reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mamy z Bradford

Milo mi Ciebie poznać PINKA :-)....wqiesz to nie chodzi o to,ze ja boje sie porodu-to nie tak...wiem,ze skoro zaszlam w ciazę to i koleją rzeczy jest urodzic..nie boje sie tego..wezme epidural wiec jestem o to spokojna...tylko martwie sie przenoszeniem..bardzo chce urodzic przed terminem...kombinujemy z moim T. na rozne sposoby ale cos nie bardzo wychodzi :-(...moi rodzice niedlugo przylatuja aby mi pomoc a moga byc u mnie tylko 2 tygodnie i nie chciala bym aby przyjechali na darmo..rozumiesz,ze jeszcze bede z brzuchem biegac...to jedna sprawa a druga,ze brzuchol juz strasznie mi dokucza..nie wyrabiam na plecy, kregoslup,puchne..dostalam jakis plam na tylku i udach z tylu-takie sine kropki i zielonego pojecia nie mam co to moze byc apropos moze ktoras cos takiego miala?) nie moge spac po nocach..ogolnie nieciekawe samopoczucie...niestety.
Dzieki,za opowiedzenie wrazen z porodu.Nie stresuje sie jak czytam ...ogolnie jestem zdania , ze im wiecej wiem tym pewniej sie czuje choc mam oczywiscie swiadomosc,ze kazdy porod jest inny.Jednak wiadomosci nigdy za wiele :tak:
Pozdrawiam Cie serdecznie

reklama
to ja moze z innym zapytanikiem do mam ktore juz maja za soba szpitalne emocje.mianowici chodzi mi o slowka, okreslenia ktore powinnam znac:eek:zawsze lepiej byc przygotowanym i moc przelac swoje mysli na slowa.bo raczej tatusiowi nam nie pomoga w komunikacji z personelem medycznym;-)pozdrowki dla wszystkich szczesliwych mamuś

Pomimo tego,ze porod mam przed sobą mam juz taką listę slowek i zwrotów do szpitala..przygotowalam ją swojemu partnerowi juz jakis czas temu aby poczytal i sie nauczyl, gdybym ja nie byla w stanie sie dogadac....oczywiscie podziele sie nią z Wami i dopiszcie (szczegolnie te mamy, ktore maja juz za sobą porod) co jeszcze mozna dodac do tych slowek:
Labour-poród
I thing She is in labour-mysle, ze ona zaczęła rodzić
I will be with my partner during labour-będę z partnerką podczas porodu
Shes waters break- odeszły jej wody płodowe
She have regular and painful contractions lasting about 60 seconds apart and lasting about 5 minutes –Ona ma regularne i bolesne skurcze trwające 60 sekund i powtarzające się co 5 minut
Can We going / comming to hospital?- Czy mozemy przyjechac do szpitala?
Polish language interpreter-tłumacz jezyka polskiego
Delivery Suite- oddział połozniczy (porodówka)
My partner is ..... weks pregnant- Moja partnerka jest w ............ tygodniu ciązy
Womb/uterus-macica
Cervix-szyjka macicy
Vagina-pochwa
Bladder- pęcherz
Anus-odbyt
Urine-mocz
Babys size head to bottom- rozmiar dziecka od główki do pupy
umbilical cord-pępowina
placenta-łożysko
born-narodziny
amniotic sac-worek owodniowy
pelvis-miednica
birth plan-plan porodu
How do You wish to feed your baby?-jak chcesz karmić swoje dziecko?
breastfeeding-karmienie piersią
formula milk feeding- karmienie mlekiem modyfikowanym
pain relief-znieczulenie
epidural-znieczulenie zewnątrzoponowe
gas and air-gas z powietrzem (znieczulenie)
TENS-elektroniczna stymulacja nerwów-przyczepiane na plecach (znieczulenie)
Injection (pethidine)-zastrzyk
Monitored baby’s heart-monitorowanie serca dziecka
Episiotomy- nacięcie krocza przy porodzie
Fully dilated 10 cm-pełne rozwarcie 10 cm
POSITION: (pozycje przy porodzie)
Stand-stać
Sit-siedzieć
Kneel-klęczeć
Squat-kucać
Pusching-przeć
Tummy/stomach-brzuch
Injection Syntosinon or Syntometrine-zastrzyk po urodzeniu dziecka na szybsze kurczenie się macicy, zapobieganie krwotokowi…
navel- kikut pępowiny (pępek)
font anelle-ciemiączko
jaundice-żółtaczka
antenetal ward –oddział przedporodowy
postnatal ward –oddział poporodowy
nipple-sutek
plug of muscus (show)-czop śluzowy
diarrhoea-biegunka
nausea-mdłości
vomiting-wymioty
swelling-opuchlizna
suction cap-próżnociąg
forceps-kleszcze

