace wit D:
dziecko karmione tylko piersia dostaje 2 kropelki na dobe, inaczej to wyglada jak dokarmiasz mlekiem sztucznym, mozesz calkowicie zaprzestac badz podawac tylko jedna kropelke na dobe. A najepiej skonsultowac sie w tej sprawie z lekarzem a co do wprowadzania pokarmow tez zalecam konsltacje poniewaz karmisz w sumie pol na pol i nie wiem jak to trakowac z tym zywieniem pokarmami stalymi:confused:
A jezeli chodzi o wit C to mozesz zaczac podawac bo jest okres grypy teraz i jest jej malo w Twoim mleku a ta witaminka nie zaszkodzi bo nadmiar wysiusia :tak:. polecam podawanie tymbardziej ze takie przprawy z samochodu cieplego na dwor i spowrotem sa lekko termicznie szokujace...etc.
A wielkosc ciemiaczka mozesz sama kontrolowac :tak:...chyba do 1.5 roku powinno calkowicie zarosnac wiec ma czas, a po co narobic sobie i dziecku klopotu z przedawkowaniem...latwiejszy jest do opanowania niedobor:tak:. ja podaje 2 kropeki na dobe wit D najlepiej jak jest glodna bo sie najlepiej wchlania i 10 kropli na dobe wit C(5 rano i 5 wieczorem)
przykladowe wprowadzanie pokarmow:
4 mc: mleko modyfikowane 6 razy na dobe pi 150 ml / tarte jablko, soki owocowe(jablko, marchew) zaczynamy od 5-10 ml
5mc:mleko modyfikowane nastepne lub mieszanki mleczne 4 razy na dobe poi 180 ml /tarte jablko, soki owocowe/ zupa jazynowa:marchwe ziemniak pietrucha 150-180 ml
6mc: mleko i mieszanki jak w 5tym, tarte jablko, soki owocowe, zupa jazynowa z miesem(indyk, krolik, jagnie 10 g) 150-180ml
7mc: wszystko co wczesniej , mozesz wprowadzic biszkopty, i 1/2 zoltka co drugi dzien
ok to na razie tyle,;-)
uciekam do wyrka :tak:

reklama
Mi się chyba ten temat przewinął , NO właśnie-pamiętam , że z Istrą rozmawialiśmy na temat bioderek i usg , że niby tu jest na ten temat zlewka i nawet nie robią usg:tak: tylko ponaciskają i tyle, ja byłam oburzona , bo wydaje mi się , ze tej kwesii nie należy jednak lekceważyć.U dziewczynek częściej to zjawisko występuje , jęśli byłaś ostrozna przy przewijaniu i nie ciągnęłaś za nóżki i lekarz nie stwierdził zwichnietych bioderek to jest oki , ale zapytaj przy okazji czy jest wszystko w porządku, zesztą dzieci mają często koślawe nóżki , więc tylko profilaktycznie sprawdż u lekarza. W PL jest podstawą , że musisz zrobic usg biderek.:tak:
niunia u mnie sie obyło bez podwójnych pieluch:tak:, ale pupa mu sie nie odparzyła?:confused:
DOBRANOC DZIEWCZYNY

Ostatnia edycja:
jestem na chwilke:-)
co do tetry to moj lekarz pediatra mowil,ze nie trzeba dodatkowo dziecku dokladac pieluchy tetrowej na pampersa,bo pampers sam w sobie jest na tyle szeroki,ze rozchyla nozki
dodatkowo pieluche sie stosuje u dzieci u ktorych wykryto wade bioderek,albo juz takie ortopedyczne cos

mnie tez zdziwilo,ze tutaj nie robia usg bioderek tylko wypytuja czy w rodzinie sie zdarzaly takie problemy...oni tu maja naprawde lajtowe podejscie do wielu spraw

ok smyram pod prysznic bo Gabrielos zasnal,ale cos sie wierci,,,ech 3 godziny go meczylam,mam nadzieje ze pospi

dobranoc dziewczeta ;-):-)

ale nastukalyscie:szok:

u mnie maly sie obudzil o 23:30 i przez 2,5 godziny niczym mu dogodzic sie nie dalo:crazy: ryk i ryk, na rekach tez, pojadl i znowu akcja:crazy: kurcze myslalam ze mnie cos zaraz trafi:baffled: potem tez sie czesto budzil. Nie wiem czy go brzuszek nie bolal, ale wyproznil sie w nocy i oddawal gazy, wiec nie rozumiem:confused:

a co do bioderek i usg to przeswietalja rutynowo tylko po porodzie posladkowym, lub gdy cos tam sie innego wydarzylo przy porodzie. Jesli porod byl bez komplikacji to nie robia usg.

