reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Bomba!
Antek jak nas zobaczyl w pierwszej chwili chcial uciekac:szok: Tak mu sie podobalo.
Nie spal caly czas i teraz juz spi 2 godzine,a jeszcze kapanie go czeka.
Byl mega zajechany.
Zjadl wszystko i jak my przyszlismy to zajadal paluszki z Lajkonika.
Dostalismy zeszyt w ktorym panie wszytko zapisuja,nawet ze byla kupka w pieluszce o 2:45:szok::-):-)
Wytrzymal od 8 do 15 bez problemu.

A moze ci na poczatek napisze jakie leki zabralam ze soba
-smecta i krople zoladkowe
-nasivin
-cebion
-paracetamol w czopkach dla dzieci
-Viburcol w czopkach na zabkowanie
-Calgel na zabkowanie
-woda utleniona na rany
-polopiryna s
-witamina c
-vibovit
-dentosept a
-gripex lub inne takie
-krople do nosa dla doroslych

Pewnie o czyms zapomnialam,pewnie niektore rzeczy mozna tutaj kupic,ale ja mam cala apteczke z Polski

Pozniej napisze co jeszcze mozna wziasc
:-)

reklama
Na poczatek bardzo dziekuje Ci Kamciu za codowny, poniedzialkowy spacerek :* twoje malenstwo jest poprostu urocze.

Ja jestem po pierwszej wizycie w szpitalu, i jestem bardzo zadowolona, zrobili mi usg i to takim sprzetem ze w szoku bylam, juz wiem ze to dziewczynka :-) a moj Marcin jak mu powiedzialam to stwiedzil ze on wiedzial od poczatku i zebym mu cos nowego powiedziala:-D dostalam komplementa ze gadam po angielsku jakbym tu kilka lat mieszkala :p i ogolnie bylo bardzo sympatycznie. Gdyby nie to ze poprzednia noc cos mnie dopadlo i spalam tylko dwie godziny z hakiem bo meczyly mnie wymioty na zmiane z biegunka:wściekła/y: to bylby to naprawde super dzien.

Basiu a co do twojego pytanka to moje pierwsze wrazenia zwiazane z przyjazdem tu mam bardzo pozytywne bo pierwsze co to trafilam do super lekarza i na super landlorda... kolejne zwiazane z zalatwianiem ppsa mam duzo gorsze bo mojej kolezance wystarczyl list od landlorda a mnie nastepnego dnia kazali przyniesc jeszcze rachunek, a ze byl na mojego meza to jeszcze zaswiadczenie od niego ze jestem jego zona i z nim mieszkam pod tym adresem:szok:
Tak jak anineczka, z domu zabralam cala apteczke, tak ze sie balam czy mnie przepuszcza na lotnisku, chociaz niestety zabraklo mi czegos na zoladek... warto np miete chociaz wziasc ze soba i ogolnie cherbatki ziolowe. Poza tym brakuje mi tu przypraw typu cynamon, listek laurowy itd pieprz, papryka, i bazylia sie znajdzie wszedzie innych trzeba porzadnie poszukac, a w koncu nie sa ciezkieto mozna upchnac do torby...
U nas w mieszkaniu bylo malo przyborow kuchennych typu garki, sztucce, talerze, poza tym posciel musilismy zalatwic sobie sami. Narazie to wszystkoo czym pamietam... jak mi sie cos przypomni to napisze

Witam wszystkie polskie mamy na Zielonej Wyspie. Jestem w Irlandii od maja tego roku. Tutaj wzięłam ślub z moim polskim narzeczonym - 26 sierpnia..., a w połowie marca urodzi nam się śliczny Bąbelek!:-) Mieszkamy w Letterkenny, Co. Donegal - to irlandzka część Ulsteru. Jeszcze raz witam wszystkie mamusie!

ooo fajowo!! leki juz prawie wszystkie mam (teraz kompletuje mleko dla joli - zeby jej nie przestawiac od razu - bo moglaby byc lipa...). z przypraw hmmm to wezme na pewno curry i oregano :tak:
moj maz wciaz niejest przekonany (siedzi juz miesiac) - ja natomiast nie moge doczekac sie wylotu!! jola dzis trochi katarku miala - ale zrobilysmy zapobiegawczo milion masci i jutro bedzie git :)
anieczka - fajowoze maly sie zaaklimatyzowal!! a powiedz mi droga taka impreza??
ide lulu - KOLOROWYCH SNOW!!

