reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Irlandii!!

Hej lachonki, przypomnialo jeszcze mi sie o jednej sprawie dot moich wakacji. Mianowicie krotko przed wyjazdem nie wiedzielismy jeszcze na jak dlugo jedziemy - tzn na 3 tyg czy na stale i postanowilismy czesc ciuchow wyslac przez kuriera do Pl. zawsze lepiej zaplacic 1.5 e za kilogram niz 7 euro /kg za nadbagaz na lotnisku. I wtedy rozgladalam sie za takim przewoznikiem i znalazlam za pomoca szwagra ktory kilka dni wczesniej tez nadawal jakas przesylke do PL pana Jerzego Przedziuka ktory to ma w Dublinie sklep na Capel street i raz w tygodniu jedzie do Polski po towar i zeby nie jechac na pusto to przewozi ludziom rozne rzeczy... Tak wiec po skontaktowaniu sie z owym panem Jerzym uzgodnilismy ze przyjedzie po pzrzesylke pod dom i rowniez pod dom w Pl ja dostarczy. Przesylka nasza to bylo Stasiowe lozeczko turystyczne zaladowane az po brzegi co dalo wage 70 kg i 120 euro do zaplaty. Pan Jerzy zabral towar juz 5 lipca bo przekonany byl ze juz w nastepna srode tzn 9 lipca samochod pojedzie do PL. Ewentualnie gdyby wrazie nie zebral wystarczajacej ilosci zaladunku to najpozniej 19 lipca w sobote mial byc na miejscu. My przylecielismy do PL 16 lipca w srode. Jakoze w sobote paczka nie dotarla to skontaktowalam sie z nim i uslyszalam ze sa problemy techniczne , auto popsulo sie w Londynie i bedzie tydzien opoznienia. Czyli mialo dotrzec na 27 lipca. Troche mnie zagotowalo bo w tej feralnej przesylce byl nowiutenki zestaw ciuchow na lato do Stasia, zdobyty na summer sale. No ale, pomyslalam sobie ze wypadki chodza po ludziach. A Stas chodzil w zdobycznych ciuchach po kuzynach. W niedziele 27 zwarta i gotowa czekalam na paczke i d...... nadal nic a od p jerzego dowiedzialam sie ze jeszcze tydzien opoznienia bo takiego silnika nie moga nigdzie kupic!!!! czyli kolejny termin to 3 sierpnia. Juz bylam strasznie wkurzona, a wszyscy mnie przekonywali ze wlasciwie to mam juz nie czekac bo napewno facet skasowal forse, a moje gratki wyrzucil do pierwszego skipu po drodze. Mnie zastanawialo jednak ze wciaz odbieral telafony i odpowiadal na sms. Przeciez jakby chcial nas orznac to wylaczyl by telefon i tyle. W niedziele oczywiscie sie nie pojawil, we wtorek 5 sierpnia dowiedzialam sie ze pan jest juz w Belgii tylko ze auto znow sie popsulo !!! W miedzyczasie szwagier powiedzial ze ta paczka ktora on nadawal do kolegi kilka dni przede mna tez jeszcze nie doszla i jak dzwonil to dowiedzial sie z auto popsulo sie w ... Niemczech. To juz przestalam dzwonic bo stwierdzilam ze to bez sensu. No i dzien przed wylotem - niespodzianka. 10 sierpnia poznym popoludniem wjechal do nas samochod na dublinskich numerach i dostalam swoja paczke. Pytam sie wspolczujaco kierowcy kiedy wyjechal z Dublina a on mi mowi wczoraj rano..... No to ja dalej draze i sie pytam czy to ten samochod co sie tak ciagle psul a on spojrzal na mnie conajmniej dziwnie i mowi nie, to nie ten...
Takze ta smutna historia z happy endem nauczyla mnie zeby raczej korzystac z uslug duzych firm. Moja siostra wyslala niedawno dosc duza przesylke trans polonia ( GLS). Mowili ze w ciagu 5 dni roboczych sie wyrobia. Zobaczymy...

reklama
Dziekuje kobitki za odpowiedz.Zawsze to lepiej gdy inna mamuska doradzi.Ja poityke linni lotniczych znam, bo przeciez latalam ju zmilion razy (jestem to ponad 5 lat), ale ja jestem taka ze musze o wszystko zapytac zanim cos zrobie, wiec dlatego sie pytalam, bo szczegolnie mnie interesowalo czy dziecko ma pelny bagaz jak ja.Bo z tego co pamietam to na niemowlaka bagazu nie moglam wykupic a musialam placic oczywiscie za nadbagaz bo wiadomoze male dziecko ma wiecej szpargalow niz ja.
Zapomnialam sie przedstawic.A wiec mieszkam w Irlandii od ponad 5 lat, tu urodzilam synka, Max ma dwa lata.W tej chwili nie pracuje, zajmuje sie domem i synciem i mysle ze tak troche bedzie bo w przyszlym roku planujemy ppwoiekszenie rodzinki.
Kasia irlandka ty to chyba jestes cierpliwa bo ja tego pana to bym chyba podrapala jak kocica .Polak potrafie eh..
Dziewczyny apropo wakacji to mam do was pytanie.Czy jest wsrod was jakas mamuska, kltora byla juz z dzieckiem (najlepiej dwulatkiem) na wakacjach za granica? Nie mam oczywiscie na mysli Polski, bo narazie tam spedzamy caly czas wakacje, ale chialabym pojechac gdzies w ladne miejsce, nie za gorace i przyjazne dzieciom.Oczywiscie pytam was bo mieszkamy w Irlandii i moze ktoras z was korzystala z biura podrozy.Wyjazd planuje za rok, ale juz musze zbierac informacje bo nie chce niespodzianek.

