reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Doncaster

Cześć Mamuśki:-)
Jak po świętach, bo ja mam chyba jeszcze więcej sprzątania niż przed:tak:. Prania to się tyle nazbierało że chyba do Nowego Roku nie skończe.

Kubusiowi kupiliśmy na święta stoliczek do rysowania i mnóstwo kredek, mazaków teraz to tylko chodze i zbieram żeby młodszy nie dorwał albo pies nie zeżarł:-) .

Sylwestra spędzamy w domu z dzieciakami.

reklama
Czesc Dziewczyny! :-)

chcialam si eprzywitac i pozdrowic mamusie z Doncaster i okolic.
Jestem mama 1,5 rocznej Olivii i 11 letniej Wiktorii.
Od ponad 3 lat mieszkamy w Doncaster. Teraz mieszkamy na Balby.

Czytam od poczatku posty, ale to jest lektura na dluzszy czas. Po kolei sukcesywni, postaram sie Was poznac.

Calkiem przypadkiem trafilam na to forum i bardzo sie ciesze, ze takowe jest super.

Ja siedze w domu z mloda i czasami tak mi doskwiera ssamotnosc, ze mam ciezkie dni. Poza tym Olivka ciagnie do innych dzieci, nie mamy znajomych z dziecmi w podobnym wieku, wiec moze tutaj nam sie uda znalezc kolezanke lub kolege do wspolnych zabaw? Druga moja corka Wiktoria ma 11 lat i tez nie ma za duzo kolezanek Polek w swoim wieku. A jest tutaj co robic, lyzwy, basen. Juz tak myslalam, ze jak Wika z kolezankami na lyzwy by poszla to ja z Oli na basen ale wiecie jak to jest. Samej sie nie chce.

Pozdrawiam serdecznie

Ostatnia edycja:
hej jestem mama 16 miesiecznej Zuzinki. W doncaster mieszkamy od okolo 2 miesiecy zaledwie i tez nudno nam.chetnie poznam mamusie z bobaskami :) zawsze to razniej.mi9eszkam w okolicach centrum,pozdrowionka dla wszystkich mam:-)

bardzo sie ciesze ze znalazlam te naprawde ciekawe forum. chcialabym dowiedziec sie o ile to mozliwe gdzie moglabym isc nauczyc sie porzadnie jezyka angielskiego??jaki colleg gdzie ? albo jakies swietlice dla mam z bobaskami?? moze jest któras mama chetna zapisac sie ze mna zeby było razniej??bo samej mi sie nie bardzo chce...
Mam tez jeszcze jedno pytanie ,pol roku temu mieszkalismy w trojke w Szkocji i tam nasza mała była zarejstrowana do lekarza ,ale ost pol roku bylismy w pl i preznieslismy sie do doncaster i teraz moje pytanie.. Jak teraz mam zarejstrowac mała??czy potrzebne sa jakies papiery??gdzie mam isc?bede wdzieczna za jakiekolwiek info:) przepraszam ze tak smęce ale nie mam tutaj kogo sie poradzic na temat dziecka a widze ze jestescie tutaj bardzo miłe i sadze ze znajde tutaj dla siebie miejsce;) pozdrowka

Ostatnia edycja:
:-Dczesc dziewczyny ja tylko na chwilkę cieszę się, że dołączyły do nas nowe koleżanki pozdrawiam i jezscze raz witam :tak:
życzę również wszystkim SZCZEŚLIWEGO NOWEGO ROKU:-)