Basiu80 cynamon,oregano i curry jest tu pelno:dry:
Ja przywoze sobie:
-przyprawa do gyrosu
-sosy pomidorowe
-sosy pieczeniowe jasne i ciemne
-barszcz czerwony
-przyprawa Tzatzyki
-budynie
-kisiel
-lisc laurowy
-ziola prowansalskie
-ziele angielski

Przedszkole kosztuje nas za 4 dni pobytu-100euro. Dodam,ze specjalnie wybralismy irlandzki zlobek,bo jezyka zalapie mlody:tak:

Witaj Ewelina.P i opowiadaj jak Ci sie zyje:-)

ups - drogo... bede musiala szybko jakas prace ogarniac bo bedzie lipa - ten moj chlop srednio zaradny ;-)

dziewczyny - PROSBA!!! ILE KOSZTUJE W IRLANDII MATERACYK GRYCZANO-KOKOSOWY LUB GRYCZANY - NIE MAM TEGO JAK WYSLAC :no:

:-) Witam
W polowie listopada wybieram sie z mymi bliźniaczkami do Irlandii mąż już tam jest no i teraz bede wdzieczna o pare wskazuwek na temat pobytu w na Zielone Wyspie.Byłam tam juz i w niektórych sprawach mam jakeiś tam pojecie ale jak chodzi o dzieci to nikłe.Me maluchy maja9 mies. i boje sie jak one zniosa ta przeprowadzke głwonie chodzi mi o jedzonko jakie maleczko jest dostepne na rynku w Irlandii moze Nan jadły go do tej pory o reszte sie nie boje bo zupki czy deserki chyba sa podobne najbrdziej boje sie ze bede musiala z Polski mleko sprowadzac .Jedziemy do malego miasteczka i tam napewno nie ma Polskiego sklepu poradzcie co wy stosujecie dla sych maleństw.Pozdrawiamy

Basiu skozystam z Twojego pytania ile kosztuja tuatj materace do luzeczek i wogole gdzie je kupic o_O bo moj mezus skreca dla naszego maluszka luzeczko ale materacy nigdzie nie znalazlam.
A co do transportu to http://www.gls-poland.com
oni maja niezle ceny i jesli nie ma sie nic tlukacego do przewiezienia to spokojnie mozna z ich uslug skozystac

:-) Witam
W polowie listopada wybieram sie z mymi bliźniaczkami do Irlandii mąż już tam jest no i teraz bede wdzieczna o pare wskazuwek na temat pobytu w na Zielone Wyspie.Byłam tam juz i w niektórych sprawach mam jakeiś tam pojecie ale jak chodzi o dzieci to nikłe.Me maluchy maja9 mies. i boje sie jak one zniosa ta przeprowadzke głwonie chodzi mi o jedzonko jakie maleczko jest dostepne na rynku w Irlandii moze Nan jadły go do tej pory o reszte sie nie boje bo zupki czy deserki chyba sa podobne najbrdziej boje sie ze bede musiala z Polski mleko sprowadzac .Jedziemy do malego miasteczka i tam napewno nie ma Polskiego sklepu poradzcie co wy stosujecie dla sych maleństw.Pozdrawiamy

Witaj Iwka

Jezeli chodzi o mleczko,to odradzam sprowadzanie,duzo z tym klopotu,paczki chodza nieregularnie.
jezeli dzieciaczki sa zdrowe,nic im nie golega,to z powodzeniem mozesz zaserwowac im tutejsze mleczko.
Aptamil,Sma,Cow&Gate...sporo tego tutaj i sa naprawde dobre:tak:

Moj Antek jest na Sma Progress to jest juz mleczko dla dzieci od 6 mca do 2 lat. I on je lubi.

Basiu80 kurka nie pomoge,bo ja tez chce teraz zmienic materacyk(poprzedni dostalam od kuzynki) i dopiero bede na etapie poszukiwan;-)

reklama
hej kobietki
melduje ze zyje
jesli sie nie rozpruje do neidzieli to w neidziele o 14 dostane oksytocyne dla bezpieczenstwa maluszka najlepiej zeby jak najszybciej wylazł
skurcze są juz tak mocne i mały tak nisko ze mają nadzieje ze urodze do neidzieli

co do materaca - koszt około 50-70 euro ale tutaj nei ma gryczanych, są zwykłe piankowe lub tzw spring czyli na sprężynach jeslis ie nei myle ponoc najlepsze, ja kupiłam w pl, mozna zrolowac w karton duzy i normalnie pocztą wysłać mój przyleciał z mamą samolotem jako bagaż :)

mleczko tez nei polecam sprowadzania lepiej zabrac jakis zapas i powoli przestawic maluchy na tutejsze mleczko bo to mneij zachodu

Ania fajnie ze Antos sie zaklimatyzował w przedszkolu, przynajmneij masz czyste sumienie zostawiając go tam a on ma kontakt z dziećmi i jest szczesliwy :D

pozdrawiam i odezwe sie juz chyba po :D

Do góry