reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Mamy z Bradford

cfc girl jeżeli chodzi o szczepionki to mi się wydaje że tu jest zupełnie inaczej jak w Polsce tam termin szczepionki jest bardzo dokładnie wyliczony a tu szczepią jak Ci pasuje.Tak przynajmniej było w przypadku mojego małego.Ja tu przyjechałam jak on miał 3 miesiące więc byłam w szoku jak zaczęli mi go szczepic hurtowo tu w Anglii.Jak pokazałam książeczkę zdrowia z Anglii w Polsce to polscy lekarze byli z lekka zdziwieni ilościa szczepionek i małą odległością czasową w jakiej zostały wykonane.Jeżeli chodzi o pnełmococi to też tu szczepią.

reklama
CFC akurat mam od lekarza liste szczepionek wiec juz ci pisze (przepisze to dokladnie slowo w slowo bo cizko to inaczej zrozumiec )
2 miesiac- DTaP/IPV/hib/ i PCV szczepionka przeciwko błonicy, tężcowi, krztuścowi (komponent bezkomorkowy) [kolkusz], inaktywowana szczepionka przeciw polio, Hib, i szczepiona pneumokokowa.
3 miesiac to samo co wyzej plus szczepionka menigokokowa
4 miesiac wszytskie co w drugim miesiacu plus pneumokoko i menigokoko
12 miesiac Hib i menigokoko
13 miesiac MMR-odra, świnka,różyczka (to jedna szczepionka) i pneumokoko
mam nadzieje ze jakos da sie to zrozumiec co napisalam
jesli chodzi o te terminy to oni tu tak maja mi sie jedna szczepionka przedluzyla o miesiac bo wlasnie bylam w polsce i poszlam dopiero po powrocie, dla nich to zaden problem
Kasia i Fabian Michas tez mial odruchy wymiotne po tych sloikach po 7 miesiacu, tez daje mu hippa, wiekszosc rzeczy daje tej firmy. ale wiesz jak go nauczylam gryzc?? chrupkami wlasnie, kupowalam takie male paczki sa np o smaku marchewki (kukurydziane) a teraz juz kupuje zwykle i super go to nauczylo ruszac szczeka :-) i zajada te obiadki po 7 ale kurcze jeden to dla niego malo :rofl2::rofl2:

hej. kurcze jak czytam ,ze Wasze dzieciaczki zjadaja caly sloiczek i im malo to wam zazdroszcze .U nas niestety slabiutko z tym jedzeniem:baffled: na sniadanko cycek jeszcze w lozku spimy tak do 8 wstaje 2-3 razy w nocy. okolo9;30 wciskam w nia danonka kawalek kanapki o ile ma ochote ok 11;20 spi z godzinke czasem dluzej. soczek 150 cycek 16 zupka5 lyzeczek jak dobrze pojdzie na kolacje owoc.:angry:Juz nawet nie probuje dawac jej nic na sile bo pluje i smieje sie ze mnie albo wsadzi do buzi ile sie da niby je a za chwile wypluje i je to z ziemi(chyba bardziej jej smakuje) czasm zastanawiam sie skad ona bierze sile na chodzenie.spac tez pozno chodzi 21- 22.wczoraj czytalam artykul jak nauczyc dziecko zasypiac samo niby wszystko robie jak trzeba tylko ze wieczorem uspiac ja 4 godziny to za dlugo nie zasnie inaczej nix przy cycku.:no:
Panikuje tez ze szczepieniami ,czekamy teraz na roczne za 2 tygodnie ale nic na razie nie przychodzi.Wczoraj wybralam sie do osrodka niestety przeniesli baby clinic,chcialam tylko porade w sprawie wagi(trzeci raz) ale chyba to bez sensu wkurza mnie ze czasem oni tak wszystko olewaja.
Tez pracowalam na poczcie UKmail i tez na zwrotach masz racje super praca nic stresujacego .Tylko troszke nudne 9 godz.przed komputerem mialam super szefa nigdy nie bylo problemu z wolnym zawsze jakies zarty i co chwila przerwy:-)
Kobitki mam pytanko kupywalyscie tu domek?wlasnie nad tym myslimy i jakies informacje od wtajemniczonych by sie przydaly.;-)

macie sliczne zdjecia i suwaczki. jak Wy to zrobilyscie nie wiem czy cos zle robie czy co .wgralam zdjecia do albumu a tu d... krzyzyki tylko:-(

