reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Częstochowy JEDNOCZMY SIĘ :)

marta870, powitać:-)
To mnie pocieszyłyście z tymi nocnymi pobudkami:-( Trudno, będę dzielna. U nas też śpikowo, ale to na moje własne życzenie, w niedziele go wywiało na torze Wyrazów.

To my też do Alladyna się wybierzemy, na pierwszy raz niech będzie mniejszy lokal.

Wczoraj byłam ze sobą u okulisty, mam bardzo wysokie ciśnienie w oku, muszę teraz co dwa tygodnie jeździć na badanie. Pod koniec stycznia mam mieć zrobione badanie pola widzenia. Chyba się wita jaskra.

Ostatnia edycja:
reklama
Marta, skąd jesteś?
Chyba się wykończę z tym marudzeniem młodego... :crazy:

Wczoraj wzięłam się porządnie za uczenie młodego sikania do nocnika. Od 14.00 do 19.00 chodził bez pampersa, tylko w majtkach i spodniach.W efekcie miałam zasikane 5 par spodni/majtek/ skarpetek. Cały czas mu tłumacze że sikać trzeba do nocniczka, a po zesikaniu też pokazuje gdzie się sika, że nie wolno do majteczek... On póki co tego nie ogarnia. Dzisiaj odpieluchowania ciąg dalszy, przez najbliższe dni/tygodnie tak właśnie mam zamiar go uczyć. Przez to odpieluchowanie będę musiała zrezygnować z popołudniowego spaceru.

A Wam jak idzie odpieluchowywanie dzieci? A może niektóre dzieci już nie używają pieluszek?

Patrycja, współczuje choroby, może jednak to nie będzie jaskra.

Ostatnia edycja:
PATRYCJA wspolczuje tych problemow z oczami.

ASIU moj alanek od kilku miesiecy chodzi po domu calkowicie bez pampersa,na dzien dzisiejszy bardzo ale to bardzo zadko zdazy mu sie posikac w majty.On wola jak chce siku wola SI i trzyma sie za sisioka:-D,wtedy my berzemy go za raczke i lecimy do wc ,sadzam go na wc na deske bo on tak lubi i wtedy robi siku.Wczoraj raz mi sie posikal ale teraz tez chory wiec wrzucam na luz.Za to jak idzie spac to pampersa mu nakladam i na dwor jak wychodzimy to tez ma pampka ale zaraz po wejsciu do domu jest pampers sciagany i alanek wie ze w domu wola sie si i nie robi sie w majty.Jestem z niego bardzo zadowolona z tym sikaniem bo z oliwka bylo troche gorzej ale tez bylo dobrze.U oliwki miesiac caly trwalo uczenie ja caly czas i tez tak jak u ciebie wiele posikanych ciuchow dziennie bylo.Ale na noc to mysle ze az tak latwo nam nie pojdzie jak w dzien bez pampka.
Tobie zycze wytrwalosci w oduczaniu pampka ,Kubus napewno sie zaniedlugo nauczy :-)

Ja juz posprzatalam,u mnie w pionie cos z rurami robia,juz mi caly zlew w kuchni zapchali tymi smieciami z rur,fuj,gadalam to jakiemus facetowi i ma przyjsc mi to odetkac ale inne babki tez sie skarzyly ze im sie wszystko pozatykalo.

Czekam tez na babke z mopsu bo ma dzis lub jutro przyjsc,moglaby przyjsc dzis bo posprzatalam na jej przyjscie hihihih , a pozatym chcialabym miec juz ja z glowy .

Moje dzieci tez z katarem i tez marudza.Ja tez zle sie czuje .Wiec zdrowka dla tych wszystkich pociagajacych :tak:malych i duzych.MILEGO DNIA

Asia, nie przesadzaj z tym nocnikiem bo go zrazisz i bedzie dupa blada, powoli- nic na siłę. Jedyne co Ci mogę poradzić to załóż mu tetrę i jak się zleje to nie przebieraj od razu- niech mu wystygnie i zacznie przeszkadzać to wtedy może przykuma o co kaman.
Moja ze dwa tyg temu zaczęła chodzić bez pieluchy po domu i dworze- miałam kupę zasikanych ciuchów- przez tydzień sikała albo posikiwała. Po tygodniu zaczęła sama pędzić na nocnik i teraz jest już po problemie. Pielucha tylko na noc :) W zeszłym tygodniu pojechałam z nią do miasta autobusem, nie było nas ponad 4h i co się okazało po wejściu do domu? Mamo siku!!!! a pielucha sucha :) byłam w szoku!! A wczoraj przed północą wyparowała z sypiali z awanturą że chce ciszej- to ją przytuliłam uciszyłam radio i odłożyłam. A ona znowu się drze- okazało się że chodziło o siku- dostała nocnik, zrobiła co trzeba a pielucha sucha!! ona sikała a ja zbierałam szczenkę z podłogi....

beti hehe dobra Pola jest, szybko załapała.

Asiu u nas było super chodziliśmy już po dworze bez pampersa tylko majteczki a pampers był na noc i Niko się rozchorował i całkiem się przestawił bo nawet kupkę później robił w pampersa. I od nowa woła psipsi i pupa (kupa). Wychodząc na dwór czy na noc ma jeszcze jednak zakładanego pampersa.

dorota jejku ale wy biedni jesteście z tymi choróbskami. Dużo zdrówka dla Was.

