reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mamy z norwegii

Witaj Kacha 87:-), ja tez jakiś czas temu mieszkałam w malej wiosce za Bergen:laugh2:, teraz jestem w pl , niestety nie bylam w takiej sytuacji, i rodzilam w pl , napewno ktos Ci tu udzieli porady , tzrymaj sie nie nie stresuj , pozdrawiam

reklama
ana79 - dziekuje :) ja wlasnie caly czas sie zastanawiam czy czasem nie rodzic w Polsce, bo ta niewiedza norweskich instytucji mnie dobija...to ja wiem czasem wiecej jakie sa prawa dla kobiet w ciazy niz oni i jak ide do NAV to tej babce pokazuje gdzie w internecie to wyczytalam, na co ona: faktycznie....ale dalej nic sobie z tego nie robia, zle wypelniaja mi papiery, nie wiedza gdzie jakie dane wpisac ahh szkoda gadac, moja mama jednak miala racje ze ciaza za granica to meczarnia...

Kasiu jak rodzic to tylko w norwegii, a co do zwolnien, no takie tutaj maja prawo, i tak jak piszesz alezy kto siedzi przy biurku i jaka baba daje decyzje.
bedzie dobrze :happy:
pozdrawiam

marta - to moja pierwsza ciaza wiec w sumie nie mam porownania co do porodu ani przebiegu ciazy, poki co wiem ze w PL wykonuja wiecej badan, bardziej dbaja o ciaze i w ogole, daltego prowadze karte i tu i w PL. A co do porodu to sie zastanawiam caly czas..Moze ktos moglby opisac swoje przezycia?

I wie ktos moze jak to jest z cesarka w Norwegii, kiedy lekarz zaleca cc? Moj okulista odradza mi rodzenie silami natury, tak wiec w PL bez problemu dostalabym cesarke, a jak to jest tutaj?

Witam
Może i zbyt wcześniej o tym będę pisał dla przyszłych mamuś :-D, ale niektóre mają równiez i starsze dzieci. Może się ta informacja więc przydać.
W Bergen powstaje Polska Szkoła, która rozpoczyna działalność w przyszłym tygodniu. :-). Zamieszczam link do szkoły : http://www.polskskole.org/ :tak:

Ostatnia edycja:
Hej Mamuski i przyszle Mamuski :happy:
juz wszytskie zjechaly po wakacjach?
pochwalcie sie gdzie bylyscie na wakacjach...ja (tylko lub az) w Polsce :happy:
no teraz smutna jesien nas czeka :happy:
jak tam Wasze brzuszki i Maluszki sie czuja ?
pozdrawiam

^marta^ no tak masz racje z tą jesienią wprawdzie to moja pierwsza tutaj ale juz widze że będzie ciężko:eek:
Mam takie pytanie zaobserwowała że mamy tutaj maja na wózkach moskitiery takie czarne przed czym one chronią tu dzieciaczki,przed owadami ????chyba nie,nie zauważyłam tu komarów czy os a i muszek niema aż tak dużo no bardzo mnie to zastanawia szczerze powiem że w Pl to nawet czarnych nie widziałam jak juz to białe,ja swojej nie przywoziłam i nie mam a moze to ważne.Niech któraś da znać
Miłego dzionka życzę:-)

Maniulka ogolem jesien jest ladna bo kolorowa, jak te wszystkie drzewa nabiora kolorow to wyglada bajecznie tylko ze zimno i deszczowo i nawet wietrznie..brrrr
co od moskitow na wozkach to wiesz sama nie wiem dlacezgo maja, tak samo jak czemu maja te kocyki ...dziwne....jakocyk zakaldalam letem jak slonce siwecilo bo nie ialam parasolki ale tak w odkrytym jezdze....a maja czarne bo akurat takie w komplecie byly:tak:
no ja niedlugo na spacer ide poki nie pada :-D
milego dnia :happy:

reklama
czesc dziewczynki

rzeczywiscie juz od tygodnia po urlopie ale pozbierac sie jeszzcze jakos nie moge... (urlop tylko, az.... w polsce). ja jestesm teraz prawie w 18 tyg, w poniedzielek pomykam na usg polowkowe do Fredrikstad, mam nadzieje ze Groszek pokaze co ma, a czego nie ma miedzy nozkami, hehhe

Ja mieszkam w Moss, wiec kolezanka ktora sprowadzila sie do sarbsborga jest moja sasiadka prawie:) ciaza nie jest taka zla w norku jak sie wydaje, trzeba poporotu pozytywnie sie do niej nastawic.caluje was mocno i milego wieczorkuuu

Do góry