reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Londynu

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
summersun jak popatrzyłam na mapę to mamy spory kawałek do siebie.W której strefie Ty mieszkasz??
asheara dobrze Ci summersun pisze,zadzwoń do councilu to Ci przyślą listę wszystkich państwowych przedszkoli w okolicy.Co do domowego przedszkola,masz na myśli childminder??Jeśli tak,to moja znajoma zaprowadzała córeczkę do childminder i była bardzo zadowolona.Mam jeszcze znajoma angielkę,która sama jest childminderka i powiem Ci ze zawsze się opiekuje kilkoma dzieciaczkami.Także ja bym polecała:tak:

reklama
wierka, w drugiej strefie mieszkamy, na wschodzie. ale jakby jakies dziewczyny byly chetne, to mozna jakies spotkanie np w hyde parku zorganizowac, tam jest fajny plac zabaw dla dzieci, kawiarnia. no tylko pogoda musi byc.

jestemchora juz drugi tydzien, dzisiaj stracilam calkiem glos:wściekła/y: normalnie mi chyba gardlo eksploduje :wściekła/y:

Mamy z poludniowej czesci londynu i nie tylko ?:-) chetnie wymienie sie doswiadczeniami o naszych maluszkach:-)..jestem tu nowa:-).jestem mama 5 miesiecznego szkraba:-D..

wierka, summersun - bardzo dziekuje za odpowiedzi

czyli rozumiem, ze malucha bede mogla poslac do panstwowego przedszkola, dopiero po ukonczeniu 3 r.z i oczywiscie duzo wczesniej zlozyc podanie...

mam tez jeszcze inne pytanie.
mianowicie, mieszkam w londynie od 3 miesiecy, pracuje moj P. i zarabia srednio okolo 280f na tydzien, wiec z czego zdazylam sie zorientowac nie przekraczamy zadnych progow jezeli chodzi o benefity np. chil tax credit [z tego co pamietam to nie mozna przekroczyc ok.50tys funtow rocznie :szok: kto tyle zarabia? :confused::szok:]

po malu sie tu ogarnelismy, wiec doszlam do wniosku ze pora postarac sie o child benefit. poza tym, widzialam ze tych zasilkow tu jest od groma.. az mi sie to w glowie nie miesci.
chcialabym tez zlozyc wniosek o child tax credit, i working tax credit [na mojego P. oczywiscie, bo to on pracuje].
Nie wiem czy dobrze wszystko sprawdzilam, ale jezeli tak to chyba moge sprobowac zlozyc wniosek o te zasilki.
Tylko pytanie brzmi, czy moge zlozyc wszystkie wnioski jednoczesnie?
Czy moze powinnam najpierw zlozyc wniosek o child benefit, i poczekac na decyzje, a potem zlozyc inne wnioski pojedynczo? Czy nie robi to roznicy?
i jak to jest z child tax credit? Znajoma mi mowila, ze jest to jednorazowy dodatek, a na innej stronie czytam :
Jak odebrać zasiłek?
Słowa kluczowe: zasiłek, benefit, child tax credit, CHTC
Aktywny link: Jak odebrać zasiłek?

Zasiłek wypłacany jest tygodniowym lub miesięcznym przelewem na konto bankowe.

wiec nie wiem, czy zle mnie poinformowala kolezanka, czy zle rozumiem to co pisze na stronie?

Jezeli jestescie w stanie mi doradzic, bede bardzo wdzieczna :tak:

pozdrawiam serdecznie ;-)

Ostatnia edycja:
Asheara, tak, panstwowe przedszkole dopiero po skonczonym 3 roku zycia. No i pozniej to zalezy od tego ile razy w roku jest nabor w danej placowce. Moi sa z pazdziernika, czyli lapia sie na styczen, ale szkola katolicka do ktorej chcielismy,zeby chodzili, nabor robi tylko raz w roku- we wrzesniu, czyli MArcel jest w zasadzie najstarszy w grupie, zaczal majac prawie 4 lata. ale od stycznia chodzil gdzies indziej, tylko tak na przeczekanie.
nie musisz skladac dokumentow jakos duuuzo wczesniej, ja zeby go zapisac od stycznia skladalam chyba we wrzesniu, no ale wiadomo, ze im szybciej, tym lepiej.

Jesli chodzi o zasilki to mozesz zlozyc wszystko jednoczesnie, to nie robi roznicy z tego, co sie orientuje, do child tax credit i working tax credit jest w ogole chyba jeden formularz, wiec przyznaja to, co sie nalezy a wysylac trzeba tylko raz. najlepiej zadzwon, powiedz jaka jest wasza sytuacja, jakie dochody, to ci doradza i wysla wszystkie potrzebne formy do domu.
child tax credit dostaje sie miesiecznie, to nie jest jednorazowa wyplata. 50tys nie tak trudno uzbierac, jesli 2 osoby pracuja, 25tys rocznie to zadna rewelacja.

ale mamy piekna jesien, co? cudna pogoda :-) my juz sie wychorowalismy, mlody ma half term, wiec sie lenimy.

summersun - jestes bardzo pomocna, dziekuje :tak:
dobrze mowisz, doczytalam wlasnie na oficjalnej stronie home & revenue , ze wypelnia sie 1 formularz o tax credit, a oni decyduja co Ci sie nalezy na podstawie tych informacji ktore tam trzeba podac.

Sprawdzilam tez sobie w kalkulatorze, ile mozemy dostac i czy sie kwalifikujemy - wszystko ok.
Nie wiem tylko co zrobic z 1 fantem, trzeba podac roczny dochod z zeszlego roku podatkowego. My jestesmy w UK od 3 miesiecy, ale wiem, ze mimo to mozemy sie ubiegac o tax credit [tez wyczytalam oczywiscie z h&r], z tym, ze my tu w zeszlym roku nie pracowalismy, i co powinnismi wspisac w tej rubryce w takim wypadku? Przewidywana kwote, jaka zarobimy w tym roku? Jak powinnismy to obliczyc?
Moze miala ktoras z Was taka sytuacje, bylabym wdzieczna za odpowiedz [jak zawsze zreszta :-p]

przepraszam, ze Wam tu na watku caly czas marudze :zawstydzona/y:, ale tylko tutaj ktos normlanie mi odpowiada, bo na innych forach to zostala zbesztana, ze chce "utrzymywac sie z czyis podatkow" ... :baffled:

pozdrawiam :-)

nie wiem, jak to wyglada w takim wpadku. mysle ze sie podaje dochody z pl, ale pewna nie jestem, najlepiej zadzwon i sie dowiedz u źródła :tak:

beata witaj:happy2: w której części Londynu zamieszkujesz??
asheara summersun dobrze Ci wszystko wyjaśniła a w razie wątpliwości najlepiej do nich zadzwonić i się upewnić. Co do niemiłych komentarzy,to chyba biorą się one z tego,ze czasem dziewczyny zapisują się na bb tylko po to by wyłudzać informacje,tak jakbyśmy tu były informacja i nie dość ze się nie przedstawia to nawet nie podziękują.Do tego mieszkają w Polsce i wyliczają czy jeśli przeprowadza się do UK dla samych zasiłków to czy będzie im się wtedy dobrze żyło.
W Twoim przypadku jest inaczej,bo na forum jesteś już dłuższy czas,masz duuuuzo postów a co najważniejsze mieszkasz już w Londynie wiec to nic złego ze chcesz się dowiedzieć więcej na ten temat.

Hej dziewczyny
od jakiegos czasu Was podczytuje i postanowilam wkoncu sie przylaczyc, jesli mozna oczywiscie.
Jestem mama 2 dzieciaczkow( jedno 4 latka , drugie 4 miesiace)

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
reklama
niunisiawitaj,jasne ze możesz się przyłączyć:tak: Cos ostatnio cicho tu się zrobiło,wiec będzie z kim popisać:-) W której części Londynu mieszkasz??

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.