Ide na jakas kawke bo normalnie padam:baffled:

Przyjaźń powiększa szczęście i pomniejsza nieszczęście, podwajając naszą radość
i dzieląc na pół smutek.
Św. Ambroży

Aniu zycze Ci wszystkiego naj,naj, najlepszego z okazji Twoich urodzin!!

29kuyhv.jpg

2uz5qoi.jpg

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie

Nie pisalam nic wczoraj, bo niestety bylismy z nasza Nicolka w szpitalu... Przez cala noc i wczorajszy dzien wymiotowala mi po kazdym jedzeniu (z wyjatkiem jednego). Martwilam sie tym, wiec pojechalismy... Sporo czasu przesiedzielismy zanim lekarka nas przyjela. Okazalo sie, ze z malenka wszystko ok, tylko musi dostawac mniej mleczka. Z wielkim bolem odrwam ja o piersi wiedzac,, ze chce jeszcze ... Ale faktycznie pokskutkowalo. Ani w nocy, ani przez caly dzisiejszy dziem nic nie ulala, ani nie zwymiotowala... I lepiej Jej sie odbija po mniejszej ilosci wypitego mleczka.
Na spacerki wychodzimy z Nicolka od niedzieli. Dzisiaj bylam tylko 40 min, zeby powoli przyzwyczajc malenka do zmiany temperatur...
Co do wit.D - to rozmawialal z pediatra z polski i kazal malenkiej podawac juz po 1 kropelce D3 i 1 kopelce Cebionumulti (przywiozlam sobie wczesniej z Polski).
Z tego co mowila nam tu siostra srodowiskowa podaja tu dzieciom tran, ale nie ma przecwskazan , zebym podawal moje wit. z Pl.

A co do minionej nocki... powtorka z rozrywki, czyli kolejna nieprzespana nocka - mala padla po 4:30!!! A tu zbliza sie kolejna nocka...
Oczywiscnie rozbudzam mala w dzien... Przetrzymuje Ja celowo wieczorem nawet do 22 i nic nie pomaga... Kapiel tez nic nie daje... Chyba trzeba to wszystko przeczekac... i przezyc....

Pozdrawiam

Ania wszystkiego najlepszego
u nas po staremu, bylysmy dzis w otwartym przedszkolu, lamia jak zwykle szalala, rosnie mi maly lobuz, mala marudzi jak zwykle. jutro znowu przedszkole i jakos leci. kupilam lamii nastepna pare kolczykow bo jeden zgubila i teraz chodzi z jedym kulkiem jak pirat

reklama
Ewelina- napewno bedziesz musiala przeczekac, z Sandra tez pamietam ze pare tygodni mi zajelo i nawet moglam ja na spiocha kapac:szok: Daniela latwiej przebudzic, bo wystarczy mu zdjac pieluche i juz oczy w 5 zl. Teraz tez mi spi, ale za jakas godzinke go obudze zeby nie zlapal przypadkiem takiego dlugiego 4 godzinnego snu, bo znowu ja sie poloze a on zacznie:baffled:

teraz cisza jest i mam 5 minut dla siebie bo dzisiaj nie mialam wogole,, maly odchorowywal moja rybke lekko podsmazona na kolacje:zawstydzona/y: kurcze zapedzilam sie bo przy Sandrze wszystko przeszlo, ale widac ze jednak ci faceci to slabsza plec od samego poczatku;-) musze uwazac na to co jem, bo mnie wykonczy takimi akcjami,,, nic nie pomaga, nawet raczki, a niby gazy oddaje a jednak go boli:baffled:

dzisiaj juz na obiad byl makaron z gotowana piersia kurczaka:tak:

Do góry