musze sie wam czyms pochwalic... normalnie jestem dumna i blada... hahaha
bylam dzisiaj u połoznej (pierwszy raz bez kochanego-tłumacza), wszystko poszlo gladko bez problemu z komunikacja, ale na koniec zapytalam czy na nastepne spotkanie mogla by mi zamowic tłumacza bo mam pare pytan na temat porodu ale zabardzo nie wiem jak je przekazac (przedemna byla polka, ktora byla na wizycie z tłumaczem). polozna stwierdzila, ze nie ma takowej potrzeby bo rozumie co ona do mnie mowi, a jak mam jakies pytania to zebym przygotowala sobie na kartce w domku... ona mi wszystko wytłumaczy bo ja mądra jestem-hahaha
JESTEM MąDRA :-D:-D:-D

Dobra uspilam szymcia, krupnik gotowy moge cos skrobnac:happy:
Sylwia- wiec jestes pierwsza zgloszona. A i ekspres cisnieniowy mam wiec kawa z pianka moze byc (nie umiem go co prawda obslugiwac ale wspolnymi silami). Natomiast smutne wiesci co do ciasta- w macznych rzeczach jestem zielona do kwadratu- choc ostatnio wyszly mi ruskie:-)
Kasia8118- nie lam sie. Moje cudo ma dzisiaj na swoim koncie: uderzenie mnie kijem, wejscie na stol, wrzucenie zabawek do pralki, wywrotke w wozku, zjadl jedzenie krolika i nawet nie chce sobie przypominac co jeszcze:szok:

Dobra ide liczyc krzesla;-)

Ampar ok, ruskie mogą być:-p:-p;-)

Malenka my juz prawie kupiliśmy dom:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: kredyt był juz na naszym koncie ale w ostatniej chwili gościu sprzedał dom komu innemu:wściekła/y::wściekła/y:a że nie było nic więcej ciekawego to odpuściliśmy sobie na jakis czas, bo jak kupować to już porządny a nie pierwszy lepszy. Ogólnie było ciężko i długo to trwało:crazy::wściekła/y:

Nefretete mądra jesteś:tak::-D:laugh2:

A ja już wróciłam z miasta:laugh2: Powiem Wam, że było nawet ciepło. Padało troszkę ale akurat wtedy jak byłam w sklepie:-p:-p Oczywiście zapomniałam kupić jednej rzeczy i trzeba będzie znowu pojechać:wściekła/y::wściekła/y: ale nie wiem juz kiedy, może w weekend:-)

Hejka!
Dziewczyny wielkie dzieki raz jeszcze za tak szczegółowe informacje na temat konsulatu w Manchesterze. Gdzie wy znalazłyscie te dane? Ja szperałam na stronach konsulatu w Londku i nic. Zero info.
Jesrtem juz umówiona z konsulem na jutro na 13. Ładnie elegancko i bez zamieszania. To mi sie podoba. Od razu odetchnęłam z ulgą. Już nie musze wyobrażać sobie tych dzikich tłumow w Londynie. Ufff!!!
A ja jestem własnie po wizycie health visitor. Jestem przeszczesliwa. Moje słodkie dziecko wreszcie zaczęło szybciej rosnąć. Kilka poprzednich tygodni przybierała na wadze zaledwie 120 - 150g , ostatnio (i to był dół) 100 a nawet 90 tygodniowo. Ale ten ostatni tydzień na dopalaczu (150 ml/dziennie) no i karmienie odciągnietym moim mleczkiem z butelki dały genialne rezultaty. 220 gram w tydzień!!!
Yoohooo!!! Tak trzymać!

Załączniki

• IMG_0879.JPG
    IMG_0879.JPG
    37,3 KB · Wyświetleń: 28
reklama
Ingrid super że Helenka zaczęła ładnie przybierać na wadze:-)
Ja mam do Ciebie prośbę:-):-) Jak będziesz rozmawiała jutro z konsulem to zapytaj się jego, proszę czy jest możliwe że paszport się spóźni.
Z tego co wczesniej mówił to na ten 10-cio letni czeka się 4 miesiące. Mój Rafał czeka już 4, 5 miesiąca i nie wiem czy tak to czasami bywa że się spóźnia czy może jest cos nie tak i tzreba dzwonić do konsulatu:-)
Mam nadzieję, że nie będzie to dla Ciebie kłopot:-)

Do góry