reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

mamy z norwegii

nina nie masz za co przepraszać :-) jesteśmy tu żeby dawać sobie dobre rady i pisać o własnych doświadczeniach :tak:
czyli tran od 2 miesiąca, bioderka sprawdzają ale bez usg tak? a na szczepieniu z Lilką też już byłaś? w Polsce taka nagonka na szczepienia, nie wiadomo co w nich jest, często się zdarza że jakieś serie są wycofywane po tym jak już ileś dzieci nimi zaszczepiono... tu nie są obowiązkowe szczepienia ale decyzja trudna...
dzisiaj o 13.00 idę do położnej... pewnie znowu tylko przyłoży tą swoją śmieszną trąbkę ;-)

sofianka zaciskam kciuki za Aleksa i spokojny poród :-) &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

reklama
Nina, i co? i nic... :-p Aleks ma co prawda jeszcze kilkanaście godzin ale biorąc pod uwagę, że wiekszość porodów zaczyna się w nocy to z dzisiejszej daty chyba nici.:sorry2:
Ale to nie zmienia faktu, że życzę ci kochana z okazji urodzin Wszystkiego Naj Naj i Spełnienienia Marzeń!!! :tak:
Miałam taka nadzieje rozpakować się jeszcze pod konieć sierpnia ale patrząc realnie obstawiam jednak początek września. Póki co nic nie wskazuje na to żeby mój synek spieszył się na spotkanie ze mną ale któż to wie.. może mnie jeszcze zaskoczy. ;-)

Edyta, zaciskaj, zaciskaj, napewno się przydadzą... ty masz jeszcze troszke czasu. Potem będziemy za ciebie trzymać kciuki. :tak:

Ostatnia edycja:
Sonia dziękuję za życzenia :) może jeszcze Aleks się ruszy :)

edyta tak tran od 2 miesiąca, bioderka badali tyko przez zginanie nóżek żadnego usg nie było :) byłam na pierwszej turze szczepień w 3miesiącu życia i bardzo łądnie zniosła a na drugą część idę jak wrócę :)

długo mnie tu nie było.......:)

SoniAfka jak tam u ciebie????

Nina co do tranu to teraz zglupialam......bo ostatnio na wizycie wypytałam co i jak.....i helsesostera powiedziała mi ze do 6 m. mam dawac d3 (dala mi taka buteleczke ze skoncentrowana wit. i to się daje 4 krople na dzień) a dopiero po 6 miesiącu można przejść na tran.....co smieszne ......na necie czytałam ze dziewczyny podawaly już od 4 tygodnia tran.....i bądź tu madry.....:)

u nas lekarka zbadala tez bioderka (krecac nozkami w kolo) a szczepienie mamy za 2,5 tyg:)

Ja melduję, że wczoraj o godzinie 5:30 rozpakowałam się nareszcie! Alex ważył 3566g i ma 48cm. Poród miałam wywoływany bo 3 dni wcześniej wykryli u mnie cholestaze ciążową i małowodzie. Jak przyjęli mnie w piątek na oddział i usłyszałam, że takie wywoływanie może potrwać nawet3 dni to się załamałam ale u mnie akcja skończyła się ostatecznie przebiciem wód płodowych bo Mały miał bardzo wysokie tętno. Epidural zadziałał fantastycznie aczkolwiek nie miałam okazji nacieszyć się nim zbyt długo bo bardzo szybko doszłam do 10cm rozwarcia i nagle zaczęłam już czuć napieranie. Podobno parłam mniej niż 10min więc generalnie poszło błyskawicznie.
A to mój słodziak kilka godzin po narodzinach.
Zobacz załącznik 641679

Sofianka GRATULACJE :-):-):-) super że tak szybko poszło i bez bólu :-) wracajcie szybko do domku :-)
jak będziesz miała czas to napisz coś więcej jak ci było w szpitalu :-)

Anastazi hmm to faktycznie dezorientacja w tym temacie... a na szczepieniu będziesz miała dwa wkłucia? na pneumokoki i tą szczepionkę skojarzoną 5w1 (błonica, tężec, krztusiec, polio i Hib)? ja myślę że jak przyjdzie do szczepienia małej to pneumokoki sobie narazie podaruję i zrobimy tylko to 5w1 i zobaczymy jaka będzie reakcja, szczerze boję się odczynów poszczepiennych...

Sonia gtatuluje kochana!!!!!!! Lilka się już nie może oczekać poznania kolegi :) super, że się tak dobrze skońzyło i szybko poszło;)

Anastazi to faktycznie zgłupieć można..w każdym razie ja Lili daje od drugiego msc i jest ok :)

Edyta też się bałam jak te szczepienia zniesie maluch a było super bo była senna więc miałam lżejszy dzień i potem zero powikłań, robiłyśmy dwa wkłucia ;)

Soniafka GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:):):):):):) PRZYSTOJNIACZEK MAŁY:):):):) JAK już dojdziesz do siebie to napisz cus więcej :) jak Malutki jak ty się czujesz i wogole:):)):):):)

Edytka my mamy tylko tą skojarzoną 5w1 w dwa uda będzie podana.....na pneumokoki nawet mi nie zaproponowala a na zoltaczke powiedziała ze jeśli będziemy chcieli to trzeba zaplacic bo nie mam jej w norweskim programie szczepien ......
co do samych szczepien to trochę boje się bo nie wiem jak mala zareaguje ale może nie taki diabel straszny,,.....:):):):)

dziewczyny jak wasze maluszki spia w ciągu dnia???i ile w nocy?????

reklama
Anastazi tu masz stronę z programem szczepień Om barnevaksinasjonsprogrammet - Folkehelseinstituttet
rzeczywiście na żółtaczkę to jest hepatitt B u nas mówi się wzw B tutaj szczepią tylko jak jest się w grupie ryzyka czyli jeżeli dobrze doczytałam jakbyś ty była zarażona to twoje dziecko dostałoby tą szczepionkę, u nas szczepią tym dzieci zaraz po urodzeniu i powiem szczerze że dobrze że tu nie bo to bez sensu, na coś takiego w pierwszym dniu życia dziecka na pewno bym się nie zgodziła
na tej norweskiej stronie masz podane dokładnie jakich szczepionek używają, można znaleźć ich dokładny opis i skład po polsku na stronie Szczepionki

Do góry