My dzisiaj mamy dzień odpoczynku :) czasami takie coś potrzebne :) a jutro może wybierzemy się do magicznej krainy, bo dziś mi się chyba nie chce...

Jeśli chodzi o pampersa ja mam zamiar przeczekać zimę i zacznę jak sie cieplej zrobi pewnie bedzie miał juz praktycznie 2 latka ale uwazam , że bedzzie bardziej świadom co sie robi teraz go siadam ucze w ubraniu i pampersie . Ja mam przeciągi nieszczelne okna więc boje sie troche na zime go rozbierac ale ma czas i Asiu twój równiez na spokojnie ma czas:) nic na siłe
Patrycj zdrówka
Beti ach dzielna Pola :) super

ASIU zgadzam sie w zupelnosci z BETI .pomalu a Kubus napewno sie nauczy .

BETI Pola to super robi siku do nocniczka,sama to widzialam ostatnio,ona wogole to juz dzielna panna jest :tak:,niby 3 miesiace roznicy miedzy nia a Alankiem a twoja Pola to fizycznie sprawniejsza jest,nie wiem moze dlatego ze to dziewczynka? Pola slicznie schodzi sama ze schodow ,moj alanek sam nie potrafi,odrazu poleci na leb na szyje ze schodow.

My ciag dalszy choroby,alanek wlasnie usnal,ja zupe dokanczam,oliwce zaraz bajki na kompie puszcze a sama bede miala chwile spokoju :-)..

Ranoo sobe posprzatalam bo czekam na babke z mopsu,a u mnie dzis cos z rurami robili i nagle w kuchni w zlewie sie wszystko zapchalo,ale nie tylko u mnie u innych ludzi tak samo no i jak przyszli mi to zrobic to kuchni nie poznalam czarno normalnie,ale juz wysprzatalam wiec teraz bede odpoczywala poki ali spi.

Ostatnia edycja:
Wiem że mały jeszcze 2 lat nie ma i na chodzenie bez pieluchy ma czas, ale z drugiej strony czuje już pewną presję że powinien JUŻ się tego nauczyć... Czasami słyszę komentarze teściowej że w tym wieku powinien już nie używać pampersa... Albo sama sobie wkręcam że już powinien zrezygnować z pieluch bo wiele dzieci w tym wieku już to potrafi. Mam nawet 2 znajome które mają dziewczynki w wieku Kubusia, i w czerwcu gdy dzieciaki miały po 18 miesięcy one już bez pieluch chodziły. Trochę się na to za bardzo napaliłam... Zwłaszcza że teraz zimą bardzo trudno jest mi go tego nauczyć, bo przecież na dwór na takie zimno nie wezmę go bez pieluchy. Gdyby urodził się latem byłoby łatwiej.

Trudno, będę próbowała go nauczyć, mimo że jest zima. Jak się nie uda, najwyżej na wiosnę pozbędzie się pieluchy, gdy dojrzeje i zrobi się ciepło na dworze.

Zgadzam się z Dorota, Pola to super rozwinięta dziewczynka :) Tylko 2,5 miesiąca starsza od mojego a różnice widzę między nimi dużą.
Dorota, mój zejdzie ze schodów takich w bloku tylko jak ma się czego przytrzymać, gdy jest poręcz do której dosięgnie. A z takich niezbyt stromych schodów na dworze potrafi już powoli zejść, ale on zawsze chce zbiegać z tych podjazdów dla wózków, co mnie przeraża!

Ostatnia edycja:
No ASIU sama wiem ze nie ma co porownywac dzieci do siebie,choc sama napisalam o POLI ale glownie chodzilo mi aby ja pochalic jaka to super dziewczynka i ja Asiu tak samo jak ty widze roznice golymi oczami miedzy Pola a Alankiem:-).Ale z wlasnego doswiadczenia wiem ze kazde dziecko rozwija sie inaczej i w swoim tepie.Moj alanek z pielucha to juz nie ma problemow,to czego ty teraz chcesz nauczyc Kubusia my mamy juz za soba,ale np za chiny sam nie zejdzie ze schodow,on wie do czego porecz slozy i stara sie ,schodzi ale zawsze konczy sie to zle,on jakis taki czasem slamazarny hihihihi.
Choc sam umie wejsc na gore na lozko pietrowe,fakt sam nie zejdzie bo zleci ale wejsc wejdzie juz sam :-).

Ja nie wiem czy on tez nie jest taki troche ograniczony przez tego swojego zeza,bo sam lekarz mi powiedzial ze on nie patrzy rownoczesnie na oba oczka,w tym zezie jaki on ma jest niestety patrzenie jednooczne bo mozg nie jest w stanie widziec az tak roznych 2 obrazow naraz i dlatego on w danym momecie raz patrzy jednym oczkiem a raz drugim,ja mysle ze to musi byc cholernie ciezkie tak tylko jednym oczkiem patrzec :-(,dlatego ten moj alanek to taka czasem slepota moja kochana bo on to wszedzie walnie sie,zawsze gdzies zachaczy i w cos uderzy:eek:

reklama
Dorota, masz rację każde dziecko jest inne. Pewnie masz rację, nie prawidłowe widzenie Alanka na pewno ma wpływ na jego sprawność ruchową. Byłaś w końcu na tym zabiegu z Alankiem? na te oczka? Bo już się pogubiłam bo wiem że przekładałaś te wizyty w szpitalu. Jak mu zrobią zabieg, na pewno będzie lepiej widzieć i będzie sprawniejszy ruchowo.

Do góry