co do polzwolenia na pobyt i prace to jezeli maz znajdzie prace, to ta firma wystawia mu zaswiadczenie z ktorym idzie na policje i tam sklada wniosek o UDI czyli pozwolenie na pobyt i prace...jezeli juz bedzie mial UDI to wtedy musicie zlozyc wniosek na policji o "laczenie rodzin" na podstawie meza UDI wystawiane sa Wam czyli Tobie i dziecku n aten sam okres co ma maz. to nieprawda ze dopiero po 3 miesiacach , poniewaz nie majac UDI nie mozesz podjac pracy....
tazke lepiej zeby maz mial nagrana prace. bynajmniej tak bylo u Nas
co do Norwegow to zalezy,ale trzeba przyjac samemu pewna rezrwe, ja osobiscie znam samych w porzadku Norwegow a zreszat na forum mamy dwie Mamuski ktore maja Noregow za partnerow zyciowych ;-)
w urzedach typu NAV trezba sie niestety czasem wyklocac o swoje i jest to narod niespieszacy sie z niczym wiec na odpowiedz z urzedu masz zawsze 14 dni i szybciej na pweno sie nie spodziewaj listu badz telefonu.
Opieka zdrowotna jest inna, poniewaz kazdy placi za wizyte, kazdy oprocz ciezarnych i dzieci. sa to nie duze sumy bo ok 120 nok za wizyte.
Ty jako matka rodzaca dzieci w
kvinnekliniken to jest doslownie
klinika kobieca nie palcisz za nic, masz tak koszule nocne , podpaski , majtki poporodowe, pampersy dla dzieci i ubranka dla dzieci, bierzesz tylko przybory toaletowe dla siebie i dziecka typu oliwlka czu mydelko w plynie i zel pod prysznic etc..., rzeczy na wyjscie dla siebie i dziecka . Bufet jest za darmo dla Cibie, wychodzisz do domu po 2 dobie. a na badanie fenylonokotonurii przyjezdzasz specjalnie do labporatorium w 3 dobie zycia dziecka,
U mnie w B\ergen nie sczepia dzieci na gruzlice i zoltaczke typu B w pierwszej dobie zycia, dziecko dostaje zastrzyk z wit K w nozke i to wszystko. pierwse sczepienie jest w 3 miesiacu zycia dziecka i wtedy jak chcesz mozesz wykonac sczepienia dodatkowe typu zoltacza typuB czy tak jak ja na roatwierusy, szczepionak ana pnaumokoki jest w programie sczepien, natomiast na zoltaczke musisz miec recepte i kosztuje ok 150 nok jedna dawka a potrzebne sa 3 , sczepiionka na rotawirusy "rotarix" kosztuje 700 nok jedna dawka a potrezbne sa 2
aaaa a to becikowe to ok 34 000 nok
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
nie wiem czy nie namieszalam jak co to pytaj smialo nawet po 10 razy :-)