Yowka-widze ze jestes przygotowana:-):-) to super ja z bólu wszystko zapomniałam :tak::tak: hi hi
ja tez miałam taka sytuacje ja ty mam pryjechała mi pmóc ale niie urodziłam w terminie i niestety nie zdazyła zobaczyc w nusi:no: no i tez mi nie pomogła:tak:
z tesciową bylo podobnie wiec dwa dni po porodzie musialam juz wstac i normalnie funkcjonowac było mi ciezko i dodzis odczówam tego skótki także pomoc jak najbardziej wskazana:tak::-)

dzieki za miłe powitanie

dzieki Yowka.super o to mi chodzilo:tak:jak ci sie cos jeszcze przypomni to sie polecam chetnie skorzystam z towojej wiedzy:-) teraz faktycznie czas na nauke dla mnie i tatusia:-D

Alez sie rozpisalyscie:-):tak:,

Buziaczku jak tam twoja Blania, napisz mi kiedy zaczela podnosic glowke lezac na brzusiu, bo Szymek cos leniwy , a jak juz lezy na brzuszku to glowka w jedna strone i ssie swoja raczke.Za chwilke jest placz i konczy sie lezenie na brzuszku . Wogole nie chce podnsic glowki do gory. Nie mam pojecia czemu??????????????

Yowka , chodzaca z ciebie encyklopedia , a raczej slowink angielsko - polski.

Karola napisz mi jakie dokumenty bralas jak jechalas po paszport do Londynu.
Cfcgirl - co z tym czwartkiem , pasuje ci w czwartek ???????

Alez sie rozpisalyscie:-):tak:,

Buziaczku jak tam twoja Blania, napisz mi kiedy zaczela podnosic glowke lezac na brzusiu, bo Szymek cos leniwy , a jak juz lezy na brzuszku to glowka w jedna strone i ssie swoja raczke.Za chwilke jest placz i konczy sie lezenie na brzuszku . Wogole nie chce podnsic glowki do gory. Nie mam pojecia czemu??????
Karola napisz mi jakie dokumenty bralas jak jechalas po paszport do Londynu.
Blaneczka od urodzenia podnosila gloweczke po 2 tygodniach jakos tak a moze i po tygodniu, 1 raz ja polozylam na brzuszku i unosila ja, oczywiscie podonosila na chwilke i zaraz opuszczala -bo glowa ciezka i wielka :-D
teraz jest juz na tyle silna ze potrafi utrzymac glowke dosyc dlugo i oglada tv :-D:-D okolo 3 minut bez upuszczenia:cool2::cool2: ale tez po jakims czasie jest juz zmeczona i nie chce lezec na brzuszku wtedy nosem jezdzi po poscieli i jak ja przekrece na plecki to ma czerwony kindolek:-D:tak: i zaczyna sei zalic jak jej ciezko bylo:sorry2:

To wszystko zalezy od tego jak ukladasz Szymka do lezakowania? musza byc raczki blisko klatki piersiowe, najlepiej na lokaciach jak sie opiera wtedy ma sile , bo jak mu sie rozjada na boki to nie da rady sie podniesc, ukladaj go NIunka jak najwiecj chociarz na min czy pol i sie przyzwyczai zreszta lezakowanie na brzuszku to sama zleta, szybkie trawienie, usuwanie gazow, masaz brzuszka, i cwiczenie miesni karku-ktore odpowiadaja za urzymanie glowki noi zdobywanie wiedzy...co jest przed nim .

jesli nie chce lezec kladz go na sowim brzuszku tak by widzial twoje oczy, zachecaj go by patrzyl na Ciebie i prosto w Twoje oczka, mow do NIego smiej sie , wszystko milym spokojnm glosem .

lub kladz przed nim jego ulubione zabaweczki kolorowe;-):tak:

powodzenia , probuj nie poddawaj sie jak troszke poplacze bedzie lepiej spal:-p:tak:wkoncu nic nie robi tylko lezy i jje troszke wysilku :-D:-D ...MOja Nusia jak polezakuje (zawsze przed spaniem) to spi jak susel bo sie zmeczy, wymasuje gazy odejda i brzuszek nie boli takze to ma same +!
pozdrawiam wrazie pytan polecam sie na przyszlosc:cool2::laugh2:

reklama
Do góry