Czesc, z suwaczka wynika, ze masz dzieciątko starsze niż rok, więc na jakiej podstawie masz tę godzinkę na karmienie?taaak catherinka. i właściwie to mnie też trochę powstrzymuje.. teraz mam jeszcze godzinę dziennie na karmienie
reklama
catherinka
Marzec'06 i Lipiec'09
Ewamat, przerwa na karmienie obowiązuje do 3 lat, o ile się mylę.
Hej dziewczyny,
powiedzcie mi gdzie jest napisane do jakiego wieku dziecka jest udzielana przerwa na karmienie?? W Kodeksie Pracy takiej regulacji nie widziałam. Jest tam tylko artykuł (187) mówiący o istnieniu takiego prawa.
Wg mnie- dopóki matka jest w stanie udowodnić, ze karmi piersią (np przedstawi zaświadczenie od lekarza) dopóty taka przerwa na karmienie jej się należy.
powiedzcie mi gdzie jest napisane do jakiego wieku dziecka jest udzielana przerwa na karmienie?? W Kodeksie Pracy takiej regulacji nie widziałam. Jest tam tylko artykuł (187) mówiący o istnieniu takiego prawa.
Wg mnie- dopóki matka jest w stanie udowodnić, ze karmi piersią (np przedstawi zaświadczenie od lekarza) dopóty taka przerwa na karmienie jej się należy.
Z tego co wiem,u nas przysługuje do 3 roku życiu, oczywiście pod warunkiem że się przedstawi zaświadczenie od pediatry. ale mój szef nie jest taki dociekliwy i zaświadczenia nie chce:-) na szczęście-bo już nie karmię Igi..
myślę, że w prywatnych firmach tych przerw nie respektują. jutro popytam w kadrach jak to wygląda prawnie...
myślę, że w prywatnych firmach tych przerw nie respektują. jutro popytam w kadrach jak to wygląda prawnie...
catherinka
Marzec'06 i Lipiec'09
Ja przynosiłam zaświadczenie od pediatry, ale nie było żadnego problemu. Mogłam mieć albo dodatkowo 2x0,5h albo mieć krótszy czas pracy. Zdecydowałam się na to drugie i na swojej przerwie chodziłam odciągać pokarm, a tą godzinę wychodziłam wcześniej (jak miałam na rano) lub przychodziłam później (przy II zmianie). Jak skończyłam karmić to chyba po miesiącu z własnej woli powróciłam do 8-mio godzinnego czasu pracy, bo nie chciałam żeby ktoś mi coś zarzucił, tymbardziej, że się rozmawia jak się ma małe dziecko, czy się karmi czy nie :-)Aha: i chyba wtedy się dowiedziałam, że do 3 roku, a zaświadczenie chyba się raz przynosiło, albo raz na rok??? Nie pamiętam...
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
U nas żadnych dokumentów nie potrzeba wystarczy ustne oswiadczenie, pracuje 7 godzin:-)
Mozi
MAMUŚKA BB
>Kodeks pracy DZIAŁ ÓSMY UPRAWNIENIA PRACOWNIKÓW ZWIĄZANE Z RODZICIELSTWEM
Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
§ 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.
ale nie pisze do jakiego wieku,a nast artykul juz dotyczy czego innego
Art. 187. § 1. Pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
§ 2. Pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie.
ale nie pisze do jakiego wieku,a nast artykul juz dotyczy czego innego
Dzięki dziewczyny. Moja córcia ma prawie rok. Wracam tera do pracy, a obiło mi się o uszy, ze ta przerwa jest tylko do roku. Ale dzięki Wam wzięłam dzisiaj zaświadczenie i będę mogła wychodzic sobie wcześniej (mam nadzieje, bo jeszcze tego nie pokazałam w pracy). A Majeczkę karmię i chyba jeszcze długo będę, bo nam to bardzo odpowiada.
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
Mój Wojtus ma 19 miesięcy i nadal się karmimy
reklama
makaoo
Zaciekawiona BB
Witam, własnie powoli odnajduję się na forum "po zmianach". Bede od lutego 2008 mieszkanką centrum A. Proszę o wskazówki co do dobrego lekarza z USG gdzieś w okolicach. Spodziewam się maleństwa w lipcu. Na forum Złota lista - nikt mi nie odpisał... buuuu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam