reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Ja wlasnie w koncu doczekalam sie ojego wyniku...czekalam, az 3 tygodnie, ale w koncu mam :-) ...Ostatnie noce byly dla nas koszmarem, przez wichure jaka ostatnio u nas panowala, smieci i myszy latały po osiedlu (a to nowe osiedle, gdzie w zyciu nie spodziewalabym sie, ze cos takiego moze latać...smieci jeszcze... oni maja fioła na tym punkcie, choć uwazam, ze moze sie jakas zaraza rozsiać!)...no i mielismy ohydna mysz przez chyba 2 dni w domu...wczoraj na szczescie padla ofiara łapki...makabra...bleee..nie wiem skad ona sie wziela...kamien z serca nam spadl..teraz sie w koncu wyśpie, bo ostatnie dwie noce mialam wizje co moze sie z ta mysza dziać i gdzie ona moze sobie powędrowac...jennyy...w zyciu nie spodziewalam sie ze moge tak sie tego brzydzic i bac...oby ich wiecej nie bylo...

Co do benefitu, to my czekamy na niego juz od marca i w koncu wczoraj sie dowiedzialam, ze pisma powędrowaly do Polski, by spr. czy tam nie pobieramy zadnego zasiłku na synka...Wiecie moze, gdzie one dokładnie wędrują? Do dzialu zasiłków w Zusie czy do Urzedu Skarbowego czy do Urzedu Miasta?? Wiem, ze jezeli pismo wroci w koncu dostaniemy ten benefit...

pozdrawionka

reklama
dostaniecie, refunduja wszystko, ja staram sie o zasilek macierzynski i zapewnili mnie ze dostane full jak sprawdza, i zrefunduja od czasu kiedy sie nalezy. jesli mnie oszukali, to dam im tak popalic ze bajka.
pierwszy czek powinien byc w banku 18/12/2006, pewnie bedzie minimum, ale jestem cierpliwa tylko do czasu
pozdrawiam

aga1401
Strasznie jestes wsciekla na nich? Ale to przeciez nie ich wina:eek:
To chyba Twoj obowiazek dowiedziec sie,jakie papiery sa potrzebne,kiedy,gdzie i na co(zanim zaszlas,lub na samym poczatku ciazy).
Sadze,ze jako Urzad nie moga Cie oszukac:no::laugh2:

Aniollekk dostaniesz wyrownanie od marca:tak:

Dzięki bardzo jesteście kochane. No ale ja jeszce chciałam o coś spytać w związku z tym :happy: . Długo sie na te rodzinne czeka ? I jak to jest z tym wyrównaniwm ? Wyrównują od dnia złożenia tych świstków czy od czego? Przepraszam że tak was wypytuje ale chciałabym wiedzieć

Kochane stokrotki.
Alez jestes juz zamotana.
Tak wiec zeby byla jasnosc:
Child benefit ( to to o co sie starasz,to nie to samo co maternity leave)
Ty dostaniesz child benefit na corke,kiedy zlozylas podanie o to?To od tego miesiaca dostaniesz pieniazki.Jezeli zlozylas podanie np.4 miesiace wczesniej,to za te cztery miesiace dostaniesz zwrot!
Maciezynski to-wyplata swiadczen po urodzeniu dziecka- jezeli przepracowalas ciaze,lub pracowalas przed ciaza.
Maciezynski tutaj to jest to samo co w Polsce!Tak chyba najprosciej mi wytlumaczyc:eek:

Aaaa wogole dziewczyny czy szukalyscie cos na jakichkolwiek stronach???
Bo moze nie wiecie,ale irlandasy tez maja internet i dojscia do niektorych informacji;-)
Np. Citizens Information-Information from CitizensInformation.ie
Tutaj niektore strony sa po polsku

Lepiej napiszcie jak tak wasze dzieciaczki

P.S. Kamila odezwij sie!!
Zgubilam Twoj numer,a chce odebrac moje ksiazki!!

Czesc dziewczyny ;) Melduje sie jeszcze dwa w jednym, ale co sie strachu najadlam to moje. Przez weekend mialam skorcze dosyc czeste a w poniedzialek dostalam tak mocnych ze normalnie sie przerazilam ze rodze. Dwie nocki spedzilam w szpitalu, wyszlo ze takie paskudne zpalenie pecherza ze zaczelo wywolywaac skorcze :/ Na szczescie jest dobrze teraz jak na antybiotyku jestem. Z pobytu w szpitalu jestem naprawde zadowolona, bo wszyscy mili, pomocni, sympatyczni... jedzenie niezle, luzka wygodne, tylko jedna ze wspolpacjentek tak chrapala drugiej nocy ze sie musialam w domu caly dzien przespac :p

Anineczko,
czy ten zwrot jest jednorazowy czy w ratach? sadzisz, ze dostane całosc od marca? moze wiesz jaki jest okres oczekiwania na kase, od momentu powrotu pisma z Polski? w marcu składał papiery o benefit moj mąż, a ja dosłałam pozniej jakies papiery i ostatnio jakas dziewczyna mi mowila,ze nie dostane zwrotu od marca, tylko od momentu złozenia moich papierów, wiec tez juz nic nie wiem...

a teraz z innej beczki...czy moze ktos sie orientuje, czy sa jakies zasiłki dla mam, ktore nie pracuja i wczesniej tez nie pracowaly?

a moj synek sie teraz cieszy, bo do niego babcia przyjechała, wiec nie mam teraz chwilowo dzieciaczka :)), ale roboty w domu i tak wiecej :)) podaje mu kidabion z ktorego jestem bardzo zadowolona, tak jak pisalam wczesniej nie wiem czy to byl zbieg okolicznosci czy faktycznie ten lek dziala, ale moj Szymus pieknie juz mowi, jego rozwoj mowy poszedł niesamowicie do przodu...za tydzien lecimy juz do Polski i szykujemy sie na swieta...portfele robia sie coraz chudsze, jak to przed świetami :)) Szymus dostał od Mikołaja serwis, tace, talerzyki, filizaneczki itp. i jest caly szczesliwy gotuje, piecze, miksuje i wszystkich po kolei czestuje...maz sie smial, ze to dziewuszynski prezent i ze nie mam tego kupowac hehe :))) a teraz, az sam sie dziwi, ze Szymek ma tyle z tego radochy :)))...

a co z takich nowinekw Irlandii, ktore wczoraj usłyszelismy w radio...bo wiecie, ze sa te chatki gdzie gwiazdory rozdaja prezenty...jest to oczywiscie odpłatnie...zrobiono adycje o płatnosciach usług gwiazdorskich hehe...najdroższych i najtańszych...wiec w niektorych miejscach w Irlandii choc ich jest niewiele sa bezpłatne...u nas np. za wizyte + photo 7euro, wizyte + prezent tez 7 euro, a wizyte + prezent + photo 14 euro, wiec drogo, ale nie az takkk drogo jak.....facet w Dublinie poszedł z 5 swoich dzieci, chcial tradycyjnie zrobic im radoche, wiec zgodził sie na wszystko, na prezenty i zdjecia...oplaty byly takie 20 euro od dziecka za prezent, 10 euro od dziecka za zdjecie i on jako osoba dorosła za wejscie 12 euro...słuchajcie facet wydał 162 euro, a dzieci dostały po magnesie na lodówke...skandal nie...choc dla faceta wydanie tych pieniedzy bylo niczym...chodzi w koncu o idee, a nie o prezent...

w ciąży niestety jeszcze nie jestem...moze i to dobrze...przynajmniej wyszaleje sie na sylwka :))

reklama
Aniollkku no teraz to juz niewiem.
Pewnie dosylalas jakis akt urodzenia itp. To pewnie od tego czasu rozpatruja.Czyli od tego momentu kiedy juz wszystkie papiery beda razem.
Niewiem czy w ratach czy w calosci,bo ja mialam inny przypadek.
Ja urodzilam dziecko tutaj i juz automatycznie,kiedy maluszek zostal zarejestrowany w Urzedzie,przyznali mi benefit.

Zasilkow dla mam niepracujacych raczej niema.Nic mi o takich nie wiadomo,a pozatym chyba to jest oczywiste,ze jak nie placilas zadnych skladek na ubezpieczenia (PRSI) to nie maja z czego placic.

No niewiem co mam napisac.Przykro mi czy gratulacje,ze nie jestes w ciazy...Niewiem jak ty sie czujesz?
Syncio szefem kuchni zostanie;-)

A o takich chatkach to nic niewiem:baffled:
Ale 10.12 ma byc Mikolaj u nas w Tuam:laugh2:

Aniay mam nadzieje,ze czujesz sie juz dobrze?
Trzymam mocno kciukasy za Was!!!!

P.S a co do sylwestra to nie nastawiajcie sie na fajerwerki,sztuczne ognie i szal na ulicach .
Oni niestety nie obchodza nowego roku a petardy sa zabronione.
Zazwyczaj spotykaja sie tylko w pubach,zreszta jak codzien ;)

Do góry