reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Krakowa

Majka ma ponad 10 miesięcy od prawie dwóch tygodni nie jest na cycu i chyba nie przespałą więcej jak 6 godzin i to tez okazjonalnie, ale to baaaaaaaaaardzo indywidualna sprawa, córcia mojej znajomej w zasadzie od urodzenia spałą w nocy po 6-8 godzin i ta karmiła ją na śpiocha bo by jej cyce eksplodowały ;D

reklama
catherinka no to ja ci zazdroszczę takiego śpiocha, ta moja Majula to straszna z tym spaniem, w dzień śpi około 1-2 godzinki koło 11-12, potem się zdarza jakaś godzinka koło 17 zasypia o 21 i koło 23 mleko, ale nie zawsze no i potem różnie 4-6 mleko, oj nie daje mi się wyspać

czyli nie ma zasady z tym spaniem - moja usnęła wczoraj o 21 - spała do 1 potem cyc - usnęła o 2 wstała o 4 i ne mogłam jej uspić do 5.30 - obudziłąm więc męza żeby się nią zajął a sama kimonko i przyniósł mi ją koło 8.30 (podono ją uspił) I około 11 ją zowu uśpiłam uff

Catherinka to myślisz żeb ten Infalcol profilaktycznie zacząc podawać jak mała skończy mieisąc (bo on jest podobno od mieisąca?) A jak się u ciebie te kolki objawiały?

Głuszek, myślę, że profilaktycznie nie ma co faszerować maluszka lekarstwami. Ja zaczęłam podejrzewać kłopoty z brzuszkiem, wzdęcia, kiedy mały był bardzo marudny, płakał i zdarzało się to zawsze porą popołudniowo-wieczorną, tak od 17 do 20 i niczym nie dało się go uspokoić. Poza tym robił też czasem zielone kupki, najczęściej wieczorem lub w nocy co jak powiedziała pediatra mogłoby być właśnie efektem bólu brzuszka. I przy najbliższe wizytcie u lekarza zagadnęłam na temat brzuszka i wtedy poleciła akurat Infacol.

dzięki Catherinka - czyli na razie nic nie daje - bo kupsztale zółte a mała się upsokaja na rączkach lub po cycu (pewnie się bibulce piciu chce)

głuszek Majka jak była taka Malutka tez płakała najczęściej między 17-20 i to nie były kolki, okazało się że właśnie chce jej się pić i że jest zmęczona i nie może usnąć, takie maluszki czasami nie potrafią zasnąć, często Majka wisiała na cycu w tych godzinach w zasadzie cały czas ::) z 15-30 minutowa przerwą ;D

wiesz Gaga chyba masz rację - Marysia często płacze jak nie może usnąć - potem jak ją uśpię to spi jak zabita. Po prost utrzeba jej troszkę pomóc bo ona czasem zapomina że trzeba usnąć ;D ;D ;D Ale to się człowiek nauczy przy takim dzieciaczku, hehe - a wszystko przede mną :)

reklama
Aha: co do zasypiania - nie wiem czy znacie "sposób trzech ziewnieć". Opisywane jest to w książce "Język niemowląt" (mam, ale nie czytałam ;D streściły mi to marcówki, ktorym się chciało :)). Chodzi o to, żeby zwracać uwagę na ziewanie dziecka, że daje ono nam sygnał i że najlepszym czasem na uśpienie malucha jest czas, po drugim i trzecim ziewnięciu, potem może to być trudne. Jak zaczęłam to stosować u Filipa i faktycznie po drugim ziewnięciu kończę zabawę i odkładam do łóżeczka - po chwili przeważnie zasypia. Spróbujcie :) Służe również tym "Językiem niemowląt" - jeśli ktoraś chce chętnie wyślę na maila.

Do góry