Kasia niezl historia..a co do GLS to pewne ..ja wysylam zawsze z PL tylko przez ta forme i wszystko trafia tak jak powinno a ponadto mozesz sledzic paczke na isch stronie gdzie jest i jaka granice przekroczyli

Gastone..ja bylam juz 2 razy z mlodym raz Sycylia 2 raz w tym roku Hszpania .tylko ze y wszystko sami zalatwialismy nie korzystalismy z zadnego biura podrozy

Kasia - moja paczka GLS'em dotarła w nie całe 4 dni - łóżeczko wprawdzie połamane, ale reszta spoko, poza tym łóżeczko wymienią:) Polecam i tak jak pisze Didi cały czas masz możliwość śledzenia paczki w necie, bo dostajesz numer listu przewozowego...

Gastone - my byliśmy w zeszłym roku w Hiszpanii, dokładnie na Kanarach (Teneryfa) z Panoramą. Polecam gorąco. Wprawdzie nasz Kaj miał 5 lat, ale ja patrzyłam jakie są warunki, bo chcemy lecieć z małą jak się urodzi więc nasze maleństwo będzie miało zaledwie parę miesięcy. W całym kompleksie windy - wszędzie można dotrzeć wózkiem, obsługa podgrzewa mleko i w restauracjach i na basenie, płyciutki basenik dla dzieci, wydzielone stoliki z wysokimi krzesłami do karmienia dzieci. Oczywiście cała masa atrakcji: klub malucha w hotelu, plac zabaw przy basenie dla dorosłych, można wynająć niańkę angielskojęzyczną, wycieczka do Jungle Park'u, aquapark jest w czym wybierać:)

a ja korzystam z firmy DAMEL Paczki DAMELTPL: Paczki Anglia, Paczki Irlandia, Przesyłki Anglia, Przesyłki Irlandia i musze wam powiedziec ze jest super! ja jak wiecie sie niedawno przeprowadzalam i musialam znalezc taniego przewoznika i zupelnie w ciemno pogadalam najpierw z wlascicielem tej firmy a potem zaryzykowalam i caly swoj dobytek wyslalam poprzed ten transport i sluchajcie bylam mile zaskoczona! 25 paczek roznej wielkosci w tym lozeczko turystyczne, fotelik do karmienia itd, stolik dzieci i krzeselka wszystko odebrane zostalo z domu i do mieszkania w Dublinie dostarczone i zaplacilam za to 500 E
a za 2 paczki bardzo ciezkie, ktore wyslalam w ost tyg przed wylotem zaplacilam 90E Wyglada to tak ze np. z Polski odbieraja to ok sr-czwartek, transport wyjezdza z Polski w sobote i w poniedzialek max wtorek jest w Dublinie.

Polecam !

a pewnie wracajac w poniedzialek zabieraja rzeczy z IRL do Polski

Kasia - moja paczka GLS'em dotarła w nie całe 4 dni - łóżeczko wprawdzie połamane, ale reszta spoko, poza tym łóżeczko wymienią:) Polecam i tak jak pisze Didi cały czas masz możliwość śledzenia paczki w necie, bo dostajesz numer listu przewozowego...

Gastone - my byliśmy w zeszłym roku w Hiszpanii, dokładnie na Kanarach (Teneryfa) z Panoramą. Polecam gorąco. Wprawdzie nasz Kaj miał 5 lat, ale ja patrzyłam jakie są warunki, bo chcemy lecieć z małą jak się urodzi więc nasze maleństwo będzie miało zaledwie parę miesięcy. W całym kompleksie windy - wszędzie można dotrzeć wózkiem, obsługa podgrzewa mleko i w restauracjach i na basenie, płyciutki basenik dla dzieci, wydzielone stoliki z wysokimi krzesłami do karmienia dzieci. Oczywiście cała masa atrakcji: klub malucha w hotelu, plac zabaw przy basenie dla dorosłych, można wynająć niańkę angielskojęzyczną, wycieczka do Jungle Park'u, aquapark jest w czym wybierać:)

No wlasnie Hiszpania interesuje mnie najbardziej.Ladne przyjazne miejsce z atrakcjami dla dziecka.Moglabym dostac od ciebie jakies namiary, skad zalatwialas wyjazd,nazwe hotelu.Prosze jesli mozesz na priva? Z gory dziekuje.:-)

Wpadlam sie pozegnac, bo jutro w nocy jedziemy juz na lotnisko i fruuu do Pl na calutkie 2 tygodnie!Wracamy 2 wrzesnia dokladni w roczek Amandy :-) Paaaaaa

reklama
Do góry