Joanka, ja juz sie na temat pieniedzy nie wypowiadam, bo znow palne cos glupiego ;D moim zdaniem spokojnie dacie rade. ale posluchaj innych dziewczyn
PPS sa nadal wydawane, choc z tego, co wyszlo przy wyjezdzie
Marianeczki, a dokladniej jej meza, to 'za moich czasow', czyli dawno temu, bylo latwiej, bo nie bylo tylu formalnosci. ale mozna je ciagle dostac. choc jak dlugo..? pisalam o tym ostatnio artykul, ale poki nie pojdzie do druku nie moge go wkleic. kilka danych statystycznych:
78% Irlandczyków opowiada się za przywróceniem zezwoleń na pracę dla obywateli nowych państw członkowskich UE, a zaledwie 17% uważa pełne otwarcie irlandzkich granic dla imigrantów z tych państw za słuszną decyzję. 41% ankietowanych uznało, że liczby pracujących w Irlandii obcokrajowców nie należy zwiększać, a według dalszych 39%, powinno się ją zmniejszyć.
Jak podaje Centralny Urząd Statystyczny (CSO) w Dublinie nieomal 200 000 imigrantów z krajów nowo przyjętych do UE w okresie od 1 maja 2004 roku do 31 marca 2006 roku otrzymało numery PPS. Z tego w październiku 2005 w Republice Irlandii zarejestrowanych było 130 000 Polaków. Nie oznacza to oczywiście, że właśnie tylu przebywa na Zielonej Wyspie. Duża część, między innymi studenci czy pracownicy sezonowi, powróciła do Polski.
ladne liczby, prawda? badania robione byly dla The Irish Times
no to dolaczycie do tej rzeszy
co do pytan - pytaj o wszystko, co cie ciekawi.
Kansia, zaraz zajrze do ukrainy, ale juz ci odpowiadam. wiecej takich miejsc nie mam ;D jak pewnie tam wyczytalas ukraina zajmuje sie zawodowo i mieszkalam tam dosc dlugi czas. jezeli chcesz o tym kraju pogadac to bardzo chetnie
no, biore sie za jakas robote. dopiero z pracy wrocilam, dziecko na spacerze, to moze uda mi sie choc troszke popisac.