reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Doncaster

Cześć Mamuśki:-)
Jak po świętach, bo ja mam chyba jeszcze więcej sprzątania niż przed:tak:. Prania to się tyle nazbierało że chyba do Nowego Roku nie skończe.

Kubusiowi kupiliśmy na święta stoliczek do rysowania i mnóstwo kredek, mazaków teraz to tylko chodze i zbieram żeby młodszy nie dorwał albo pies nie zeżarł:-) .

Sylwestra spędzamy w domu z dzieciakami.

reklama
Czesc Dziewczyny! :-)

chcialam si eprzywitac i pozdrowic mamusie z Doncaster i okolic.
Jestem mama 1,5 rocznej Olivii i 11 letniej Wiktorii.
Od ponad 3 lat mieszkamy w Doncaster. Teraz mieszkamy na Balby.

Czytam od poczatku posty, ale to jest lektura na dluzszy czas. Po kolei sukcesywni, postaram sie Was poznac.

Calkiem przypadkiem trafilam na to forum i bardzo sie ciesze, ze takowe jest super.

Ja siedze w domu z mloda i czasami tak mi doskwiera ssamotnosc, ze mam ciezkie dni. Poza tym Olivka ciagnie do innych dzieci, nie mamy znajomych z dziecmi w podobnym wieku, wiec moze tutaj nam sie uda znalezc kolezanke lub kolege do wspolnych zabaw? Druga moja corka Wiktoria ma 11 lat i tez nie ma za duzo kolezanek Polek w swoim wieku. A jest tutaj co robic, lyzwy, basen. Juz tak myslalam, ze jak Wika z kolezankami na lyzwy by poszla to ja z Oli na basen ale wiecie jak to jest. Samej sie nie chce.

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
hej jestem mama 16 miesiecznej Zuzinki. W doncaster mieszkamy od okolo 2 miesiecy zaledwie i tez nudno nam.chetnie poznam mamusie z bobaskami :) zawsze to razniej.mi9eszkam w okolicach centrum,pozdrowionka dla wszystkich mam:-)

bardzo sie ciesze ze znalazlam te naprawde ciekawe forum. chcialabym dowiedziec sie o ile to mozliwe gdzie moglabym isc nauczyc sie porzadnie jezyka angielskiego??jaki colleg gdzie ? albo jakies swietlice dla mam z bobaskami?? moze jest któras mama chetna zapisac sie ze mna zeby było razniej??bo samej mi sie nie bardzo chce...
Mam tez jeszcze jedno pytanie ,pol roku temu mieszkalismy w trojke w Szkocji i tam nasza mała była zarejstrowana do lekarza ,ale ost pol roku bylismy w pl i preznieslismy sie do doncaster i teraz moje pytanie.. Jak teraz mam zarejstrowac mała??czy potrzebne sa jakies papiery??gdzie mam isc?bede wdzieczna za jakiekolwiek info:) przepraszam ze tak smęce ale nie mam tutaj kogo sie poradzic na temat dziecka a widze ze jestescie tutaj bardzo miłe i sadze ze znajde tutaj dla siebie miejsce;) pozdrowka

Ostatnia edycja:
:-Dczesc dziewczyny ja tylko na chwilkę cieszę się, że dołączyły do nas nowe koleżanki pozdrawiam i jezscze raz witam :tak:
życzę również wszystkim SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU:-)

Czesc marzena 072, bardzo chetnie poszlabym z Toba na angielski, bo samej to mi sie za bardzo nie chce, taki leniuszek jestem. Pomomo mojego pobytu tu 3 lata moj angielski jest godny pożałowania. Tak to jest jak się pracowało tylko z Polakami a teraz siedze od 1,5 roku w domu z mała i nie mam z kim pogadać.
J. angielski z tego co wiem jest collegu, nigdy tam nie bylam żeby się zapytać o kursy, ale myśle że z Nowym Rokiem trzeba się ruszyć z domu. Nie wiem jak z dzieciaczkami, czy możemy je zabrać ze sobą na ten czas, podejrzewam, że wszystkiego tam się dowiemy.
Jeśli chodzi o zmianę przychodni to trzeba podejść do:
Patient Advice & Liaison Service (PALS) at Health Focus, 13 The Colonnades, Doncaster, tel. (01302) 768550
Tam dostaniesz listę przychodni, które polegają pod Wasz adres. Podchodzisz do przychodni i mowisz, że przeprowadziliście sie ze Szkocji i podajesz im adres poprzedniej przychodni w Szkocji. Z tego co się domyślam, nie jestem pewna, to ta przychodnia którą wybierzesz kontaktuje się z poprzednią i ściągaja od nich Waszą dokumentację.
Mam nadzieję, że ciut pomogłam.:-)

Tylko ze ja tam juz bylam w tym Health Focus , i powiedzieli ze nie nalezy nam sie lekarz dopoki nie bd miec home officu... a moj partner ciagle czeka na dokumenty..zlozyl juz 2 miesiace temu a ciagle ich nie ma.. nie orientuje sie ktoras z was czy moge isc sama do przychodni ktora jest w poblizu mnie??chodzi mi o to czy konieczne jest najpierw pojscie tam gdzie przyznaja lekarza??

Malaya a gdzie jest jakis colleg??i ile mniej wiecej kosztuja takie kursy?? pozdrawiam

Czesc Dżoana :-) miło, że wpadłaś chociaż na chwilę, bo już się martwiłam co tak cicho tu.

Marzena,
myślałam, ze któreś z Was ma już WRS wyrobiony. Jeśli Twój partner czeka już 2 miesiące na WRS to koniecznie musi zadzwonić do Home Office i się zapytać co z jego dokumentami i z jego rejestracją, jak długo jeszcze ma czekać?

Jeśli chodzi o przychodnię, to tutaj istnieje coś takiego jak "rejonizacja" i dlatego przychodnie musisz wybrac z tej listy którą dostajesz w Patient Advice, Nie możesz iść do tej najbliżej swojego zamieszkania, ponieważ pomimo umiejscowienia najbliżej Ciebie, ta przychodnia nie otrzyma z NHS zwrotu pieniędzy za Wasze leczenie.
Możesz pójść do najbliższej przychodni ale za leczenie, będziesz musiala zapłacić.
Tak mi to wytłumaczyła pani z PA kiedy się przeprowadzaliśmy i mojej przychodni nie było na tej liście to się zapytalam czy możemy zostać w starej, to wtedy właśnie dostałam taką odpowiedź.

Jeśli chodzi o college to jest w centrum miasta, niedaleko Franchgate, małego Tesco i katedry. Taki nowoczesny budynek w centrum kolo mostu i rzeki.
Pod tym linkiem znajdziesz wszystkie informacje jesli chodzi o kursy czy naukę: Doncaster College and University Centre

Pozdrawiam

Właśnie byłam sobie na stronie collegu i 13 stycznia jest dzien otwarty i mozna sobie podejsc i porozmawiac na temat interesującego nas kursu. Odbywa się to w godz. 17-20.

reklama
:) juz dzwonił moj partner hmm jakis tydzien temu i powiedziano ze papiery zostaly juz wyslane ,podano nam jego numer home office ale papierów ani sladu... moze to przez te swieta?napewno:)
Co do collegu to oczywiscie mozna sie przejsc,zwłaszcza ze mieszkam 3 minuty od niego.widzialam ze ceny kursów sa dosc wysokie ..a moze mozna płacic co miesiac? A co z women centre??tam nic nie ma ??jakis kursów?? nie potrafie dostac tutaj pracy ,moze powinnam zrobic jakis kurs??jak myslicie??

Do góry