reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mamy z norwegii

czesc babeczki :-)

ja mam ostatnio ciezko bo najadlam sie troche czekolady i mala drugi dzien walczy z zatwardzeniem :sorry2:
a mnie wali na produkty z czekolada jak nigdy w zyciu :sorry2:
ech...

co do imion to tym razem imie wybieralam ja
wybralam Hanna,bo zawsze mi sie podobalo,pozatym ogolnie wiemy ze do kraju nie wrocimy wiec chcialam corce dac takie imie miedzynarodowe
no i jest Hanna (po norwesku HANA sie wymawia,ale mi sie podoba :-D )

no a u nas sypie snieg juz ktorys dzien :-)
fajnie
dzis na okna nakleimy swiateczne naklejki z Mikolajami,bałwanami itp. :-)
kocham swieta :-)

my wynajmujemy meiszkanie u Norwegow (pierwszego najemce mielismy Pakistana-porazka :no:) i ostatnio jak zrobilam pączki to im talerz zanieslismy i wyobrazcie sobie ze wczoraj przyszli do ans z prezentami dla malych!!
Hania dostala piekna sukienke z bialym body-no typowo na Wigilie jak ulał :-)
a Mili laleczke
az mi glupio teraz :sorry2: za pare pączkow takie prezenty
a zabawki tu sa wogole masakrycznied rogie wiec ta lalka napewno kosztowala ok.200 kr jak nie wiecej,a sukienka podejrzewam ze minimum 150 kr

no i co ja teraz mam zrobic?? czuje sie strasznie nie zrecznie
oni tez maja dzieci ale az czworke a my tyle kasy nie mamy by im pokupowac prezenty....to moze ful pączkow?? :sorry2: heh nie wiem
doradzcie.....

reklama
Cześć Mamuśki .....

Chciałam się przywitać .....dopiero odkryłam ten wątek .Nawet nie wiedziałam ,że tyle mam mieszka w Norway :szok:;-).......
Ja jestem mamą Jasia ,który 9 grudnia kończy 3 miesiące .....W Norwegii mieszkam z mężem 2 lata . Bardzo Was wszystkie pozdrawiam kobitki ....:-)

czesc Norge :-)
mialam do ciebie pisac ze jest taki wateczek ;-)

sorki ze wtedy zawalilam cie tym pw :sorry2:

Norge masz juz paspzort dla Jasia? czy jeszcze czekasz?

Cześć Lilka ...mam paszport ale narazie tymczasowy bo mięliśmy problem ze zdjęciem :wściekła/y:.Polska ambasada ma takie wymagania ,że szok :szok::szok::szok:! Zrobię w Polsce zdjęcia (mamy zdolniejszych specjalistów) i doślę im po powrocie !!!!
I to szarpanie się się z niemowlakiem do Oslo to była masakra !!!!!

a przysłali mi po ok 2 tygodniach od złożenia papierów ...więc jak na norweskie tempo to całkiem niezły wynik

no i ogromniaste gratulacje z okazjii narodzin HANI !!!!!!!

dziekuje za gratulacje :-)

jak patrze na twoj suwaczek to niesamowite jak ten czas szybko leci...dopiero co tobie gratulowalam :-)

Norge jak bedzie ci sie chcialo napisac,tzn.jak bedziesz miaal czas to napisz mi jakie maja wymagania bo my w grudniu zamierzamy sie do ambasady wybrac
no i 2 tygodnie to super wynik jak na nich :tak:
ja czytalam nawet gdzies na forum norwegii ze ktos czekal nawet pol roku!! :szok::szok:
a my w wakacje chcemy sie wybrac do PL to w najgorszym razie jak teraz zlozymy to do wakacji dojdzie pfu pfu :-p:-p:-D

wtajcie wieczorowa pora. lilka ja wyrabialam tez paszport dla mlodej. tymczasowy rzeczywiscië przyszedl szybko bo moze po 3 tygodniach. w sierpniu zlozylam wniosek o staly i czeka sie pol roku. dlatego ciesze sie, bo juz przed wakacjami powinnam dostac. potrzebny jest akt urodzenia dziecka, akt slubu lub uznania ojcostwa z podpisem matki i 3 zdjecia. zawsze mozesz zadzwonic do ambasady.
witaj norge, w jakim miescie mieszkasz?
plonskasia na pewno znajdziesz jakies fajne imie, wiele jesttakich ktore wystepuja w polskim i norweskim.
lilka, niezlych masz tych najemcow, prezenty porobili,ze szok:-)

hej tampeza :-)

mam 2 pytania:
-skad mam wziasc akt urodzenia? mam tylko zaswiadczenie ze szpitala
-czy musimy wystapic o pozwolenie na pobyt dla Hani jesli urodzila sie tutaj??

bede wdzieczna za odp.

jesli to wazne to nam pozwolenie wygasa w marcu 1-ego

o pozwolenie na pewno trzeba sie starac osobno, ale to nie ma problemu bo podchodzi pod laczenie rodzin. jak dlugo wy macie pozwolenie to do tego czasu dostanie tez dziecko.
z wypisem ze szpitala musisz isc do Folkeregister i tam nadadza dziecku nr personalny.
potem tylko do tryggdekontor zglosic czy pracujesz i jaka jest twoja sytuacja rodzinna to co miesiac beda ci placic pieluchowe (tego nie potrzeba w ambasadzie)

reklama
my mamy zgloszone dziecko w Nav- w szpitalu polozna mi powiedziala ze tam mam sie udac
wzieli jedną czesc wypisu ze szpitala (mam tez kopie)

czyli my dziecka nie mamy tu zarejestrowanego :baffled:
ale nr ale z nas glupki :baffled::baffled:

a do łączenia rodzin jest potrzebne zdjecie dziecka?
pewnie takk...

Do góry