Czesc marzena 072, bardzo chetnie poszlabym z Toba na angielski, bo samej to mi sie za bardzo nie chce, taki leniuszek jestem. Pomomo mojego pobytu tu 3 lata moj angielski jest godny pożałowania. Tak to jest jak się pracowało tylko z Polakami a teraz siedze od 1,5 roku w domu z mała i nie mam z kim pogadać.
J. angielski z tego co wiem jest collegu, nigdy tam nie bylam żeby się zapytać o kursy, ale myśle że z Nowym Rokiem trzeba się ruszyć z domu. Nie wiem jak z dzieciaczkami, czy możemy je zabrać ze sobą na ten czas, podejrzewam, że wszystkiego tam się dowiemy.
Jeśli chodzi o zmianę przychodni to trzeba podejść do:
Patient Advice & Liaison Service (PALS) at Health Focus, 13 The Colonnades, Doncaster, tel. (01302) 768550
Tam dostaniesz listę przychodni, które polegają pod Wasz adres. Podchodzisz do przychodni i mowisz, że przeprowadziliście sie ze Szkocji i podajesz im adres poprzedniej przychodni w Szkocji. Z tego co się domyślam, nie jestem pewna, to ta przychodnia którą wybierzesz kontaktuje się z poprzednią i ściągaja od nich Waszą dokumentację.
Mam nadzieję, że ciut pomogłam.:-)

Tylko ze ja tam juz bylam w tym Health Focus , i powiedzieli ze nie nalezy nam sie lekarz dopoki nie bd miec home officu... a moj partner ciagle czeka na dokumenty..zlozyl juz 2 miesiace temu a ciagle ich nie ma.. nie orientuje sie ktoras z was czy moge isc sama do przychodni ktora jest w poblizu mnie??chodzi mi o to czy konieczne jest najpierw pojscie tam gdzie przyznaja lekarza??

Malaya a gdzie jest jakis colleg??i ile mniej wiecej kosztuja takie kursy?? pozdrawiam

Czesc Dżoana :-) miło, że wpadłaś chociaż na chwilę, bo już się martwiłam co tak cicho tu.

Marzena,
myślałam, ze któreś z Was ma już WRS wyrobiony. Jeśli Twój partner czeka już 2 miesiące na WRS to koniecznie musi zadzwonić do Home Office i się zapytać co z jego dokumentami i z jego rejestracją, jak długo jeszcze ma czekać?

Jeśli chodzi o przychodnię, to tutaj istnieje coś takiego jak "rejonizacja" i dlatego przychodnie musisz wybrac z tej listy którą dostajesz w Patient Advice, Nie możesz iść do tej najbliżej swojego zamieszkania, ponieważ pomimo umiejscowienia najbliżej Ciebie, ta przychodnia nie otrzyma z NHS zwrotu pieniędzy za Wasze leczenie.
Możesz pójść do najbliższej przychodni ale za leczenie, będziesz musiala zapłacić.
Tak mi to wytłumaczyła pani z PA kiedy się przeprowadzaliśmy i mojej przychodni nie było na tej liście to się zapytalam czy możemy zostać w starej, to wtedy właśnie dostałam taką odpowiedź.

Jeśli chodzi o college to jest w centrum miasta, niedaleko Franchgate, małego Tesco i katedry. Taki nowoczesny budynek w centrum kolo mostu i rzeki.
Pod tym linkiem znajdziesz wszystkie informacje jesli chodzi o kursy czy naukę: Doncaster College and University Centre

Pozdrawiam

Właśnie byłam sobie na stronie collegu i 13 stycznia jest dzien otwarty i mozna sobie podejsc i porozmawiac na temat interesującego nas kursu. Odbywa się to w godz. 17-20.

reklama
:) juz dzwonił moj partner hmm jakis tydzien temu i powiedziano ze papiery zostaly juz wyslane ,podano nam jego numer home office ale papierów ani sladu... moze to przez te swieta?napewno:)
Co do collegu to oczywiscie mozna sie przejsc,zwłaszcza ze mieszkam 3 minuty od niego.widzialam ze ceny kursów sa dosc wysokie ..a moze mozna płacic co miesiac? A co z women centre??tam nic nie ma ??jakis kursów?? nie potrafie dostac tutaj pracy ,moze powinnam zrobic jakis kurs??jak myslicie??

Do góry