reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Mamy z Bradford

Dziewczyny to niestety nie był żart mój mąż nie jest człowiekiem ze zbyt dużym poczuciem humoru:no:.Kasiu i Fabian zapraszam:tak:.Spotkanie jest aktualne:-).Kasiu.j wiem że miałaś już kiedyś taką sytuacje że uciekł Ci samolot.Czy mogę starac się o jakiś zwrot kosztów?Np.chociaż za bagaż i odprawę?Bo za bilet to chyba nie?

reklama
Kasia8118 kochanej teściowej nigdy za wiele;-)
ampar3 jak tylko będę coś wiedziała to dam znać:-)
na niedzielę ja i moje chłopaki sie piszemy:-) tylko proszę o podanie adresu
kasiaj witamy z powrotem:-)
a ja właśnie przytkałam małego smokiem, zarzuciłam pieluchą, szturcham kołyskę nogą i wcinam michałki:-D myślałam że może z moim obejrzę jakiś film ale chłopaczyna gra na dole w jakies wyścigi:wściekła/y: do niedzieli wytrzymam,a w poniedziałek zutylizuje :tak:

KASIA.J-czy Ty tez jstes z pazdziernika??jak tak to ktorego??
KASIA8118-No to twoja tesciowa pojechala,czy nie???no to mialas jazde:-D:-D:-D
Ampar-ja jestesm chetna,ale mi by pasowalo na 14 ta.Zreszta jutro pogadamy:tak::tak:
NEFRETETE-ja to przeczytalam i tam jest wyraznie napisane,ze dziecko moze miec obywatelstwo angielskie ja jeden z rodzicow jest anglikiem,albo zlozyl podanie o obywatelstwo przed narodzinami dziecka.

Kasia, raczej nie, chyba, ze miala Twoja tesciowa wykupione jakies ubezpieczenie od tego typu sytuacji. Kaska przepada, ale moze na przyszlosc Twoj maz bedzie lepiej liczyl. Chociaz moj juz 3 razy nie zdarzyl na samolot i go to nic nie nauczylo..... :baffled:

Ampar - fotki beda tylko musza dotrzec na moj komputer, a w tym roku nie wygralismy. Konkurencja byla duza. Zajelismy 3 miejsce.

reklama
doris78
Czy dziecko urodzone na terenie Wielkiej Brytanii otrzymuje obywatelstwo brytyjskie?
Wbrew pozorom nie jest to takie oczywiste, że dziecko urodzone na terenie Wielkiej Brytanii nabywa prawo do obywatelstwa brytyjskiego tylko w przypadku, gdy jedno z rodziców posiada takie obywatelstwo lubpozwolenie na stały pobyt przed narodzinami dziecka. Jeżeli rodzice pobiorą się po narodzinach dziecka przysługuje mu automatycznie obywatelstwo po ojcu.
Czy dziecko urodzone w Wielkiej Brytanii po 1 stycznia 1983 otrzyma brytyjskie obywatelstwo?
Dziecko takie otrzyma brytyjskie obywatelstwo TYLKO jeśli jeden z jego rodziców ma obywatelstwo brytyjskie przed urodzeniem dziecka. Nie ma znaczenia w jaki sposób rodzic został obywatelem Wielkiej Brytanii. Jeśli żaden z rodziców nie posiada obywatelstwa brytyjskiego, ale przynajmniej jeden z rodziców posiada status osiedlonego (tzw. settled - Nota 5) przed urodzeniem dziecka, to dziecko otrzyma obywatelstwo brytyjskie.
Jeśli żaden z rodziców nie posiada ani obywatelstwa brytyjskiego, ani statusu osiedlonego (settled), to dziecko NIE OTRZYMA automatycznie obywatelstwa brytyjskiego.
Nota 5. Status osiedlonego (tzw. settled)

Status taki oznacza rezydenta Wielkiej Brytanii (czyli mieszkańca), co do którego nie ma żadnych ograniczeń czasowych co do pobytu (np. narzuconych przez Urząd Imigracyjny). Niemniej jednak osoby, które przebywają w Wielkiej Brytanii nielegalnie lub łamią w jakikolwiek sposób prawo imigracyjne nie będą uznawane jako osiedlone.
Przed 2 października 2000, osoby z krajów Unii Europejskiej (a dokładniej krajów EEA) automatycznie postrzegane były przez prawo jako posiadające status osiedlonego. Niemniej jednak z dniem 2 października 2000 obywatele państw Unii Europejskiej otrzymują status osiedlonego dopiero jeśli posiadają prawo do nieograniczonego pobytu w Wielkiej Brytanii (np. osoby na emeryturze lub trwale niezdolne do pracy).

Do góry