reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Irlandii!!

Hej dziewczyny. Mam takie pytanie do was. Ogólnie jestem już w 28 tyg ciazy No i tak. Od listopada 2011 zaczęłam pracę a w grudniu 2012 się zwolniłam i 1 stycznia 2013 tj tego roku otworzyłam swój biznes. Chciałam zapytać jak myślicie czy zalapie się na macierzyński? Byłam w citizen informacji i bardzo miła kobietazadzwoniła do sekcji maternity benefit i tam jej powiedzieli żebym dołączyła do aplikacji list z tax officu że od stycznia jestem sole trader. Ale boję się że nie dostanę tego macierzyńskiego:-(

reklama
Dodam iż w 2012 roku jeden miesiąc nie pracowałam bo z synkiem byłam w szpitalu w polsce więc o 4 składki mam mniej za rok nie 52 tylko 48. Datę kiedy wpisałam aby iść na urlop to 20.09. Jak myślicie zalapie się?

Hej
ankadaria ja znalazłam coś takiego:

If you are employed you must have:
1.At least 39 weeks PRSI paid in the 12-month period before the first day of your maternity leave

Or
2.At least 39 weeks PRSI paid since first starting work and at least 39 weeks PRSI paid or credited in the relevant tax year or in the tax year immediately following the relevant tax year. For example, if you are going on maternity leave in 2013, the relevant tax year is 2011 and the year following that is 2012.

Or
3.At least 26 weeks PRSI paid in the relevant tax year and at least 26 weeks PRSI paid in the tax year immediately before the relevant tax year. For example, if you are going on maternity leave in 2013, the relevant tax year is 2011 and the year before that is 2010.

Bo masz 48 składek a wystarczy 39, moim zdanie dotyczy Cię druga opcja. Bo jak przechodzisz na macierzyśki w 2013 to twój rok rozliczeniowy to 2012.

Hej dziewczyny. Mam takie pytanie do was. Ogólnie jestem już w 28 tyg ciazy No i tak. Od listopada 2011 zaczęłam pracę a w grudniu 2012 się zwolniłam i 1 stycznia 2013 tj tego roku otworzyłam swój biznes. Chciałam zapytać jak myślicie czy zalapie się na macierzyński? Byłam w citizen informacji i bardzo miła kobietazadzwoniła do sekcji maternity benefit i tam jej powiedzieli żebym dołączyła do aplikacji list z tax officu że od stycznia jestem sole trader. Ale boję się że nie dostanę tego macierzyńskiego:-(
Właśnie dziś przyszedł papier z macierzyńskiego że w razie jakiej kolwiek zmiany mogę jeszcze do nich napisać. Proszę napiszcie mi jak długo czeka się na rozpatrzenie tego wniosku?

reklama
hEJ

Ankadaria Ja po tym jak dostałam list że mój formularz na macierzyński został zarejestrowany (nic nie zmieniałam od tego listu) to po około 10 dniach dostałam list z kwotą ile będe dostawać macierzyńskiego i przez jaki okres.

AsienkaM1986 -właśnie rozmawiałam ze znajoma i ona mówi że najpóźniej 4 tyg przed terminem porodu muszę iść na macierzyńskie a ja termin porodu mam na 7 października a datę kiedy chciałabym iść na macierzyński to 20 września. Myślisz że to za późno? Co teraz zrobić mam?:-(

Do góry